Πόσο σημαντική είναι η αγκαλιά της μαμάς!

από natasa

Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με μια μεγάλη μητρική αγκαλιά. Είναι η πιο γλυκιά θύμηση που κουβαλάμε από την πρώτη στιγμή της ζωής μας μέχρι την τελευταία.

Η μητρική αγκαλιά, εκτός όλων των άλλων, αποδεικνύεται ευεργετική για τη συναισθηματική και την ψυχική υγεία του παιδιού όσο και για την πνευματική του ανάπτυξη!

Η μητρική αγκαλιά βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η αγκαλιά της μαμάς και οι μεγάλες «δόσεις» προσοχής και τρυφερότητας στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού μπορούν να αλλάξουν την ανοσολογική αντίδραση του εγκεφάλου του τόσο ώστε να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό του σε βαθμό που να μη χρειάζεται να παίρνει φάρμακα αργότερα στη ζωή του!

Η μητρική αγκαλιά καταπολεμά το στρες

Μπορεί τα μωρά να νιώσουν στρες; Κι όμως μπορούν!  Τα μωρά ηλικίας έξι μηνών στρεσάρονται ανεπανόρθωτα όταν δεν λαμβάνουν την προσοχή που αισθάνονται ότι δικαιούνται. Και αυτό συμβαίνει, γιατί τα επίπεδα της κορτιζόλης, της κύριας ορμόνης του στρες, ανεβαίνουν κατακόρυφα όταν η μητέρα τους τα αγνοεί.

Η μητρική αγκαλιά επηρεάζει τη συναισθηματική ισορροπία

Τα παιδιά που έχουν στερηθεί τη μητρική αγκαλιά, κινδυνεύουν να έχουν μελλοντικά περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς. Ακόμη και παιδιά που μεγάλωσαν σε ορφανοτροφεία με καλές συνθήκες (καθαριότητα, φαγητό, και καλυμμένες βασικές ανάγκες), είχαν ψυχοκινητική καθυστέρηση, επειδή δεν είχαν αγκαλιές και συναισθηματικό δέσιμο με τα άτομα που τα φρόντιζαν.

Η μητρική αγκαλιά προσφέρει ασφάλεια

Οι αγκαλιές, τα φιλιά και τα χάδια προσφέρουν πολύ περισσότερα στα παιδιά από μια πρόσκαιρη ανακούφιση ή επιβράβευση: Τους μεταδίδουν αίσθημα ασφάλειας, και τους μαθαίνουν πώς «χτίζονται» οι υγιείς ανθρώπινες σχέσεις.

Η μητρική αγκαλιά μειώνει την αρτηριακή πίεση

Το έντονο στρες συνδέεται και με υψηλή αρτηριακή πίεση. Όταν κανείς μειώνει το στρες, στέλνει μήνυμα χαλάρωσης στο νευρικό του σύστημα και ταυτόχρονα μειώνει και την αρτηριακή του πίεση. Επίσης, η αίσθηση της αφής στο δέρμα ενεργοποιεί τα κύτταρα της πίεσης, που στέλνουν μήνυμα χαλάρωσης στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η μητρική αγκαλιά μειώνει τους φόβους

Αγκαλιάζοντας ένα αγαπημένο πρόσωπο (ή ακόμη και ένα αγαπητό άψυχο αντικείμενο, όπως ένα αρκουδάκι), αρκεί για να καταλαγιάσουν οι φοβίες του παιδιού.

Η μητρική αγκαλιά βοηθά στη νοητική ανάπτυξη των βρεφών

Όλοι μας έχουμε δει στην πράξη τη δύναμη που κρύβει το άγγιγμα μας στα μωρά. Μια και μόνο αγκαλιά αρκεί για να σταματήσουν το κλάμα, να ηρεμήσουν και να χαμογελάσουν. Όταν ένα μωρό γεννιέται έχει πολύ περιορισμένη όραση και ακοή που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει πως η αφή είναι ο τρόπος με τον οποίο το βρέφος πρόκειται να συνδεθεί με το κόσμο τους πρώτους μήνες της ζωής του καθώς οι άλλες αισθήσεις αρχίζουν να αναπτύσσονται.  Τα βρέφη που έχουν συχνή σωματική επαφή με τους γονείς τους, αυξάνουν γρηγορότερα το βάρος τους, έχουν υψηλότερη νοητική ανάπτυξη και αναπτύσσουν γρηγορότερα κινητικές δεξιότητες – πλεονεκτήματα που τα διατηρούν για μήνες.

Η μητρική αγκαλιά το καλύτερο φάρμακο για τα πρόωρα μωρά

Η επαφή με το σώμα της μητέρας βοηθά τα πρόωρα βρέφη να ανακάμψουν πιο γρήγορα. Τα πρόωρα μωρά περνούν αρκετές εβδομάδες σε μονάδες εντατικής θεραπείας και συχνά υποβάλλονται σε επίπονες ιατρικές διαδικασίες, γεγονός που τόσο οι γονείς όσο και οι νοσηλευτές χαρακτηρίζουν ως την πιο στρεσογόνα κατάσταση μέσα στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Καταγράφοντας τις αντιδράσεις των μωρών, τον μέγιστο καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, διαπιστώνεται ότι όσα λάμβαναν τη φροντίδα και την αγκαλιά της μητέρας τους ξεπέρασαν τον πόνο σε περίπου ενάμιση λεπτό ενώ τα βρέφη που ήταν σε θερμοκοιτίδες υπέφεραν από πόνους για περισσότερο από τρία λεπτά.

Η μητρική αγκαλιά είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της αγάπης μας

Και τέλος θυμηθείτε: Κάθε φορά που αγκαλιάζουμε το μωρό μας και ή του προσφέρουμε το χάδι μας, του υπενθυμίζουμε πόσο το αγαπάμε!

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy