Τo μυστικό της μακροζωίας των Ικαριωτών: Η υπερτροφή που θεωρείται…μαγικός ζωμός

από natasa

Στο κολοκάσι οφείλεται το μυστικό της μακροζωίας στην Ικαρία…

Η Ικαρία διαθέτει υπέροχες παραλίες, αλλά και φιλόξενους κατοίκους, οι οποίοι αποτελούν νικητές της ζωής.

Πού στηρίζεται, όμως, η μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας; Μα φυσικά στο κολοκάσι.

Ένα από τα μυστικά της μακροζωίας τους είναι και μια υπερτροφή η οποία καλλιεργείται στο νησί και ονομάζεται κολοκάσι ή αλλιώς αγκινάρα της Ιερουσαλήμ. Το Κολοκάσι καλλιεργείται στην Ικαρία. Είναι ποώδες φυτό που φθάνει σε ύψος τα 1,50 – 2,00 μέτρα.

Αυτό που καταναλώνουμε είναι ο βολβός του που μοιάζει με αυτόν της σελινόριζας. Είναι πλούσιο σε άμυλο και η γεύση του θυμίζει εκείνη της γλυκοπατάτας.

Εσωτερικά είναι λευκό και σκληρό όπως και η πατάτα. Το κολοκάσι (όπως και τα φύλλα του) δεν πρέπει να καταναλωθούν ωμά αφού εκτός από τις ευεργετικές τους ιδιότητες, περιέχεται και μία εξαιρετικά τοξική ουσία, το οξαλικό ασβέστιο. Η ουσία αυτή χάνεται όταν βράζουμε τον βολβό.

Είναι πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε βιταμίνες Β6, C, E, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Τα φύλλα του τα οποία επίσης τρώγονται είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και C και περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τους βολβούς.

Εξερευνώντας τα οφέλη για την υγεία

Το κολοκάσι, επίσης γνωστή ως cocoyam ή dasheen, είναι ένα αμυλούχο λαχανικό κονδύλου που καταναλώνεται ευρέως σε πολλά μέρη του κόσμου. Με μια πλούσια ιστορία σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, το κολοκάσι έχει κερδίσει δημοτικότητα για τη θρεπτική της αξία και τα πιθανά οφέλη για την υγεία.

Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στις ιδιότητες, τις πιθανές παρενέργειες, τις διατροφικές χρήσεις και τα οφέλη για την υγεία από το κολοκάσι.

Κολοκάσι: Ιδιότητες της ρίζας

Το κολοκάσι χαρακτηρίζεται από το καφέ, τριχωτό εξωτερικό δέρμα και τη λευκή ή μοβ σάρκα, ανάλογα με την ποικιλία.

Είναι μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, που περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες που βοηθούν στην πέψη και προάγουν την κανονικότητα του εντέρου.

Το λαχανικό ρίζας είναι επίσης γεμάτο με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Επιπλέον, το κολοκάσι είναι χωρίς γλουτένη, καθιστώντας την κατάλληλη για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη.

Κολοκάσι: Οφέλη για την υγεία

Πεπτική υγεία: Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στο κολοκάσι προάγει την υγιή πέψη, αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και υποστηρίζει ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

Υγεία της καρδιάς: Το κολοκάσι περιέχει κάλιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Το κολοκάσι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου.

Ενίσχυση ενέργειας: Ως σύνθετος υδατάνθρακας, το κολοκάσι παρέχει μια σταθερή απελευθέρωση ενέργειας, καθιστώντας την ιδανική τροφή για συνεχείς σωματικές και πνευματικές δραστηριότητες.

Θρεπτική Πυκνότητα: Το κολοκάσι περιέχει απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που συμβάλλουν στη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υγιούς δέρματος, της βελτίωσης της όρασης και της ενίσχυσης των οστών.

Κολοκάσι: Διατροφικές χρήσεις

Το κολοκάσι προσφέρει ευελιξία σε μαγειρικές εφαρμογές. Μπορεί να βραστεί, στον ατμό, να ψηθεί, να τηγανιστεί ή ακόμα και να ενσωματωθεί σε μαγειρευτά και σούπες.

Το κολοκάσι χρησιμοποιείται συνήθως ως υποκατάστατο για τις πατάτες λόγω της παρόμοιας υφής και γεύσης της. Μπορεί να πολτοποιηθεί, να τεμαχιστεί σε τσιπς ή να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε διάφορα πιάτα όπως κάρυ, πατάτες και επιδόρπια.

Σε ορισμένους πολιτισμούς, το κολοκάσι αλέθεται σε αλεύρι για να παρασκευαστεί ψωμί, κέικ και άλλα αρτοσκευάσματα.

 

Πως καθαρίζουμε το κολοκάσι

Πιθανές παρενέργειες και προφυλάξεις

Ενώ το κολοκάσι είναι γενικά ασφαλές για κατανάλωση, είναι σημαντικό να σημειώσετε μερικά σημεία:

Περιεκτικότητα σε οξαλικό: Το κολοκάσι περιέχει οξαλικά άλατα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στον σχηματισμό λίθων στα νεφρά σε ευαίσθητα άτομα. Τα άτομα με ιστορικό πέτρες στα νεφρά ή όσοι συμβουλεύονται να ακολουθήσουν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά θα πρέπει να καταναλώνουν κολοκάσι με μέτρο.

Αλλεργίες: Μερικά άτομα μπορεί να έχουν αλλεργίες στο κολοκάσι, ιδιαίτερα εάν είναι επίσης αλλεργικά σε άλλα λαχανικά ρίζας όπως γιαμ ή γλυκοπατάτα. Συνιστάται να ξεκινήσετε με μια μικρή μερίδα για να ελέγξετε για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μαγειρικές προετοιμασίες: Η ακατέργαστη ρίζα περιέχει κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος. Επομένως, είναι απαραίτητο να μαγειρέψετε καλά το κολοκάσι πριν την καταναλώσετε.

Το κολοκάσι είναι ένα ευέλικτο και θρεπτικό λαχανικό που προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Από την υποβοήθηση της πέψης μέχρι την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και την παροχή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, το κολοκάσι μπορεί να είναι μια πολύτιμη προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Ωστόσο, τα άτομα θα πρέπει να προσέχουν τις πιθανές παρενέργειες και τις αλλεργιογόνες αντιδράσεις. Όπως με κάθε διατροφική αλλαγή, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο για να καθορίσετε την καταλληλότητα και το μέγεθος της μερίδας με βάση τις ατομικές ανάγκες και τις συνθήκες υγείας.

Συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη: Μπιφτέκια κινόας με πουρέ από κολοκάσι

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy