Γιατί είναι καλό τα παιδιά να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού

από natasa

Σύμφωνα με μελέτες, οι γονείς με το να συμπεριλαμβάνουν τα παιδιά στις δουλειές του σπιτιού, τα εκπαιδεύουν ώστε να αναπτύξουν αίσθηση υπευθυνότητας, συναγωνισμού, ανεξαρτησίας και αυτοεκτίμησης.

Επίσης, τα βοηθούν να αναπτύξουν κοινωνικές, συναισθηματικές και ακαδημαϊκές δεξιότητες.

Μάλιστα, θα πρέπει από την ηλικία των 3 χρόνων, οι γονείς να αναθέτουν κάποιες «δουλειές» στο παιδί –όπως το να μαζεύουν τα παιχνίδια τους – καθώς έτσι, θα μάθει πώς να λειτουργεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, με όριο και κανόνες. Και κυρίως, θα μάθει να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες της καθημερινότητας του, χωρίς να χρειάζεται την ανάγκη άλλου.

Τρόποι για να το πείσετε να σας βοηθήσει

Η αλήθεια είναι, πως τα περισσότερα παιδιά αντιδρούν όταν τους ζητάς να κάνουν κάποια δουλειά. Εξάλλου, πόσες μάχες δεν έχουν δώσει οι γονείς για να μαζέψουν το δωμάτιο τους; Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι τρόποι, που θα βοηθήσουν, προκειμένου να το πείσεις.

Να αναθέσεις συγκεκριμένες δουλειές

Το παιδί θέλει να γνωρίζει ακριβώς τι του ζητάς. Οπότε να είσαι συγκεκριμένη στις δουλειές που του αναθέτεις.

Καλό είναι να ξεκινήσεις με το δωμάτιο του και τα προσωπικά του αντικείμενα. Να έχει κατά νου ότι η υποχρέωση του είναι να μαζεύει εκείνο τον προσωπικό του χώρο και πράγματα.

Να του αναθέσεις δουλειές με βάση την ηλικία

Θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι οι δουλειές που θα του αναθέτεις να συμβαδίζουν με την ηλικία του. Ας πούμε σε ένα παιδί 4 χρόνων δε μπορείς να ζητάς να στρώνει το κρεβάτι του.

Μπορεί, όμως, να βάζει τα παιγνίδια του στο κουτί ή να μαζεύει το πιάτο του. Μεγαλώνοντας, μπορείτε να του αναθέσετε πιο «δύσκολες» δουλειές.

Κάνε τις δουλειές να μοιάζουν παιχνίδι

Μπορείς να του ζητήσεις να σε βοηθήσει να κάνετε κάτι μαζί, όπως το να ξεσκονίσετε. Δώστου ένα πανάκι και ζήτα του να κάνει το ίδιο με εσάς. Κάντε τις δουλειές να μοιάζουν παιχνίδι κι ευχάριστες. Και όχι ως κάτι καταναγκαστικό!

Δείξε υπομονή

Τα περισσότερα παιδιά αντιδρούν. Θα πρέπει να δείξεις υπομονή. Δεν χρειάζεται να φωνάζεις ή να το απειλείς. Μιλήστε. Να είσαι διαλλακτική μαζί του.

Δείξε του τον τρόπο πώς μπορεί να κάνει κάποια δουλειά, και τόνισε του ότι θα έχει τη βοήθεια σου, όταν την χρειαστεί.

Εξήγησε του ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις

Θα υπάρξουν οι φορές εκείνες, που θα έχεις ζητήσει κάτι και δεν θα το κάνει. Κατέστησε σαφές, ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν επιπτώσεις. Δεν θα βγει να παίξει ή δεν θα δει τηλεόραση. Βρες εσύ, ποιο είναι εκείνο που δεν θα του αρέσει να στερηθεί.

Δείτε επίσης: 5 tips για να μάθει το παιδί να ντύνεται μόνο του

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy