Δίαιτα «Raw Food»: Λίγοι αντέχουν να την ακολουθήσουν 100% αλλά έχει τρομερά αποτελέσματα

από natasa

Η δίαιτα με ωμές τροφές (raw food) είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη δίαιτα. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 1800 από έναν γιατρό που θεράπευσε τον ίκτερο του τρώγοντας ωμά μήλα, και έκτοτε βρέθηκε στο επίκεντρο μιας σειράς πειραμάτων που δοκιμάζουν τις επιπτώσεις της ωμής τροφής στην ανθρώπινη υγεία.

Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές της δίαιτας με ωμές τροφές σήμερα, συνήθως περιλαμβάνει τρόφιμα που δεν έχουν μαγειρευτεί, επεξεργασθεί ή δεν έχουν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα. Αξίζει να τονιστεί πως πολύ λίγοι άνθρωποι ακολουθούν μια 100% ωμή διατροφή. Οι περισσότεροι οπαδοί είναι vegan, αλλά ορισμένοι επιλέγουν να καταναλώνουν ωμά ζωικά προϊόντα, όπως ωμό (μη παστεριωμένο) γάλα, τυρί από νωπό γάλα, σασίμι, ωμό ψάρι και ορισμένα είδη ωμού κρέατος. Οι υποστηρικτές λένε ότι το μαγείρεμα εξαφανίζει τις περισσότερες από τις βιταμίνες στα τρόφιμα και σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό – αν και λείπουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Οι περισσότεροι που ακολουθούν το πρόγραμμα καταναλώνουν μόνο τις μισές θερμίδες από αυτές που θα έτρωγαν σε μια μαγειρεμένη δίαιτα – κι αυτός άλλωστε είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτό το πρόγραμμα χαμηλών θερμίδων δεν είναι και το ιδανικό για τους διατροφολόγους.

«Ο ασφαλέστερος και πιο υγιεινός τρόπος για να απολαμβάνετε ωμά τρόφιμα είναι ως μέρος μιας φυτικής διατροφής που είναι πλούσια σε ωμά φρούτα και λαχανικά και μαγειρεμένες φακές, φασόλια, δημητριακά και λαχανικά», λέει η Δρ Vanita Rahman, μια εσωτερική ιατρός και διευθυντής κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Barnard στην Ουάσιγκτον, D.C., που ιδρύθηκε από την Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική. Η προσθήκη τέτοιων μαγειρεμένων τροφών «επιτρέπει μεγαλύτερη ποικιλία και ενισχύει την πρόσληψη πρωτεϊνών και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών», λέει ο Rahman, ο οποίος είναι επίσης πιστοποιημένος διατροφολόγος και personal trainer.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα «raw food»

 

Δίαιτα «Raw Food»

 

    • Γεμίστε το ντουλάπι σας με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, σπόρους και ξηρούς καρπούς, συμπεριλαμβανομένων των κάσιους, των ηλιόσπορων και του ωμού αμυγδάλου.
    • Αναζητήστε τρόφιμα που επισημαίνονται ως ωμά και πωλούνται σε παντοπωλεία.
  • Γεμίστε με αποξηραμένα βιολογικά φυτρωμένα όσπρια (φακές, ρεβίθια) που καταναλώνονται ωμά.
  • Προσθέστε γεύση μέσα από καρυκεύματα όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το ωμό παρθένο λάδι καρύδας και το ωμό βούτυρο καρύδας.
  • Πιείτε φρεσκοστυμμένο χυμό λαχανικών και τσάι από βότανα.
  • Επενδύστε σε έναν αφυγραντήρα για να δημιουργήσετε τραγανά πατατάκια γλυκοπατάτας από ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες γλυκοπατάτες.
  • Αγοράστε έναν επεξεργαστή τροφίμων και ένα μπλέντερ για να γίνετε δημιουργικοί με χυμούς

«Υπάρχουν πολλές εκδοχές της δίαιτας με ωμές τροφές και το κοινό που έχουν όλες είναι ότι ενθαρρύνουν την υψηλότερη πρόσληψη ωμών φρούτων και λαχανικών», σημειώνει ο Rahman. «Άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να απολαύσουν αυτή την πτυχή της δίαιτας με ωμές τροφές – τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φρούτα και τα λαχανικά είναι φορτωμένα με φυτικές ίνες και απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα».

Ποιος δεν πρέπει να δοκιμάσει τη δίαιτα με ωμή τροφή;

Δεδομένου ότι οι εξαιρετικά περιοριστικές δίαιτες έχουν συσχετιστεί με προβλήματα ανάπτυξης για άτομα όλων των ηλικιών, τα προγράμματα ωμής διατροφής είναι ακατάλληλα για βρέφη και παιδιά, σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας.

«Γενικά μιλώντας, τα περισσότερα άτομα δεν πρέπει να ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα με ωμές τροφές καθώς μπορεί να μην καταναλώνουν αρκετές θερμίδες ή θρεπτικά συστατικά», λέει ο Rahman. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για βρέφη και παιδιά που μεγαλώνουν. Επιπλέον, η κατανάλωση άψητου κρέατος ή ψαριού και μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας».

Δείγμα μενού ημέρας

 

δίαιτα για μετά τα χριστούγεννα

 

Ακολουθεί μια ημέρα τυπικών γευμάτων σχετικά με το πρόγραμμα διατροφής με ωμή τροφή, προσαρμοσμένο από το “The Complete Idiot’s Guide to Eating Raw”.

  • Πρωινό: Granola με φρέσκα φρούτα – Γάλα φουντουκιού
  • Μεσημεριανό: Σαλάτα σύκο ρόκα με βινεγκρέτ πορτοκαλιού-τζίντζερ – κρακεράκια – μπανάνες
  • Δείπνο:Σούπα & μισο-αβοκάντο & σαλάτα σουσάμι-λάχανο
  • Επιδόρπιο: Μπισκότα βουτύρου
  • Σνακ: Χυμός φράουλας

Μετάφραση από health.usnews.com

πηγή

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy