Η πίτσα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά παγκοσμίως – νόστιμη, γρήγορη και… εθιστική.
Όμως, πίσω από το λαχταριστό της άρωμα και την πλούσια γεύση της, κρύβεται ένα «διατροφικό ναρκοπέδιο» για ορισμένες ομάδες ανθρώπων. Σύμφωνα με ειδικούς στη διατροφή και την υγεία, υπάρχουν κατηγορίες ατόμων που καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωσή της ή να την απολαμβάνουν πολύ περιστασιακά.
1. Άτομα με υψηλή χοληστερίνη ή καρδιοπάθειες
Η κλασική πίτσα, γεμάτη τυριά και αλλαντικά, είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο – δύο παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι για άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων, η συχνή κατανάλωση πίτσας μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους.
2. Διαβητικοί και άτομα με προδιαβήτη
Η ζύμη της πίτσας –ειδικά όταν πρόκειται για κλασική λευκή ζύμη– έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Σε συνδυασμό με τα επεξεργασμένα υλικά από πάνω (τυριά, σάλτσες, αλλαντικά), μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό την καθιστά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για όσους έχουν προβλήματα με τον μεταβολισμό της γλυκόζης.
3. Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή στη γλουτένη
Όσοι παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη ή κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη), πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Τα περισσότερα είδη πίτσας περιέχουν τυριά (λακτόζη) και παραδοσιακή ζύμη (γλουτένη). Η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, κράμπες, διάρροια ή ακόμη και σοβαρές φλεγμονώδεις αντιδράσεις.
4. Άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα
Η πίτσα μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, καούρα ή φούσκωμα – ειδικά όταν καταναλώνεται αργά το βράδυ. Για όσους πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ευερέθιστο έντερο ή άλλα πεπτικά προβλήματα, καλό είναι να αποφεύγεται ή να επιλέγονται πολύ πιο ελαφριές εκδοχές της.
Η πίτσα δεν είναι απαγορευτική για όλους, όμως για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία. Αν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες, προτιμήστε εναλλακτικές εκδοχές με υλικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χωρίς γλουτένη ή με βάση λαχανικών – ή συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο πριν υποκύψετε στον πειρασμό.