Γράφει η Κατερίνα Παπαϊωάννου,
Τι είναι η Ενεργητική Ακρόαση και γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό το εργαλείο να το εντάξουν στη «φαρέτρα» τους οι γονείς.
Καταρχάς η Ενεργητική Ακρόαση αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας, ο οποίος βασίζεται στην Ενσυναίσθηση, την Κατανόηση και την Αποδοχή του παιδιού στο όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και βιώνει.
Η Ενεργητική Ακρόαση δεν είναι απλώς ένα εργαλείο χρήσιμο απέναντι στα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει το παιδί, αλλά αποδεικνύεται εξαιρετική τεχνική για όλες τις καταστάσεις της ζωής, κατά τις οποίες το παιδί στεναχωριέται ή απογοητεύεται. Μπορεί να είναι οι φίλοι, ίσως τα αδέρφια, οι γονείς, συγγενείς, οι δάσκαλοι, ακόμη και στις φορές που τα βάζουν με τον εαυτό του το παιδί…
Μέλημα του γονιού είναι να αποδεχτεί τα συναισθήματα του παιδιού του ακόμη και όταν διαφέρουν από τα δικά του. Με αυτό τον τρόπο, ο γονιός δίνει στο παιδί του το αίσθημα της εμπιστοσύνης. Ο γονιός δείχνει στο παιδί ότι είναι σε θέση το ίδιο να χειριστεί τα συναισθήματά του και να βρει λύσεις στους προβληματισμούς του. Επίσης, το παιδί μαθαίνει να πάψει να φοβάται τα αρνητικά συναισθήματα αφού ακόμη κι αυτά, τα αποδέχεται ο γονιός.
Βεβαίως, θα πρέπει ο γονιός να είναι πρόθυμος να αφιερώσει χρόνο ώστε να ακούσει με προσοχή, χωρίς διακοπές και με 100% παρουσία -δίχως εκείνη την ώρα να απασχολείται συγχρόνως σε κάτι άλλο- όλα όσα έχει να του πει το παιδί του. Να έχει τη διάθεση και την υπομονή να το κατανοήσει χωρίς να κρίνει, δίχως απειλές, γκρίνιες ή με διάθεση να δώσει συμβουλές επειδή «ξέρει καλύτερα». Έτσι, το παιδί θα νιώσει ασφάλεια και μπορέσει να ανοιχτεί και να μιλήσει. Διαφορετικά δεν θα υπάρχει Ενεργητική Ακρόαση και όλη η προσπάθεια θα πάει στράφι.
Για να πετύχει ένας γονιός την Ενεργητική Ακρόαση, καλό είναι να κάνει στο παιδί ανοιχτού τύπου ερωτήσεις, ώστε να μπορέσει να συλλέξει πολλές λεπτομέρειες γύρω από αυτό που προβληματίζει το παιδί και που του δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Αντιθέτως, με τις κλειστές ερωτήσεις το παιδί νιώθει απόρριψη κι αποθάρρυνση. Ακόμη, στο τέλος ο γονιός είναι θεμιτό να επαναλάβει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του παιδιού, ως επιβεβαίωση ότι κατάλαβε σωστά. Και συχνά, με αυτή την τακτική, ο γονιός ανακαλύπτει τι είναι αυτό που πραγματικά φοβίζει ή στεναχωρεί το παιδί του -και που διαφέρει από αυτό που διαφαινόταν αρχικά.
Τέλος, ο γονιός βοηθά ουσιαστικά το παιδί του να διαλέξει μέσα από πολλές λύσεις αυτή που πιστεύει εκείνο ότι του ταιριάζει!
Χρησιμοποιώντας την Ενεργητική Ακρόαση, ο γονιός θα παρατηρήσει πως αυτός ο τρόπος ανακουφίζει το παιδί από τα έντονα συναισθήματα και συνάμα το ενθαρρύνει να βρει τις δικές του λύσεις στο πρόβλημα που το απασχολεί. Μαθαίνει ότι τελικά μπορεί να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του και έτσι, το παιδί αναπτύσσει την αυτοεκτίμηση κι αυτοπεποίθηση.
Εκτός αυτού, η Ενεργητική ακρόαση δημιουργεί αμοιβαίο σεβασμό και μια στενή σχέση μεταξύ γονιού και παιδιού. Βοηθά τον γονιό να έχει ενσυναίσθηση απέναντι στο παιδί του, από τη μία, αλλά και το παιδί του να δέχεται να ακούσει τις απόψεις του γονιού του πιο εύκολα, από την άλλη.
Όταν ο γονιός έχει απέναντί του ένα χαρούμενο, ξανά, παιδί νιώθει πως βοήθησε πραγματικά και ότι πέτυχε κάτι σπουδαίο!
Κατερίνα Παπαϊωάννου – Kids Life Coach