Το ταπεινό βότανο που βοηθάει το συκώτι και προστατεύει από διαβήτη και καpκίνο

από natasa

Είναι ένα από τα πιο γνωστά αγριόχορτα. Το γαϊδουράγκαθο ευδοκιμεί φυσικά στις χώρες της Μεσογείου και οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Σύμφωνα με μελέτες, βοηθούν στην καταπολέμηση ηπατικών παθήσεων, θεραπεύουν διαταραχές της χοληδόχου κύστης και σας προστατεύουν από διαβήτη και καρκίνο. Παράλληλα το γαϊδουράγκαθο χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Το γαϊδουράγκαθο

Το γαϊδουράγκαθο προέρχεται από το φυτό Silybum marianum. Αυτό το αγκαθωτό φυτό έχει διακριτικά μωβ άνθη και λευκές βούλες στα φύλλα του. Σύμφωνα με την παράδοση, αυτές οι λευκές βούλες οφείλονται στο γάλα της Παρθένου Μαρίας που έσταξε, ενώ θήλαζε τον Χριστό και γι’ αυτό ονομάζεται και Milk thistle (αγκάθι με γάλα) ή Mary thistle (αγκάθι της Μαρίας). Το γαϊδουράγκαθο έχει πολλά οφέλη για την υγεία και χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει διάφορα ιατρικά προβλήματα.

Health benefits of Thistle - Infographic by OloYgeia.gr

Τα οφέλη του γαϊδουράγκαθου για την υγεία:

  1. Προστατεύει το συκώτι
  2. Προστατεύει από Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον
  3. Κάνει καλό στα οστά
  4. Θεραπεύει τον καρκίνο
  5. Ενισχύει την παραγωγή μητρικού γάλακτος
  6. Θεραπεύει την ακμή
  7. Προστατεύει από διαβήτη

1. Προστατεύει το συκώτι

Το γαϊδουράγκαθο προβάλλεται συχνά για τις ηπατοπροστατευτικές του επιδράσεις. Χρησιμοποιείται τακτικά ως συμπληρωματική θεραπεία από άτομα που έχουν ηπατική βλάβη λόγω παθήσεων όπως η αλκοολική ηπατική νόσος, η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος, η ηπατίτιδα και ακόμη και ο καρκίνος του ήπατος.

Χρησιμοποιείται επίσης για την προστασία του ήπατος από τοξίνες όπως η αματοξίνη, η οποία παράγεται από το μανιτάρι death cap και είναι θανατηφόρα αν καταποθεί. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας σε άτομα με ηπατικές παθήσεις που έλαβαν συμπλήρωμα γαϊδουράγκαθου, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της ηπατικής φλεγμονής και της ηπατικής βλάβης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γαϊδουράγκαθο μειώνει τη βλάβη στο ήπαρ που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παράγονται όταν το ήπαρ σας μεταβολίζει τοξικές ουσίες.

Μια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μπορεί να παρατείνει ελαφρώς το προσδόκιμο ζωής των ατόμων με κίρρωση του ήπατος λόγω αλκοολικής ηπατικής νόσου.

2. Προστατεύει από Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

Το γαϊδουράγκαθο χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό φάρμακο για νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον εδώ και πολλά χρόνια.

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές του σημαίνουν ότι είναι πιθανώς νευροπροστατευτικό και θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της μείωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας που βιώνετε καθώς μεγαλώνετε.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η σιλυμαρίνη αποτρέπει την οξειδωτική βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της νοητικής παρακμής.

Αυτές οι μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το γαϊδουράγκαθο μπορεί να μειώσει τον αριθμό των αμυλοειδών πλακών στους εγκεφάλους με νόσο του Alzheimer.

Οι αμυλοειδείς πλάκες είναι κολλώδεις συστάδες αμυλοειδών πρωτεϊνών που μπορούν να συσσωρευτούν μεταξύ των νευρικών κυττάρων καθώς γερνάτε. Παρατηρούνται στους εγκεφάλους των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ, πράγμα που σημαίνει ότι το γαϊδουράγκαθο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη θεραπεία αυτής της δύσκολης κατάστασης.

3. Κάνει καλό στα οστά

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από προοδευτική απώλεια οστών. Συνήθως αναπτύσσεται αργά μέσα σε πολλά χρόνια και προκαλεί αδύναμα και εύθραυστα οστά που σπάνε εύκολα, ακόμη και μετά από μικρές πτώσεις.

Το γαϊδουράγκαθο έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την ανοργανοποίηση των οστών και προστατεύει από την οστική απώλεια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το γαϊδουράγκαθο μπορεί να είναι μια χρήσιμη θεραπεία για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της οστικής απώλειας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

4. Θεραπεύει τον καρκίνο

Οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις της σιλυμαρίνης μπορεί να έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία για τον καρκίνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το γαϊδουράγκαθο μειώνει τις παρενέργειες των θεραπειών για τον καρκίνο.

Μπορεί επίσης να κάνει τη χημειοθεραπεία να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά κατά ορισμένων μορφών καρκίνου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να καταστρέψει ακόμη και τα καρκινικά κύτταρα.

5. Ενισχύει την παραγωγή μητρικού γάλακτος

Μια αναφερόμενη επίδραση του γαϊδουράγκαθου είναι ότι μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή μητρικού γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες. Πιστεύεται ότι αυξάνει την παραγωγή της ορμόνης προλακτίνης που έχει σχέση με την παραγωγή γάλακτος.

6. Θεραπεύει την ακμή

Λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης του, το γαϊδουράγκαθο είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα για τα άτομα με ακμή.

Είναι ενδιαφέρον ότι σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι άτομα με ακμή που έπαιρναν 210 χιλιοστόγραμμα σιλυμαρίνης την ημέρα για 8 εβδομάδες παρουσίασαν μείωση κατά 53% των βλαβών της ακμής.

7. Προστατεύει από διαβήτη

Το γαϊδουράγκαθο είναι μια χρήσιμη συμπληρωματική θεραπεία για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Έχει ανακαλυφθεί ότι μία από τις ενώσεις στο γαϊδουράγκαθο μπορεί να λειτουργεί παρόμοια με ορισμένα διαβητικά φάρμακα, βοηθώντας στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Μία πρόσφατη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπαιρναν συστηματικά σιλυμαρίνη παρουσίασαν σημαντική μείωση των επιπέδων σακχάρου νηστείας στο αίμα τους και της HbA1c, ενός μέτρου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του γαϊδουράγκαθου μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβητικών επιπλοκών, όπως η νεφρική νόσος.

πηγή

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy