Το πιο δηλητηριώδες ψάρι στον κόσμο: Έχει 70 παράσιτα και τρώγεται σχεδόν σε κάθε σπίτι

από natasa

Ο σολομός είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ψάρια παγκοσμίως – αλλά περιέχει φυσικά περισσότερα από 70 παράσιτα.

Και στις ιχθυοκαλλιέργειες, συχνά εκτίθεται σε χημικές ουσίες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Ο λόγος που ο σολομός φιλοξενεί τόσα πολλά παράσιτα συνδέεται με τον κύκλο ζωής του: όταν είναι νεαρά, τα ψάρια αυτά τείνουν να παραμένουν κοντά σε παράκτιες περιοχές, όπου έρχονται σε στενή επαφή με θαλάσσια θηλαστικά που διαιωνίζουν τον κύκλο ζωής των παρασίτων.

Συνθήκες στις ιχθυοκαλλιέργειες

Πέρα από το τι φέρει ο ίδιος ο σολομός, οι συνθήκες στις οποίες εκτρέφεται σε συστήματα υδατοκαλλιέργειας μπορεί να είναι εξίσου ανησυχητικές. Οι σολομοί εκτροφής τρέφονται με επεξεργασμένη διατροφή από ιχθυάλευρα και διάφορα χημικά πρόσθετα. Για την πρόληψη ασθενειών, οι φροντιστές χρησιμοποιούν συχνά φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά – πολλά από τα οποία καταλήγουν στην επιφάνεια των ψαριών και, τελικά, στο ανθρώπινο σώμα.

Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εγκαταστάσεις φορούν συχνά προστατευτικές στολές και εξοπλισμό, επειδή χρησιμοποιούνται τοξικές ουσίες για τη διατήρηση των συνθηκών υγιεινής στις πισίνες. Κατά ειρωνικό τρόπο, αν και αυτές οι χημικές ουσίες προορίζονται για την προστασία των ψαριών, μπορεί να ενέχουν κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων που τις καταναλώνουν.

Άγριος σολομός έναντι σολομού εκτροφής

Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ άγριου και εκτρεφόμενου σολομού. Ο άγριος σολομός τρέφεται με φυσικό τρόπο και έχει πιο ισορροπημένο διατροφικό προφίλ, ενώ ο σολομός εκτροφής περιέχει συνήθως περισσότερα επιβλαβή λίπη και τοξικές προσμίξεις.

Από άποψη θερμίδων, υπάρχει επίσης μεγάλη διαφορά: ο σολομός που συναντάται συχνότερα στα σπίτια – συνήθως εκτροφής – περιέχει περίπου 212 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, σε σύγκριση με μόλις 115 θερμίδες στην ίδια ποσότητα άγριου σολομού.

Παρά τις ανησυχίες αυτές, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να τρώνε σολομό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ωμέγα-3. Οι ειδικοί προτείνουν να στραφείτε σε εναλλακτικά ψάρια όπως οι σαρδέλες, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε ωμέγα-3, αλλά μπορεί να ενέχουν λιγότερους κινδύνους.

Τα οφέλη της κατανάλωσης σολομού

Ενώ οι ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές εκτροφής και τους μολυσματικούς παράγοντες είναι πραγματικές, ο σολομός προσφέρει επίσης αρκετά καλά τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία:

  • Εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και ανόργανων συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του ιωδίου, του μαγνησίου, του φωσφόρου, του σεληνίου, του σιδήρου και του ασβεστίου.
  • Πλούσιος σε βιταμίνες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και του εντέρου
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, η οποία είναι βασική για την ανάπτυξη και τη δύναμη των οστών
  • Περιέχει ιδιότητες που μπορούν να καταπολεμήσουν ορισμένα δερματικά προβλήματα και να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος
  • Προσφέρει αντιφλεγμονώδη οφέλη, συμβάλλοντας στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης του δέρματος

πηγή

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ