Πριν κάνουν παιδιά, πολλοί επίδοξοι γονείς οραματίζονται να μεγαλώνουν υγιείς και περιπετειώδεις καταναλωτές τροφών και ορκίζονται να αποφεύγουν να ταΐζουν τα μικρά τους με τροφές που δεν είναι θρεπτικές και καλές για αυτά.
Αλλά η πραγματικότητα τείνει να απέχει πολύ από αυτό το όραμα.
«Πέρα και πάνω απ′ όλα, μην αγχώνεστε γι′ αυτό», συμβουλεύει η δρ. Ελίζαμπεθ Ντέιβις, παιδίατρος και παθολόγος στο νοσοκομείο Orlando Health Arnold Palmer Hospital for Children. «Είμαι παιδίατρος και ταπεινώθηκα μόλις έγινα γονιός ενός σούπερ επιλεκτικού καταναλωτή τροφής. Η 5χρονη μου δεν έχει συναντήσει ποτέ τσιπ ή γλυκό ή ”σνακ” που δεν της αρέσει! Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια διαφορετική ιστορία».
Τόνισε ότι οι γονείς δεν μπορούν να περιορίσουν εντελώς όλα τα πράγματα που δεν θέλουν να έχουν τα παιδιά τους. Για παράδειγμα, η κόρη της πίνει μόνο νερό και γάλα στο σπίτι.
«Ωστόσο, αν πάει σε ένα πάρτι γενεθλίων και πιει ένα χυμό ή δύο, δεν πειράζει», λέει η Ντέιβις. «Ή αν πάμε για δείπνο και θέλει λεμονάδα ή σοκολατούχο γάλα ως ξεχωριστή απόλαυση, εντάξει. Απλώς δεν το κάνουμε κάθε μέρα ή ακόμα και κάθε εβδομάδα. Είναι ένα κέρασμα!»
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες τροφές που οι παιδίατροι όπως η Ντέιβις τείνουν να αποφεύγουν να δίνουν στα παιδιά τους ή τουλάχιστον να περιορίζουν τη συχνότητα που το κάνουν.
Ζητήσαμε από κάποιους να μοιραστούν ένα φαγητό ή ποτό που δεν δίνουν ποτέ ή σπάνια δίνουν στα παιδιά τους.
Σκληρού τύπου καραμέλα
«Δεν υπάρχουν πολλά τρόφιμα που πρέπει να είναι 100% εκτός ορίων. Το μέτρο, η ποικιλία και η ισορροπία είναι τα κλειδιά για τη διατροφική υγεία και τη συνολική υγεία του σώματος. Τούτου λεχθέντος, η σκληρού τύπου καραμέλα είναι κάτι που γενικά αποφεύγω και δεν δίνω ποτέ στα δικά μου παιδιά. Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη στις σκληρού τύπου καραμέλες είναι σημαντική και συμβάλλει στην τερηδόνα και το θρυμματισμό του σμάλτου. Είναι επίσης ένας κίνδυνος πνιγμού, οπότε αν έπρεπε να απαγορεύσω ένα πράγμα, αυτό μπορεί να είναι». — δρ Χριστίνα Τζόνς, παιδίατρος επειγόντων περιστατικών και ανώτερη ιατρική σύμβουλος στο PM Pediatric Care στην Αννάπολις, Μέριλαντ.
Συσκευασμένα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας
«Μεγάλωσα στο Νότο τρώγοντας αρκετά φαγητά όπως η μορταδέλα, το κρέας σε κονσέρβα ή τα noodles ramen για μεσημεριανό γεύμα και σνακ. Δεν δίνω στα παιδιά μου αυτές τις τροφές επειδή είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες και συσκευασμένες που περιέχουν πάρα πολύ αλάτι και κακά λίπη, όταν υπάρχουν πιο υγιεινές, πραγματικές επιλογές ολικής άλεσης». ― δρ. Κάντις Τζόουνς, παιδίατρος στο Ορλάντο της Φλόριντα.
Ενεργειακά ποτά
«Ως παιδίατρος που υποστηρίζει την προσεκτική και διαισθητική διατροφή, κάνω ό,τι μπορώ για να μην δαιμονοποιώ ή καταδικάζω οποιαδήποτε τροφή. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που καταναλώνεται συχνά για το οποίο προειδοποιώ τα παιδιά μου, και αυτό είναι τα ενεργειακά ποτά. Τα ενεργειακά ποτά μπορεί να είναι επικίνδυνα και να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στα παιδιά. Δεν συνιστώ στα παιδιά να καταναλώνουν καφεΐνη γενικά, καθώς είναι διεγερτικό φάρμακο και μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση, αλλά ειδικά τα ενεργειακά ποτά μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες. Τα ενεργειακά ποτά δεν υπόκεινται σε ρύθμιση και μπορεί να έχουν πολύ υψηλές δόσεις καφεΐνης επιπλέον άλλων δυνητικά επιβλαβών ουσιών που μπορεί να οδηγήσουν σε … αϋπνία, καρδιακές επιδράσεις, επιληπτικές κρίσεις ακόμη και θάνατο. Το λιγότερο, τα ενεργειακά ποτά συχνά επηρεάζουν τον ύπνο και μπορεί να απορυθμίσουν τη διάθεση. Δεν θεωρώ τα ενεργειακά ποτά ασφαλή ή με οποιονδήποτε τρόπο ωφέλιμα για τα παιδιά» — δρ. Γιάμι Καζόρλα – Λάνκαστερ, παιδίατρος στην Γιακίμα, Ουάσινγκτον, και συγγραφέας του “A Parent’s Guide to Intuitive Eating: How To Raise Kids Who Love to Eat Healthy”.
Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο
«Αποφεύγω τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως σκουμπρί, ξιφία, κεραμιδόψαρο, τόνο. Ο υδράργυρος μπορεί να είναι τοξικός για το νευρικό σύστημα/εγκέφαλο εάν υπάρχει υψηλή έκθεση, επομένως είναι καλύτερο να αποφευχθεί εντελώς σε μικρά παιδιά και εφήβους με αναπτυσσόμενο εγκέφαλο». — Ντέιβις.
Ζαχαρούχο χυμός και σόδα
«Ποτέ δεν σέρβιρα χυμό στα παιδιά μου. Οι χυμοί και τα αναψυκτικά έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε συμπυκνωμένη ζάχαρη -σακχαρόζη- και επίσης συχνά σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Επιπλέον, περιέχουν πάρα πολύ πρόσθετη ζάχαρη και είναι πολύ χαμηλοί σε φυτικές ίνες. Ας προσφέρουμε κι ας ενθαρρύνουμε (την κατανάλωση) νερού ειδικά από την ηλικία των έξι μηνών και άνω, ώστε να το συνηθίσουν και μαζί με αυτό να προσφέρουμε φρούτα που έχουν τα πρόσθετα οφέλη της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Μας χορταίνουν, προστατεύουν από το ζάχαρο στο αίμα και είναι το καλύτερο ”σβήσιμο” της δίψας». — δρ. Τζένιφερ Τράχτενμπεργκ, παιδίατρος στη Νέα Υόρκη.
Κίνδυνοι πνιγμού
«Τα τρόφιμα που είναι επικίνδυνα για πνιγμό για τα νήπια και τα μικρά παιδιά περιλαμβάνουν ποπ κορν, χοτ ντογκ, σταφύλια, ντοματίνια, σκληρές καραμέλες, τσίχλες, καρότα, κομμάτια μαγειρεμένου κρέατος κ.λπ. Θα πρέπει να κόβονται σε πολύ μικρά κομμάτια ή να αποφεύγονται εντελώς μέχρι τα παιδιά να μεγαλώσουν». ― Ντέιβις
Μη παστεριωμένο γάλα
«Τα παιδιά μου δεν καταναλώνουν μη παστεριωμένα ή ”ωμά” γαλακτοκομικά ή άλλα τρόφιμα και ποτά. Υπάρχει κίνδυνος γαστρεντερικών λοιμώξεων και σοβαρής διάρροιας». — Ντέιβις