Τα τελευταία χρόνια, η μάστιγα της νευρικής ανορεξίας έφερε στο προσκήνιο το σοβαρό πρόβλημα των διατροφικών διαταραχών που ταλαιπωρούν κυρίως έφηβους και νεαρές γυναίκες.
Οι αριθμοί μας δείχνουν ότι πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια και να ενημερωθούμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά και κυρίως τις κόρες μας, που βρίσκονται στην πιο ευαίσθητη και τρυφερή ηλικία κατά την οποία πρέπει να μάθουν να αγαπούν και να προσέχουν το σώμα τους.
Ευτυχώς, υπάρχουν σημάδια που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μας προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά με τα παιδιά μας. Για παράδειγμα, όταν αποφεύγουν συγκεκριμένα ήδη τροφών, φορούν μόνο φαρδιά ρούχα και αντιδρούν σε οποιαδήποτε αναφορά για το σώμα τους. Η αναγνώριση αυτών των πρώιμων σημείων είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη παρέμβαση και την αποτελεσματική θεραπεία.
Σωματικά συμπτώματα διατροφικών διαταραχών
Τα σωματικά συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Τα ήπια συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Απώλεια μαλλιών
Μυϊκή αδυναμία
Πρησμένοι αδένες
Κούραση
Καθόλου αντοχή στο κρύο
Τα σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Πολύ χαμηλό καρδιακό παλμό
Ανισορροπία ηλεκτρολυτών
Οστεοπενία
Καρδιακή βλάβη
Ο υποσιτισμός είναι μια σημαντική ανησυχία που σχετίζεται με διάφορους τύπους διατροφικών διαταραχών και μπορεί να εμποδίσει τη σωματική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του εγκεφάλου, των οστών και της καρδιάς. Εάν μια έφηβη με σχετικά σταθερό κύκλο δεν έχει περίοδο για 3 μήνες, μπορεί να είναι σημάδι ενός υποκείμενου ιατρικού προβλήματος.
Συμπεριφορικά σημάδια διατροφικών διαταραχών
Προτού εμφανιστούν τα σωματικά συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών, ίσως παρατηρήσουμε αλλαγές στη συμπεριφορά και την ψυχολογία του παιδιού, όπως:
Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες ή παράλειψη γευμάτων
Έντονη ανησυχία για την εικόνα του σώματος του
Μιλάει συνέχεια για δίαιτες
Γυμνάζεται εξαντλητικά
Παίρνει χάπια αδυνατίσματος ή κάνει εμετό μετά από κάθε γεύμα.
Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Εάν παρέμβετε πριν εδραιωθεί η διαταραχή, θα δώσετε στο παιδί την ευκαιρία για γρήγορη και πλήρη ανάρρωση. Οι διατροφικές διαταραχές απαιτούν θεραπεία από μια ομάδα γιατρών που περιλαμβάνει παθολόγο (ή παιδίατρο), παιδοψυχολόγο και διαιτολόγο.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Η δική μας σχέση με το φαγητό και το σώμα μας, επηρεάζει πολύ τα παιδιά μας. Αν δεν νιώθουμε καλά με τα λίγα παρανίσια κιλά μας ή αν έχουμε ψύχωση με τις θερμίδες και την γυμναστική, τα παιδιά το διαισθάνονται και μας μιμούνται. Πρώτα απ’ όλα, λοιπόν, φτιάχνουμε τη δική μας σχέση με το φαγητό, τρώμε υγιεινά και αγαπάμε το σώμα μας για να δώσουμε το καλό παράδειγμα.
Επειδή οι διατροφικές διαταραχές είναι περίπλοκες ψυχοκοινωνικές ασθένειες, είναι σημαντικό να μην κατηγορείτε τον εαυτό σας εάν το παιδί σας αναπτύξει διατροφική διαταραχή. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να μιλήσουμε στα παιδιά μας και να τα βοηθήσουμε. Η έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες ανάκαμψης και να μειώσει την πιθανότητα υποτροπής.
Πηγή: mother.ly