Τα αυγά είναι από τα πιο βασικά τρόφιμα στην κουζίνα μας, αλλά όπως και κάθε φυσικό προϊόν, υπάρχει πιθανότητα να χαλάσουν.
Το να σπάσουμε ένα αυγό και να δούμε κάτι ασυνήθιστο μέσα μπορεί να είναι σημάδι αλλοίωσης ή ακόμα και κίνδυνος για την υγεία μας.
Ας δούμε ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι το αυγό δεν πρέπει να καταναλωθεί και γιατί πρέπει να το πετάξετε αμέσως!
Περίεργη οσμή
Αν μόλις σπάσετε το αυγό, βγει μια έντονη, δυσάρεστη μυρωδιά, τότε είναι σίγουρο ότι έχει χαλάσει. Το χαλασμένο αυγό μυρίζει έντονα σαν θειάφι ή σάπιο φαγητό, λόγω των βακτηρίων που έχουν αναπτυχθεί.
Τι να κάνετε;
Αν το αυγό έχει έντονη μυρωδιά, πετάξτε το αμέσως. Μην προσπαθήσετε να το μαγειρέψετε, καθώς μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.
Ασυνήθιστο χρώμα στον κρόκο ή στο ασπράδι
Ο κρόκος του αυγού πρέπει να έχει ένα ζωντανό κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, ενώ το ασπράδι να είναι διαυγές και ελαφρώς παχύρρευστο. Αν παρατηρήσετε:
- Πράσινες ή γκρι αποχρώσεις στο ασπράδι ή στον κρόκο, αυτό μπορεί να σημαίνει βακτηριακή μόλυνση.
- Ροζ ή ιριδίζοντα σημάδια, που υποδεικνύουν την παρουσία βακτηρίων όπως η Pseudomonas.
Τι να κάνετε;
Αν το αυγό έχει περίεργες αποχρώσεις, καλύτερα να το πετάξετε.
Μαύρα ή καφέ στίγματα στο εσωτερικό
Αν δείτε μαύρες, καφέ ή κόκκινες κηλίδες μέσα στο αυγό, μπορεί να οφείλονται είτε σε μύκητες είτε σε βακτηριακή μόλυνση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να πρόκειται για αιματηρά στίγματα, τα οποία δεν είναι επικίνδυνα, αλλά αν συνοδεύονται από άλλες αλλαγές στην υφή ή την οσμή, καλό είναι να μην το καταναλώσετε.
Τι να κάνετε;
Αν δείτε μαύρες ή καφέ κηλίδες, είναι ασφαλέστερο να πετάξετε το αυγό.
Πολύ ρευστό ή θολό ασπράδι
Το φρέσκο αυγό έχει σφιχτό ασπράδι που συγκρατεί τον κρόκο στη θέση του. Αν σπάσετε ένα αυγό και δείτε ότι το ασπράδι είναι υπερβολικά νερουλό ή θολό, πιθανότατα το αυγό είναι μπαγιάτικο.
Τι να κάνετε;
Αν το ασπράδι είναι πολύ υδαρές, το αυγό δεν είναι απαραίτητα χαλασμένο, αλλά μπορεί να είναι πολύ παλιό. Καλύτερα να μην το χρησιμοποιήσετε.
Πώς να ελέγξετε αν το αυγό είναι φρέσκο
Αν δεν είστε σίγουροι για την ποιότητα ενός αυγού, μπορείτε να κάνετε το “τεστ του νερού”:
- Γεμίστε ένα ποτήρι ή ένα μπολ με νερό.
- Ρίξτε το αυγό μέσα:
- Αν βυθιστεί και παραμείνει στον πάτο, είναι φρέσκο.
- Αν επιπλέει, έχει χαλάσει και πρέπει να πεταχτεί.
- Αν σταθεί όρθιο στον πάτο, είναι μπαγιάτικο αλλά μπορεί να καταναλωθεί άμεσα.
Τα αυγά είναι ένα θρεπτικό και βασικό συστατικό της διατροφής μας, αλλά πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή. Αν δείτε σημάδια αλλοίωσης όπως περίεργη μυρωδιά, ασυνήθιστο χρώμα ή αλλαγή στην υφή, πετάξτε το αυγό αμέσως. Ένα χαλασμένο αυγό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές στομαχικές διαταραχές και τροφική δηλητηρίαση.
Για μεγαλύτερη ασφάλεια, αποθηκεύετε τα αυγά στο ψυγείο και ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης πριν τη χρήση!