Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια στο κρεβάτι μας – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

από natasa

Η αλλαγή των σεντονιών στο κρεβάτι μας είναι ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής φροντίδας του σπιτιού μας, αλλά συχνά παραμελείται.

Η συχνή αντικατάσταση των σεντονιών μας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός καθαρού και υγιεινού περιβάλλοντος ύπνου.

Αλλά πόσο συχνά πρέπει να γίνεται αυτό;

Οι ειδικοί στην υγιεινή και τον ύπνο συνηθίζουν να συστήνουν την αλλαγή των σεντονιών κάθε εβδομάδα ή κάθε δύο εβδομάδες τουλάχιστον. Αυτό διασφαλίζει ότι το κρεβάτι μας παραμένει καθαρό και απαλλαγμένο από μικρόβια και αλλεργιογόνες ουσίες που μπορεί να συγκεντρωθούν με τον χρόνο. Ωστόσο, αν είστε πιο ευαίσθητοι στις αλλεργίες ή αν έχετε κατοικίδια, μπορεί να είναι ακόμα καλύτερο να αλλάζετε τα σεντόνια σας πιο συχνά.

Όταν η αλλαγή στα σεντόνια του κρεβατιού μας δεν είναι τακτική, εγκυμονούν αρκετοί κίνδυνοι. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, συνεχίζουμε να ιδρώνουμε, κάτι που συνεπάγεται την απελευθέρωση των ελαίων του σώματος και των ρύπων που μπορεί αυτό να έχει συλλέξει μέσα στη μέρα.

Το να μην πλένουμε συχνά τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες μας, επιτρέπει στα υγρά να εισχωρήσουν στα μαξιλάρια και τα στρώματα και αυτά είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν όταν τα πετάμε σε ένα πλυντήριο.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα που συντελείται από την παραμονή των σεντονιών για εβδομάδες ή και μήνες στο ίδιο κρεβάτι. Ένας μέσος άνθρωπος αποβάλλει περίπου 500 εκατομμύρια κύτταρα του δέρματος καθημερινά, ενώ παράγει επίσης περίπου 100 λίτρα ιδρώτα το χρόνο και πολλά από αυτά καταλήγουν στο κρεβάτι, μαζί με το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων, τη γύρη και τη βρωμιά που μαζεύεται καθημερινά.

Επιπλέον, υπάρχουν και τα ακάρεα της σκόνης. Τα σεντόνια αγαπούν την οικιακή σκόνη, το κύριο συστατικό της οποίας, είναι αποβαλλόμενες νιφάδες δέρματος. Οι περιοχές γύρω από το κρεβάτι, όπως τα κρεβάτια και τα έπιπλα, θα έχουν επίσης πολύ υψηλότερους πληθυσμούς ακάρεων. Τα ακάρεα της σκόνης μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά ή δερματολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος και του εκζέματος.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy