Ένας πραγματικά εύκολος τρόπος για να μαγειρέψουμε σολομό και ένας υγιεινός τρόπος για να απολαύσουμε τα λαχανικά.
ΥΛΙΚΑ (4 μερίδες)
- 4 φιλέτα σολομού
- 2 μικρά καρότα λεπτά, χωρίς φλούδα κομμένα κατά μήκος με ειδικό μαχαίρι για λαχανικά
- 1 πορτοκαλί πιπεριά καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομματάκια
- 4 κρεμμύδια κομμένα κατά μήκος σε όμοια κομματάκια
- 2κ.σ. χυμό λεμονιού
- ½φλ. ξηρό λευκό οίνο
- 4κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 φύλλα άνηθο
- Φρέσκο μαύρο πιπέρι
- 500γρ. αναμεμιγμένα πράσινα φύλλα λαχανικών (σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, ρόκα) χοντροκομμένα
- 2 πράσα πολύ καλά ξεφλουδισμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-
- Προθερμένουμε το φούρνο στους 200°C.
- Κόβουμε 4 κομματάκια από τα φύλλα αρκετά μεγάλα ώστε να τυλίγουν κάθε κομμάτι από το ψάρι άνετα.
- Βάζουμε κάθε φιλέτο ψαριού στη μέση του κάθε φύλλου. Προσθέτουμε καρότα, πιπεριές και κρεμμύδια
- Σπρώχνουμε όλες τις μεριές του φύλλου και περιχύνουμε χυμό λεμονιού και κρασί. Προσθέτουμε σε κάθε φιλέτο λίγο λάδι, τοποθετούμε τον άνηθο στην κορυφή, πασπαλίζουμε με μαύρο πιπέρι και τυλίγουμε καλά κάθε φιλέτο με το φύλλο.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά.
- Βάζουμε τα φύλλα σε μία χύτρα ατμού και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει τρυφερό – γύρω στα 10 λεπτά.
- Όταν το ψάρι είναι έτοιμο, συσσωρεύουμε τα πράσινα λαχανικά σε ξεχωριστά πιάτα σερβιρίσματος. Προσεκτικά ανοίγουμε ένα τελείωμα από τα φύλλα και χύνουμε τους χυμούς πάνω στα πράσινα λαχανικά. Για να σερβίρουμε, χρησιμοποιούμε σπάτουλα, για να σηκώσουμε το ψάρι και να το ακουμπήσουμε πάνω στα πράσινα λαχανικά.
Διατροφικό σχόλιο
Ένα υπέροχο γεύμα «από… καρδιάς»!
Ο σολομός είναι πολύ πλούσιος σε ω3 λιπαρά που παρουσιάζουν σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση και δημιουργούν ασπίδα προστασίας για την καρδιά, λόγω των αντιθρομβωτικών τους ιδιοτήτων.
Το πιο εύκολο και νόστιμο μωσαϊκό
Οι συνεργικές ιδιότητες των ω-3 λιπαρών με τις αντιοξειδωτικές ουσίες που προέρχονται από τα λαχανικά, το κρασί και το ελαιόλαδο αποδίδουν ένα πραγματικό κοκτέιλ υγείας.
Η συνταγή αποδίδει υψηλή ποσότητα μονάδων ORAC και μία πανδαισία επιμέρους αντιοξειδωτικών ενώσεων με κυρίαρχες το β-καροτένιο, τη βιταμίνη C, τις πολυφαινόλες και τη βιταμίνη Ε, που φέρει ως αποτέλεσμα ένα θωρακισμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τη διατροφική αξία του γεύματος ενισχύουν οι φυτικές ίνες που μειώνουν την απορρόφηση λίπους και βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου.