Το μέλι θεωρείται ένα από τα πιο αγνά και θρεπτικά φυσικά προϊόντα, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ευεργετικά συστατικά.
Όμως, τα τελευταία χρόνια, η αγορά έχει πλημμυρίσει από νοθευμένα ή «πειραγμένα» μέλια, που δεν έχουν καμία σχέση με το γνήσιο προϊόν της κυψέλης. Η νοθεία γίνεται συνήθως με σιρόπι γλυκόζης ή φρουκτόζης, μειώνοντας την ποιότητα αλλά και τη διατροφική του αξία.
Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε το αυθεντικό από το «ψεύτικο» μέλι; Υπάρχει ένα απλό και δοκιμασμένο κόλπο που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι.
Το κόλπο με το ποτήρι νερό
Πάρτε ένα ποτήρι με κρύο νερό και ρίξτε μέσα μία κουταλιά μέλι.
-
Αν το μέλι είναι καθαρό, θα πάει στον πάτο και θα μείνει συμπαγές, χωρίς να διαλυθεί αμέσως.
-
Αν είναι νοθευμένο, θα αρχίσει να διαλύεται γρήγορα στο νερό, αφήνοντας θολούρα ή σχηματίζοντας «κλωστές», κάτι που δείχνει την παρουσία πρόσθετων σιροπιών.
Άλλα σημάδια που δείχνουν νοθεία:
-
Υπερβολικά ρευστή υφή: Το φυσικό μέλι είναι πιο πηχτό, ενώ το νοθευμένο συχνά τρέχει σαν σιρόπι.
-
Απουσία κρυστάλλωσης: Το γνήσιο μέλι με τον καιρό κρυσταλλώνει. Αν μένει διαρκώς υγρό και διάφανο για πολύ καιρό, ίσως έχει υποστεί επεξεργασία ή νοθεία.
-
Πολύ γλυκιά γεύση χωρίς βάθος: Το αυθεντικό μέλι έχει σύνθετη γεύση, ανάλογα με τη χλωρίδα απ’ όπου προέρχεται – το νοθευμένο είναι μονότονα γλυκό.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Για να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα, προτιμάμε μέλι από παραγωγούς εμπιστοσύνης ή τοπικά προϊόντα μικρής κλίμακας. Διαβάζουμε τις ετικέτες και αποφεύγουμε πολύ φθηνές επιλογές, που είναι συνήθως ενδεικτικές χαμηλής ποιότητας.
Το μέλι μπορεί να είναι θησαυρός για την υγεία μας, αρκεί να είναι αληθινό. Με λίγη παρατήρηση και ένα απλό κόλπο, μπορούμε να προστατευτούμε από τις νοθείες και να απολαμβάνουμε ένα προϊόν που αξίζει.