Το νόστιμο μεσογειακό γεωργικό προϊόν. Η ελιά είναι μια τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες χαμηλής περιεκτικότητας σε GI που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και υγιές για την καρδιά αφού περιέχει ελαϊκό οξύ.
Θα μπορούσαν ακόμη και να βοηθήσουν τις προσπάθειές σας για την απώλεια βάρους ή τη μείωση της χοληστερόλης!
Πόσες ελιές πρέπει να τρώτε καθημερινά για καλή υγεία και πρόληψη καρκίνου
Καταναλώνοντας 3-4 ελιές τη μέρα ή 3 κουταλιές της σούπας ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προστατεύετε τον οργανισμό σας από τον καρκίνο.
Δεν απαιτεί σχολαστικότητα, λήψη φαρμάκων ή την ενσωμάτωση ειδικών συνηθειών στην καθημερινότητα.
Το μόνο που πρέπει να κάνετε, είναι να καταναλώνετε 3-4 ελιές τη μέρα ή 3 κουταλιές της σούπας ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (50 ml).
Όπως εξηγούν οι ερευνητές μία πολυφαινόλη που περιέχει η ελιά, η υδροξυτυροσόλη, καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους.
Συγκεκριμένα, στοχεύει στα καρκινικά ερυθρολευχαιμικά κύτταρα Κ562 αλλά όχι τα μονοπυρηνικά κύτταρα του περιφερικού αίματος.
Είναι γενικώς παραδεκτό ότι η πλούσια σε ελιές μεσογειακή διατροφή παρέχει 10-20 mg φαινολών. Αν υποθέσουμε ότι απορροφώνται επαρκώς, τότε το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα θα είναι επαρκές.
Η υδροξυτυροσόλη εκτός από την ελιά υπάρχει και στο κρητικό δίκταμο, τη λεβάντα, τη λουίζα, τα σταφύλια, τα χαρούπια και την αγριομυρτιά, ενώ η αντικαρκινική δράση της είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού των αποδείξεων που υπάρχουν.
Οι ποικιλίες των επιτραπέζιων ελιών είναι πολλές και όλες έχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα:
Ασβέστιο: Βοηθά στην ανάπτυξη των οστών και των μυών, καθώς και στις λειτουργίες του νευρικού συστήματος.
Νάτριο: Οι ελιές συσκευάζονται συνήθως σε άλμη, γι’ αυτό περιέχουν νάτριο.
Χαλκός: Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Βιταμίνη Ε: Iσχυρό αντιοξειδωτικό που υπάρχει στις περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης με πολλά λιπαρά.
Σίδηρος: Απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα.
Λιπαρά
Οι ελιές αποτελούνται κατά 11-15% από λιπαρά. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι ελαϊκό οξύ, ένα λιπαρό οξύ με πολλά οφέλη για την υγεία.
Υδατάνθρακες και φυτικές ίνες
Οι περισσότεροι υδατάνθρακες που βρίσκονται στις ελιές προέρχονται από τις φυτικές ίνες, οι οποίες αποτελούν πυλώνα της υγιεινής διατροφής.
Δείτε τα πιο σημαντικά οφέλη που έχουν οι ελιές:
Αποβάλλουν την υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα.
Περιορίζουν τις αυξομειώσεις της αρτηριακής πίεσης.
Αποτελούν εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, ως εναλλακτική λύση στα φρούτα και τα λαχανικά.
Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε.
Δρουν ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα.
Μειώνουν τις επιπτώσεις των εκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Alzheimer, καλοήθεις και κακοήθεις όγκους, συμπεριλαμβανομένης και της φλεβίτιδας.
Βοηθούν στην πρόληψη των θρόμβων αίματος που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.
Προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων κατά των ασθενειών, όπως ο καρκίνος.
Προστατεύουν από την αναιμία (έλλειψη σιδήρου).
Ενισχύουν τη γονιμότητα και το αναπαραγωγικό σύστημα.
Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά κατά την διάρκεια του οξειδωτικού στρες και των χρόνιων ιικών ασθενειών.
Οι ελιές είναι επίσης εξακριβωμένο ότι είναι και μια αφροδισιακή τροφή!
Είναι θρεπτικές και πλούσιες σε περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, όπως νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος, φώσφορος και ιώδιο.
Παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες και αμινοξέα.
Περιέχουν ελαϊκό οξύ, το οποίο έχει ευεργετικές ιδιότητες για την προστασία της καρδιάς.
Περιέχουν πολυφαινόλες, μια φυσική χημική ουσία που μειώνει το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο. Έτσι, με την κατανάλωση μιας μερίδας ελιών καθημερινά, θα έχετε βελτίωση στην μνήμη σας μέχρι και 25%.
Μόνο ένα φλιτζάνι ελιές είναι μια σπουδαία πηγή σιδήρου (4,4 mg).
Η κατανάλωση ελιών μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των ρυτίδων κατά 20%, δεδομένου ότι περιέχουν ελαϊκό οξύ, το οποίο κρατά το δέρμα απαλό και υγιές.
Με την κατανάλωση μόλις 10 ελιών πριν από το γεύμα, μπορείτε να μειώσετε την όρεξή σας έως και 20%. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στις ελιές επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και ενισχύουν την χολοκυστοκινίνη, μια ορμόνη που στέλνει μηνύματα πληρότητας στον εγκέφαλο.
Επίσης βοηθούν το σώμα σας για να αυξήσει την παραγωγή αδιπονεκτίνης, μιας χημικής ουσίας που καίει το λίπος για έως και πέντε ώρες μετά την κατανάλωση.
ΠΡΟΣΟΧΗ – Οι ελιές είναι πλούσιες σε ωφέλιμα λιπαρά αλλά και στο επιβλαβές αλάτι, επομένως πρέπει να προσέχουμε ποιες και πως τις καταναλώνουμε.