Οι 6 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ζεστάνετε σε φούρνο μικροκυμάτων – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

από natasa

Ήδη γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να βάζετε πλαστικό ή αλουμινόχαρτο μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων.

Ξέρατε, όμως, ότι υπάρχουν και κάποιες τροφές που γίνονται τοξικές αν ξαναζεσταθούν;

Τη σημερινή εποχή, η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων έχει διαδοθεί, καθώς παρέχει την ευκολία της δυνατότητας να ζεστάνουμε ένα πιάτο φαγητού γρήγορα και αποτελεσματικά. Υπάρχουν, όμως, κάποιες τροφές που είναι επικίνδυνο να ζεσταίνετε μέσα σε αυτόν.

Κατ’ αρχάς, ένας φούρνος μικροκυμάτων δεν ψήνει το φαγητό ομοιόμορφα, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε βακτήρια έχουν αναπτυχθεί στο φαγητό, θα επιβιώσουν. Από την άλλη, υπάρχει και το πρόβλημα ότι τα μικροκύματα βοηθούν υπό ορισμένες συνθήκες στην παραγωγή καρκινογόνων τοξινών.

Για να μειώσετε την πιθανότητα να συμβεί αυτό, προσπαθήστε να μην αναθερμαίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων τις παρακάτω 6 τροφές:

  • Οι 6 τροφές
  • Βραστά αυγά
  • Μητρικό γάλα
  • Επεξεργασμένο κρέας
  • Ρύζι
  • Πράσινα λαχανικά
  • Κοτόπουλο

1. Βραστά αυγά

Είτε το έχετε καθαρίσει από τα τσόφλια είτε όχι, όταν ένα βρασμένο αυγό μπει μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων, η υγρασία μέσα του διογκώνεται σε υπερβολικό βαθμό, μέχρι που το αυγό μπορεί να… εκραγεί. Και το πιο τρομακτικό είναι ότι δεν θα σκάσει μέσα στον φούρνο αλλά μετά, στο πιάτο σας όταν το βγάλετε.

2. Μητρικό γάλα

Πολλές μητέρες παγώνουν και αποθηκεύουν το γάλα τους για μελλοντική χρήση, δεν πρέπει όμως να το ζεσταίνουν μετά στον φούρνο μικροκυμάτων. Με τον ίδιο τρόπο που τα μικροκύματα ψήνουν ένα πιάτο φαγητού ανομοιόμορφα, έτσι και με το μητρικό γάλα, το οποίο σε άλλα σημεία θα ζεσταθεί και σε άλλα θα μείνει παγωμένο. Αυτό είναι επικίνδυνο για τον λαιμό ενός νεογνού. Αν πρέπει αναγκαστικά να το ζεστάνετε στα μικροκύματα, αφήστε το μερικά λεπτά να κρυώσει λίγο πριν καταναλωθεί.

3. Επεξεργασμένο κρέας

Το επεξεργασμένο κρέας όπως τα αλλαντικά, περιέχει διάφορα χημικά και συντηρητικά που βοηθούν στην επέκταση της ημερομηνίας λήξης του. Δυστυχώς, αν αναθερμάνετε τα αλλαντικά στα μικροκύματα, οι ουσίες αυτές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας. Σύμφωνα με μία έρευνα του επιστημονικού περιοδικού Food Control, τα μικροκύματα βοηθούν στην παραγωγή κάποιων ουσιών που συνδέονται με τις καρδιαγγειακές ασθένειες.

4. Ρύζι

Κι όμως, το να ζεσταίνετε το ρύζι στα μικροκύματα, μπορεί πολλές φορές να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Αυτό συμβαίνει επειδή το ρύζι είναι πόλος έλξης ενός πολύ ανθεκτικού βακτηρίου που λέγεται Bacillus cereus. Η θερμότητα σκοτώνει αυτό το βακτήριο, αλλά η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή τοξικών σπόρων, σύμφωνα με το International Journal of Food Microbiology. Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι όταν το ρύζι βγει από τον φούρνο μικροκυμάτων και αφεθεί για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου, οι σπόροι αυτοί πολλαπλασιάζονται και μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, διάρροια ή ναυτία, αν το καταναλώσετε.

5. Πράσινα λαχανικά

Αν σας έχει περισσέψει από προηγούμενο γεύμα λίγο σέλερυ, λάχανο ή σπανάκι, και θέλετε να τα φάτε την επόμενη μέρα, καλό θα είναι να τα ζεστάνετε σε κανονικό φούρνο και όχι μικροκυμάτων. Αν ζεσταθούν σε μικροκύματα μπορούν να δημιουργηθούν νιτρικά και να μετατραπούν σε νιτροζαμίνες, που είναι καρκινογόνες.

6. Κοτόπουλο

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχουν οι φούρνοι μικροκυμάτων, είναι ότι η θερμότητα που παράγουν, δεν σκοτώνει πάντα όλα τα βακτήρια, επειδή τα μικροκύματα ζεσταίνουν κυρίως την εξωτερική και όχι στην εσωτερική πλευρά. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνετε τα βακτήρια και να παθαίνετε τροφική δηλητηρίαση, ή ακόμα και σαλμονέλα αν ξαναζεσταίνετε κοτόπουλο. Πρέπει να είναι πολύ καλά ψημένο για να είναι ασφαλές, και τα μικροκύματα δεν το καταφέρνουν αυτό.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy