Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε καφέ χωρίς καφεΐνη κάθε μέρα

από natasa

Η καφεΐνη επηρεάζει τους ανθρώπους διαφορετικά και δεν την ανέχονται όλοι με τον ίδιο τρόπο.

Ίσως λατρεύετε τη γεύση του καφέ, αλλά απεχθάνεστε τη νευρικότητα που σας προκαλεί η κατανάλωσή του. Επίσης, μπορεί να θέλετε να αντικαταστήσετε τον κανονικό καφέ με ντεκαφεϊνέ για να αποφύγετε τις έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα ενέργειας σας

Ο καφές έχει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, οπότε αν σκέφτεστε να στραφείτε στην καθημερινή κατανάλωση ντεκαφεϊνέ, ίσως αναρωτιέστε πώς θα επηρεάσει την υγεία σας. Θα χάσετε όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ στον οργανισμό; Διατροφολόγοι συγκρίνουν τα οφέλη για την υγεία του κανονικού καφέ και του ντεκαφεϊνέ και αποκαλύπτουν πώς η καθημερινή κατανάλωση του δημοφιλούς ροφήματος χωρίς καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας.

Έχει ο καφές χωρίς καφεΐνη τα ίδια οφέλη για την υγεία με τον κανονικό;

Ο καφές είναι από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα στον κόσμο και γι’ αυτό, η επίδρασή του στην υγεία έχει μελετηθεί εκτενώς. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ σε μέτριες ποσότητες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Συνδέεται ακόμη και με τη μακροζωία.

Όταν συγκρίνουμε τον ντεκαφεϊνέ με τον κανονικό καφέ, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς παρασκευάζεται ο καφές χωρίς καφεΐνη. Ο ντεκαφεϊνέ παρασκευάζεται από κόκκους καφέ από τους οποίους έχει αφαιρεθεί τουλάχιστον το 97% της καφεΐνης. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να γίνει αυτό, αλλά ουσιαστικά οι κόκκοι πλένονται, στεγνώνονται με ατμό και ψήνονται σε θερμοκρασία που εξατμίζει το υγρό που χρησιμοποιείται για την αποκαφεϊνοποίηση του καφέ.

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η χρήση νερού για την απομάκρυνση της καφεΐνης είναι πιο ασφαλής από τη χρήση του χημικού μεθυλενοχλωρίδιο, αλλά ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) το έχει κηρύξει ασφαλές στην μικρή ποσότητα που χρησιμοποιείται στη διαδικασία αποκαφεϊνοποίησης.

Εάν ανησυχείτε για τις τοξίνες στον ντεκαφεϊνέ καφέ σας, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Clean Label Project δοκίμασε πολλές κορυφαίες μάρκες ντεκαφεϊνέ για μεθυλενοχλωρίδιο και δημοσίευσε στον ιστότοπό του σε ποιες μάρκες εντοπίστηκε και σε ποιες όχι.

Η πιστοποιημένη διαιτολόγος Alexis Newman, RD, αναφέρει ότι ο ντεκαφεϊνέ έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως και ο κανονικός καφές. «Ο ντεκαφεϊνέ περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικά. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του στρες στον οργανισμό», εξηγεί.

Η πιστοποιημένη διαιτολόγος Vandana Sheth, RDN, CDCES, FAND, συμφωνεί ότι ο ντεκαφεϊνέ καφές είναι υγιεινός και, για ορισμένους, αποτελεί μια ακόμη πιο υγιεινή επιλογή από την κατανάλωση καφεϊνέ καφέ. «Ο ντεκαφεϊνέ καφές μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή, ειδικά για όσους απολαμβάνουν τη γεύση του καφέ χωρίς την καφεΐνη», λέει. Η Newman αναφέρει ότι ο ντεκαφεϊνέ είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης ή της μείωσης της χρόνιας φλεγμονής.

Πώς η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ κάθε μέρα επηρεάζει το σώμα

Είναι γνωστό ότι ο ντεκαφεϊνέ έχει οφέλη για την υγεία, αλλά τι συμβαίνει αν τον πίνετε κάθε μέρα; Παρακάτω θα βρείτε 5 τρόπους με τους οποίους μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό σας.

  • Καλύτερος ύπνος
  • Μειωμένο άγχος
  • Μειωμένος κίνδυνος άνοιας
  • Μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • Η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη κάθε μέρα θα μπορούσε να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy