Όλοι το αποφεύγουν: Αυτό είναι το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύετε τις πατάτες

από natasa

Οι πατάτες είναι ένα βασικό συστατικό σε πολλά φαγητά και διατροφικά προϊόντα.

Για να διατηρήσετε τις πατάτες φρέσκες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να απολαμβάνετε τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία, η σωστή αποθήκευση είναι ζωτικής σημασίας.

Συχνά καταλήγουν σε ένα σκοτεινό ντουλάπι μαζί με άλλα λαχανικά, όπως τα κρεμμύδια. Ενώ το ντουλάπι της κουζίνας δεν είναι απαραίτητα κακό μέρος για την αποθήκευση πατατών, όσοι αναζητούν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τα φρέσκα προϊόντα θα πρέπει να εξετάσουν εναλλακτικές μεθόδους αποθήκευσης.

Αν αποθηκευτούν στο ντουλάπι, οι περισσότερες πατάτες θα διαρκέσουν 1 ή 2 εβδομάδες, εφόσον δεν έχουν χτυπηθεί κατά την τοποθέτηση.

Ωστόσο, η Kate Hall, ειδικός τροφίμων και ιδρύτρια του The Full Freezer, αποκαλύπτει ότι το ψυγείο είναι στην πραγματικότητα το καλύτερο μέρος για την αποθήκευση τους. Όπως εξηγεί, στις αρχές του 2023, ο Οργανισμός Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) άλλαξε τις οδηγίες του σχετικά με την αποθήκευση πατατών.

Προηγουμένως, οι οδηγίες του FSA προειδοποιούσαν για την αποθήκευση όλων των ωμών πατατών στο ψυγείο λόγω ανησυχιών για την υγεία. Οι προηγούμενες οδηγίες ήταν οι πατάτες να διατηρούνται σε σκοτεινό, δροσερό μέρος και σε θερμοκρασίες άνω των 6 βαθμών Κελσίου.

Η Kate εξήγησε: «Υπήρχαν ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των σακχάρων στις πατάτες, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε ακρυλαμίδη κατά το μαγείρεμα – μια ουσία που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου».

Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η αποθήκευση πατατών στο ψυγείο είναι ασφαλής και μάλιστα αυξάνει τη διάρκεια ζωής τους.

Η ειδικός τροφίμων πρόσθεσε: «Μια μελέτη της Επιτροπής για την Τοξικότητα Χημικών Προϊόντων σε Τρόφιμα, Καταναλωτικά Προϊόντα και Περιβάλλον (COT) απέδειξε ότι αυτοί οι προβληματισμοί ήταν αβάσιμοι, επομένως το ψυγείο είναι το καλύτερο μέρος για να φυλάξετε τις πατάτες σας».

Ωστόσο, υπάρχει ένας κανόνας που πρέπει πάντα να ακολουθείτε όταν αποθηκεύετε πατάτες στο ψυγείο. Πρέπει πάντα να τις στεγνώνετε για να αφαιρεθούν τυχόν ίχνη υγρασίας. Η ειδικός ασφάλειας τροφίμων Sylvia Anderson ισχυρίζεται ότι η υγρασία μπορεί να προκαλέσει σήψη στις πατάτες, μειώνοντας σημαντικά τη διάρκεια ζωής τους.

Για να προετοιμάσετε τις πατάτες για το ψυγείο, σκουπίστε πρώτα τυχόν βρωμιά με ένα στεγνό πανί, αλλά μην τις πλύνετε μέχρι να είστε έτοιμοι να τις χρησιμοποιήσετε.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy