Αυτά είναι τα 10 χειρότερα τρόφιμα για την υγεία του εντέρου

από natasa

Τα γλυκά και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι γνωστό ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία του εντέρου. Ωστόσο, στην αρνητική λίστα υπάρχουν και εκπλήξεις.

Το πεπτικό μας σύστημα είναι το όχημα που μεταφέρει την τροφή σε ολόκληρο τον οργανισμό και το έντερο είναι ένα από τα βασικά όργανα από τα οποία αποτελείται.

Γι’ αυτό και όπως προσέχουμε τη διατροφή μας για την υγεία της καρδιάς, θα πρέπει να προσέχουμε και την υγεία του εντέρου.

Επιπλέον, η διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου έχει πολλαπλά οφέλη, από την προώθηση της σωστής πέψης μέχρι και την πρόληψη ασθενειών.

Ωστόσο, ελάχιστοι είναι αυτοί που επιλέγουν ποιες τροφές θα καταναλώσουν, ώστε να διατηρήσουν το έντερό τους υγιές.

Κι αυτό διότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε ποιες τροφές είναι εχθροί του.

Προκειμένου να καλύψει αυτό το κενό, η διατροφολόγος και τεχνολόγος τροφίμων Sarah Garone, αποφάσισε να κάνει έρευνα και να αποκαλύψει τα 10 τρόφιμα που βλάπτουν σοβαρά την υγεία του εντέρου.

Τα 10 χειρότερα τρόφιμα για την υγεία του εντέρου

1. Καραμέλες και σοκολατάκια

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως καραμέλες, σοκολατάκια, κ.λπ., μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των καλών και των κακών μικροβίων του εντέρου.

Επίσης, μπορεί να συμβάλει στην επιδείνωση γαστρεντερικών συμπτωμάτων όπως φούσκωμα, αέρια, πόνος και υδαρή κόπρανα.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν καλά νέα. Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να αποτελέσει μια γλυκιά απόλαυση που βελτιώνει την υγεία του εντέρου. Κάτι που σημαίνει ότι η σοκολάτα δεν κάνει κακό, αλλά η υπερβολική ζάχαρη στη σοκολάτα, μπορεί να κάνει.

2. Τηγανιτές πατάτες

Τα τηγανητά τρόφιμα όπως οι τηγανητές πατάτες με μπόλικο αλάτι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και φυσικά αλάτι.

Ως εκ τούτου, μειώνουν τα καλά βακτήρια του εντέρου και μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν σε σοβαρή φλεγμονή.

3. Τσιπς

Οι πραγματικές, ολόκληρες πατάτες, όμως βραστές, έχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά για το έντερό, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών και του ανθεκτικού αμύλου.

Όμως, ακριβώς όπως και οι τηγανητές πατάτες, έτσι και τα τσιπς όταν τηγανίζονται, πέραν τον κορεσμένων λιπαρών, μειώνονται σημαντικά τα θρεπτικά συστατικά τους.

Τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά έχουν επίσης αντίκτυπο στην επιβράδυνση της πέψης, η οποία επηρεάζει την υγεία του εντέρου.

4. Γλυκά με υποκατάστατα ζάχαρης

Τα τεχνητά γλυκαντικά που βρίσκονται σε πολλά έτοιμα τρόφιμα και ροφήματα μπορούν να διαταράξουν την επικοινωνία μεταξύ των βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου και να αυξήσουν τη φλεγμονή.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο μικροβίωμα και αυτό με τη σειρά του να επηρεάσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και την αύξηση βάρους.

5. Κρακεράκια

Τα τρόφιμα που είναι επεξεργασμένα σε μεγάλο βαθμό μπορούν να βλάψουν το μικροβίωμα του εντέρου, καθώς είναι γεμάτα με ανθυγιεινά πρόσθετα όπως ζάχαρη και συντηρητικά και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Τα κράκερ που παρασκευάζονται με επεξεργασμένο σιτάρι, όπως τα κράκερ τυριού με τεχνητό άρωμα, εμπίπτουν σίγουρα στην κατηγορία των «βαρέως επεξεργασμένων», καθιστώντας τα μερικά από τα χειρότερα σνακ για την υγεία του εντέρου.

Αυτές οι τροφές, επίσης, δεν παρέχουν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων.

Η ζάχαρη επιτρέπει στα κακά βακτήρια να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, ενώ η έλλειψη αρκετών φυτικών ινών στο έντερο εμποδίζει την ανάπτυξη υγιών βακτηριακών αποικιών.

6. Μπέικον

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον είναι από τους ένοχους για τη δημιουργία φλεγμονή.

Αυτά τα αλαντικά έχει βρεθεί ότι έχουν προφλεγμονώδη αποτελέσματα στο έντερο και μπορεί να αλλάξουν προς το κακό το μικροβίωμα του εντέρου.

7. Αλλαντικά

Υπάρχουν και άλλα επεξεργασμένα αλλαντικά στη λίστα αποφυγής.

Μια τροφή που πρέπει να προσέχετε όταν πρόκειται για τη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος είναι τα αλλαντικά, όπως το ζαμπόν ή η γαλοπούλα.

Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτά τα επεξεργασμένα κρέατα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο τόσο του καρκίνου του εντέρου όσο και του στομάχου.

8. Έτοιμα μπισκότα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξετε υγιεινά μπισκότα στο σπίτι, όπως να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής αλέσεως, να πολτοποιήσετε μια μπανάνα ή αβοκάντο στο μείγμα ή να προσθέσετε ένα φλιτζάνι βρώμη με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Αλλά τα περισσότερα μπισκότα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ, δεν χρησιμοποιούν καμία από αυτές τις πιο υγιεινές τεχνικές ψησίματος.

Αντίθετα, βασίζονται σε επεξεργασμένους κόκκους, σάκχαρα και συντηρητικά για να δημιουργήσουν ένα γλυκό τελικό προϊόν.

9. Έτοιμα κέικ

Τα έτοιμα κέικ είναι μια άλλη επιτομή της υπερεπεξεργασίας, με υψηλές ποσότητες ζάχαρης, λίπους, συντηρητικών, τεχνητών γεύσεων και χρωμάτων.

Τροφές σαν αυτές μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στην υγεία του εντέρου.

10. Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά είναι γνωστά ως κακή επιλογή τροφίμων εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία του εντέρου.

Τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να αντλήσουν επιπλέον νερό στο πεπτικό σας σύστημα, προκαλόντας παρενέργειες όπως διάρροια, ενώ η καφεΐνη σε ορισμένα αναψυκτικά μπορεί επίσης να επιταχύνει ανεπιθύμητα την πέψη.

Τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα για την υγεία του εντέρου, επειδή τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να διαταράξουν τα υγιή βακτήρια στο έντερο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να στερηθείτε όλες αυτές τις λιχουδιές.

Απλώς περιορίστε όσο γίνεται την κατανάλωσή τους μέσα στην εβδομάδα ή τον μήνα και καλό θα είναι να μην τα συνδυάζετε, γιατί αποτελούν βόμβα για την υγεία του εντέρου.

πηγή

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy