Τι προκαλεί 1 φέτα ψωμί του τοστ στο σάκχαρο του αίματος
Μικρή μπουκιά, μεγάλη επίδραση: Πώς επηρεάζει το ψωμί του τοστ το σάκχαρό μας;
Μπορεί μια απλή φέτα ψωμί του τοστ να φαίνεται αθώα, ειδικά όταν τη χρησιμοποιούμε για ένα ελαφρύ σνακ ή το καθημερινό μας σάντουιτς, όμως η επίδρασή της στο σάκχαρο του αίματος μπορεί να είναι πιο σημαντική απ’ ό,τι φανταζόμαστε – ειδικά για όσους προσέχουν το γλυκαιμικό τους δείκτη ή πάσχουν από διαβήτη.
Ο γλυκαιμικός δείκτης και το ψωμί του τοστ
Το ψωμί του τοστ, ιδιαίτερα όταν είναι λευκό και επεξεργασμένο, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI). Αυτό σημαίνει ότι χωνεύεται και απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό, προκαλώντας ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
Μια μόνο φέτα λευκού ψωμιού μπορεί να περιέχει περίπου 12-15 γραμμάρια υδατανθράκων, τα οποία μετατρέπονται σχεδόν άμεσα σε γλυκόζη, ανεβάζοντας τα επίπεδα σακχάρου – κάτι που πρέπει να προσέχουν όσοι:
-
έχουν προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2
-
παρακολουθούν τη γλυκαιμική τους ισορροπία
-
προσπαθούν να χάσουν βάρος μέσω σταθερού σακχάρου
Υπάρχουν εναλλακτικές;
Ναι, και μάλιστα πολύ πιο «φιλικές» προς το σάκχαρο! Ορισμένα παραδείγματα:
-
Ψωμί ολικής άλεσης: περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και χαμηλότερο GI, άρα απελευθερώνει τη γλυκόζη πιο αργά.
-
Ψωμί σικάλεως ή βρώμης: πιο χορταστικό και με ηπιότερη επίδραση στο σάκχαρο.
-
Προσθήκη πρωτεΐνης ή καλών λιπαρών στο τοστ (όπως αυγό, τυρί, αβοκάντο) μειώνει την απορρόφηση των υδατανθράκων.
Τι να θυμάστε:
-
Μια φέτα ψωμί του τοστ δεν είναι απαγορευτική, αλλά καλό είναι να συνδυάζεται σωστά.
-
Αν καταναλώνεται μόνη της ή με γλυκά spreads (π.χ. μαρμελάδα, μέλι), μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιες αυξομειώσεις του σακχάρου, οι οποίες προκαλούν κόπωση και πείνα.
-
Η ισορροπημένη επιλογή υδατανθράκων, με έμφαση στις φυτικές ίνες και τη χαμηλή επεξεργασία, είναι το κλειδί.
Μπορεί μια φέτα ψωμί του τοστ να είναι μικρή, αλλά η επίδρασή της στο σάκχαρο του αίματος δεν πρέπει να υποτιμάται. Η σωστή επιλογή και ο κατάλληλος συνδυασμός μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όχι μόνο για τη διαχείριση του σακχάρου αλλά και για τη συνολική υγεία.