Πώς να αποφύγουμε τα παιδικά ατυχήματα μέσα στο σπίτι

από natasa

Από τη στιγμή που τα μωράκια αρχίζουν να μπουσουλάνε, είναι θέμα χρόνου να σταθούν στα ποδαράκια τους και να αρχίσουν τις εξερευνήσεις σε ολόκληρο το σπίτι.

Ενώ πρόκειται για ένα συναρπαστικό στάδιο της ζωής των παιδιών τους, οι γονείς ‘γεμίζουν’ από άγχος (και όχι άδικα) αφού προσπαθούν να προβλέψουν ποιά είναι τα ένοχα σημεία του σπιτιού που μπορεί να προκαλέσουν ένα ατύχημα στο μέλλον.

Πέντε λόγοι που τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με κατοικίδια

Αν περιμένετε να γεννηθεί το μωράκι σας ή ανυπομονείτε για το πότε θα κάνει τα πρώτα του βήματα… πάρτε μια ανάσα και λίγο χρόνο για να οργανωθείτε.

Θα χρειαστεί να κάνετε μερικές αλλαγές και τροποποιήσεις προκειμένου να μετατρέψετε το σπίτι σας σε έναν ασφαλή τόπο δράσης για τα μικρά σας:

– Αποσύρετε βαριά αντικείμενα (π.χ. μεγάλα, γυάλινα τασάκια) ή διακοσμητικά που μπορεί να πέσουν με ένα μικρό τράνταγμα.
– Φροντίστε όλες οι ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού να είναι στερεά τοποθετημένες και να μην εξέχουν τα καλώδιά τους, καθώς εύκολα μπορεί το μωρό σας να τα τραβήξει.
– Είναι καλό να προμηθευτείτε ειδικά προστατευτικά που μπαίνουν στις πρίζες και προστατεύουν από πιθανό ατύχημα, όταν τα μικρά δαχτυλάκια χωθούν στις τρυπούλες της πρίζας.
– “Ντύστε” τις αιχμηρές γωνίες από τραπέζια, κάγκελα, έπιπλα με ειδικά καλύμματα που θα βρείτε στην αγορά (ή κατασκευάστε τα δικά σας με αφρολέξ και χαρτοταινία).
– Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ολισθηρές επιφάνειες του πατώματος του σπιτιού (ειδικά όταν περπατάμε με τις κάλτσες), καθώς όταν το παιδάκι σας θα αρχίσει να τρέχει μέσα στο σπίτι, μπορεί αυτές να αποτελέσουν αιτία για “τούμπες”. Αποφύγετε τα ελαφριά χαλάκια που γλιστράνε στο πάτωμα και προτιμήστε πιο σταθερές επιλογές.
– Ελέγξτε προσεκτικά τα κάγκελα του σπιτιού σας (εσωτερικά και εξωτερικά), τόσο για τη σταθερότητά τους, όσο και για τα κενά που έχουν. Αν το κενό που δημιουργείται είναι τέτοιο ώστε να χωράει το κεφαλάκι του παιδιού ή υπάρχει κάποιο οριζόντιο κάγκελο που μπορεί να σκαρφαλώσει, τότε είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε επιπλέον πλέγμα για να το αποτρέψετε από επικίνδυνες ενέργειες. Επίσης, απομακρύνετε έπιπλα ή δομές που βρίσκονται δίπλα στα κάγκελα στο μπαλκόνι σας, στα οποία θα μπορούσε να σκαρφαλώσει.
– Οι πόρτες και τα συρτάρια είναι επίφοβα για να μαγκώσουν τα μικρά χεράκια, για αυτό είναι καλό να προμηθευτείτε (ή να φτιάξετε μόνοι σας) ειδικά “στοπ” που θα τοποθετήσετε επάνω ώστε να μην μπορούν να κλείσουν ερμητικά.

– Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση τραπεζομάντηλων στο σπίτι καθώς οι ακρούλες τους αποτελούν ιδανική χειρολαβή για τα μικρά μπομπιράκια.
– Βεβαιωθείτε ότι όλα τα αιχμηρά αντικείμενα του σπιτιού, όπως εργαλεία, μαχαίρια, ψαλίδια βρίσκονται σε χώρους που το παιδί δεν έχει πρόσβαση ή δεν φτάνει να τα βρει. Αποθηκεύστε σε ψηλά ντουλάπια τα είδη ραπτικής, το φαρμακείο του σπιτιού και όλα τα χημικά (σαμπουάν, χλωρίνη, καθαριστικά) που χρησιμοποιείτε για το σπίτι. Μια πρακτική ιδέα είναι να συγκεντρώσετε όλα τα εργαλεία, τα χρώματα και τα χημικά σε μια εξωτερική ντουλάπα την οποία μπορείτε να κλειδώνετε.
– Δώστε μεγάλη προσοχή στο χώρο που αποθηκεύετε τις πλαστικές σακούλες και προτιμήστε να μην έχουν πρόσβαση σε αυτές τα παιδιά σας. Η πλαστικές σακούλες έχουν ‘κατηγορηθεί’ πολλάκις ως αιτία πνιγμού, όταν τα παιδιά τις τοποθετούν στο κεφάλι τους για να παίξουν.

Σας παροτρύνουμε να παρατηρήστε ενδελεχώς το σπίτι σας και όλους τους χώρους που μπορεί να κινηθεί το παιδάκι σας. Στη συνέχεια κάνετε νοητά διάφορες διαδρομές μέσα στο σπίτι έχοντας κατά νου τις δυνατότητες, αλλά και τα χαρακτηριστικά του παιδιού σας (ύψος, όγκος), με σκοπό να βρείτε και άλλες πιθανές ‘παγίδες’ για μελλοντικά ατυχήματα.

πηγή

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy