Το τρόφιμο αυτό φημίζεται για την χαρακτηριστική μυρωδιά και την γεύση του καθώς επίσης και για τις ευεργετικές του ιδιότητες στον οργανισμό.
Πρόκειται για το σκόρδο, το οποίο εκτός ότι προσφέρει μια επιπλέον χαρακτηριστική γεύση στο φαγητό, «θωρακίζει» την άμυνα του οργανισμού και αποτελεί «ασπίδα» απέναντι στις ιώσεις και το κρυολόγημα.
Το τρόφιμο αυτό δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς όπως γνωρίζουμε όλοι, χάρη σε αυτό αναδεικνύεται περισσότερο το φαγητό.
Συνεπώς, αυξάνοντας την κατανάλωσή του, και ιδίως αυτή την εποχή, δυναμώνουμε την άμυνα του ανοσοποιητικού και «γλιτώνουμε» από τα κρυολογήματα.
Το σκόρδο (Allium sativum) περιέχει ισχυρές θειούχες ενώσεις, με πιο δραστική την αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του.
Η αλισίνη αποτελεί το φυσικό «προστάτη» του σκόρδου στη φύση. Με άλλα λόγια το προφυλάσσει κατά των επιθέσεων από έντομα και μικροοργανισμούς. Η αλισίνη έχει αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αντιϊκή δράση.
Επιπλέον, το σκόρδο είναι πλούσια πηγή σε μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, ενώ θεωρείται και καλή πηγή σεληνίου.
Χάρη στην αλισίνη που περιέχει το σκόρδο θεωρείται ένα φυσικό αντιβιοτικό με σημαντική αντιμικροβιακή δράση η οποία ενισχύεται από το γεγονός ότι περιέχει βιταμίνη C.
Ακόμη, το σκόρδο θεωρείται γαστροπροστατευτικό επειδή έχει αποδειχθεί από σχετικές έρευνες ότι καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το H.pylori, το οποίο διαβιεί στο στομάχι και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, ενοχοποιείται για την πρόκληση έλκους του στομάχου.
Oι ερευνητές παρατήρησαν ότι το σκόρδο καταπολεμά επίσης και τις λοιμώξεις και βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού κατά των μυκήτων και των βακτηριδίων.
Επιπλέον, χαρακτηρίζεται και ως φυσικό αντιοξειδωτικό, καθώς μειώνει τις ελεύθερες ρίζες στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει τον οργανισμό από την ανάπτυξη όγκων.
Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην επιβράδυνση της αρτηριοσκλήρυνσης.
Όλα τα προαναφερθέντα οφέλη στηρίζονται πάνω σε μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Advances in Therapy, στην οποία συμμετείχαν 146 εθελοντές που έπαιρναν είτε συμπλήρωμα σκόρδου με αλισίνη είτε εικονικό φάρμακο (placebo) επί δώδεκα εβδομάδες.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι τα άτομα που έλαβαν το σκόρδο με αλισίνη, παρουσίασαν σημαντικά μικρότερο αριθμό κρυολογημάτων, λιγότερες ημέρες ασθενείας και σημαντικά μικρότερη διάρκεια των συμπτωμάτων (1,52 έναντι 5,01 ημερών) σε σχέση με τα άτομα που έλαβαν το εικονικό φάρμακο (placebo).
Πηγή: news4health.gr