Xρήσιμες συμβουλές για το πώς να τις μαγειρέψετε σωστά
Η μελιτζάνα είναι ένα καλοκαιρινό λαχανικό, που βρίσκουμε στα ράφια των μανάβικων και των σούπερ μάρκετ όλον τον χρόνο και μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορες συνταγές. Λόγω της ιδιαίτερης υφής και γεύσης της, έχει είτε φανατικούς λάτρεις είτε φανατικούς εχθρούς. Πάντως πρωταγωνιστεί σε πολλά ελληνικά πιάτα, όπως ο μουσακάς, τα παπουτσάκια ή το ιμάμ. Μήπως όμως φταίει το μαγείρεμα που κάποιοι δεν αγαπούν αυτό το ιδιαίτερο και νόστιμο λαχανικό;
Συγκεντρώσαμε χρήσιμες συμβουλές για το πώς να τις μαγειρέψετε σωστά, ώστε να απελευθερώσουν τα αρώματά τους και να αναδείξουν το φαγητό σας.
Επιλέξτε τα σωστά υλικά
Στα μαγαζιά κυκλοφορούν συνήθως δυο είδη μελιτζάνας: οι τσακώνικες, που είναι πιο σκούρες και χοντρές και το χρώμα τους εξωτερικά είναι μαύρο και οι φλάσκες που είναι πιο λεπτές και μοβ εξωτερικά. Υπάρχουν και οι λευκές μελιτζάνες, που δεν πολυκυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα. Αν είστε τυχεροί όμως και τις πετύχετε, αξίζει να τις δοκιμάσετε.
Το πρόβλημα με όλα τα είδη μελιτζάνας είναι αυτή η σφογγώδης υφή της που απορροφά την υγρασία και μπορεί να χαλάσει το φαγητό μας, αν δεν τη διαχειριστούμε σωστά. Πώς την καταπολεμούμε;
Όσο πιο μεγάλη και πιο παχιά είναι η μελιτζάνα, τόσο πιο λεπτά την κόβουμε, ώστε να μαγειρευτεί σωστά και ομοιόμορφα. Προτού τη χρησιμοποιήσουμε, την πλένουμε, την αφήνουμε να στραγγίξει και στη συνέχεια αλατίζουμε, ώστε το αλάτι να πάρει όλη την υγρασία που απορροφά η μελιτζάνα και να μπορέσουμε να την κάνουμε πιο τραγανή και νόστιμη. Γενικώς όσο πιο ισορροπημένη είναι η αναλογία φλούδας και εσωτερικού, τόσο πιο εύκολα μαγειρεύεται. Οι μελιτζάνες που είναι πιο ογκώδεις και με πιο σκληρή φλούδα, χρειάζονται περισσότερα καρυκεύματα για να μαγειρευτούν σωστά.
Επομένως, όταν επιλέγουμε μελιτζάνες στα μανάβικα, πρέπει να έχουμε στο νου μας αυτήν την αναλογία. Ειδικά όταν τις αγοράζουμε σε περιόδους που δεν είναι η εποχή τους και ο όγκος τους είναι σίγουρα αποτέλεσμα φαρμάκων και χημικών… Τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα έχουμε ούτε τη γεύση που θέλουμε αλλά ούτε και τα θρεπτικά συστατικά που επιθυμούμε να λάβουμε από το συγκεκριμένο λαχανικό.
Tο κόλπο για να ψηθούν ομοιόμορφα
Είναι χρήσιμο σε όλες τις συνταγές με μελιτζάνες, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα ομοιόμορφο ψήσιμο. Αφού κόψουμε τις μελιτζάνες σε φέτες (σε ό,τι σχήμα και μέγεθος ορίζει η συνταγή μας), χαράσσουμε διαγώνιες γραμμές με το μαχαίρι μας σε κάθε φέτα.
Μη φοβηθείτε το λάδι στις συνταγές σας
Όπως ήδη είπαμε, οι μελιτζάνες είναι σαν σφουγγάρια στην υφή τους και απορροφούν εύκολα τα υγρά. Το λάδι τους δίνει πιο έντονη γέυση, τις βοηθά να βγάλουν τα αρώματά τους, να μαγειρευτούν πιο σωστά και να γίνουν πιο νόστιμες. Μη φοβηθείτε να προσθέσετε λάδι στις συνταγές σας και να φροντίσετε να το απορροφήσουν. Ένα άλλο έξυπνο κόλπο είναι να βάλετε σε ένα μπολ μια γενναία ποσότητα λαδιού και να βουτάτε ένα- ένα τα κομμάτια μελιτζάνας που έχετε να μαγειρέψετε, ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχουν πάρει αρκετό λάδι.
Καρυκεύματα!
Η μελιτζάνα θέλει πολλά καρυκεύματα για να γίνει νόστιμη. Ανάλογα με το μέγεθός της, θα χρειαστεί να προσθέσετε αλάτι και άλλα μυρωδικά, όπως ρίγανη, πάπρικα, σκόρδο, μαιντανό, για να πετύχετε τη γεύση που επιθυμείτε. Θα χρειαστεί να δοκιμάσετε κάμποσες φορές το φαγητό σας και να προσθέσετε καρυκεύματα για να τελειοποιήσετε το αποτέλεσμα.Το τραγανό σνακ που κάνει καλό σε νεφρά, καρδιά και αγγεία
Θέλουν πολύ μαγείρεμα!
Κανείς δεν θέλει να φάει medium-rare μελιτζάνες! Οπότε πρέπει να επιμείνετε στο μαγείρεμα εώς ότου αποκτήσουν μια πιο μαλακή υφή. Ανάλογα με το πώς τις μαγειρεύετε, πρέπει να δοκιμάζετε κατά καιρούς για να δείτε πόσο ακόμα πρέπει να τις αφήσετε στη φωτιά.
Πουρές μελιτζάνας: το απόλυτο γεύμα
Αν κατά λάθος παραψήσετε τις μελιτζάνες, μην τις πετάξετε! περάστε τις από το μούλτι και φτιάξτε έναν τέλειο πουρέ. Ή μια μελιτζανοσαλάτα. Με τα ανάλογα μυρωδικά, θα γίνει το αγαπημένο σας πιάτο.