Ο άνθρωπος είναι ένα από τα λίγα πλάσματα στον πλανήτη με την ικανότητα να αγνοεί το βασικό ένστικτο επιβίωσης – κάνει ελεύθερη πτώση, μαραθώνιους σε ερήμους προσπαθεί να κρατήσει την αναπνοή του κάτω από το νερό μόνο και μόνο για να σπάσει ένα ρεκόρ.
Όμως, αυτή η προσπάθεια να δοκιμάσει κανείς τα όριά του, είναι αυτό που τον κάνει να αισθάνεται άνθρωπος, εναρμονισμένος με τη φύση και τις δυνατότητές του. Δυνατότητες που αφορούν άλματα πολλών ποδών και πτώση από μεγάλο ύψος, αλλά και… μια επικίνδυνη διατροφή. Τα φαγητά που ακολουθούν είναι σχεδιασμένα με επικίνδυνα συστατικά ώστε να είναι δηλητηριώδη και -όχι κατά λάθος- πολλοί επιλέγουν να τα δοκιμάζουν.
1. Fugu
Το Fugu είναι ένα ψάρι του οποίου τα εσωτερικά όργανα περιέχουν θανατηφόρες ποσότητες του δηλητηρίου tetrodoxin, για το οποίο δεν υπάρχει γνωστό αντίδοτο. Χρησιμοποιείται σε σούπες και σούσι.
2. Bullfrog
Το Bullfrog, δηλαδή ο φρύνος της Ναμίμπια θεωρείται λιχουδιά, αλλά η εποχή στην οποία θα επιλέξει κανείς να τον δοκιμάσει είναι… ζωτικής σημασίας, αφού για να μην προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, πρέπει να καταναλωθεί «μετά την τρίτη βροχή» ή όταν αρχίσει να κοάζει κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.
3. San Nak Ji
Το San Nak Ji, το Κορεάτικο αυτό έδεσμα είναι στην ουσία, ένα μωρό χταπόδι που σερβίρεται ωμό. Το χταπόδι διαμελίζεται και σερβίρεται σχεδόν αμέσως, οπότε ένας επίδοξος γευσιγνώστης πρέπει να προσέξει τα κινούμενα πλοκάμια και να μην τα καταπιεί ποτέ αμάσητα!
4. Ackee
Το Ackee, είναι ένας καρπός πλούσιος σε βιταμίνες και πρωτεΐνη. Αν όμως το φρούτο φαγωθεί προτού ωριμάσει, εμποδίζει τη γλυκόζη να απελευθερωθεί από το συκώτι, προκαλώντας το βίαιο ξέσπασμα ασθένειας ή το θάνατο!
5. Koυκούτσια βερίκοκου
Τα Koυκούτσια βερίκοκου, έιναι ένα δέντρο το οποίο αφθονεί στην Ελλάδα αλλά και την Τουρκία, και τα οποία κατά την πέψη απελευθερώνουν υδροκυάνιο. Το ψήσιμο των κουκουτσιών τα κάνει ασφαλή για κατανάλωση, αν κανείς θέλει να τα φάει για πρωινό.
6. Casu Murzu
Το Casu Murzu, που θεωρείται από πολλούς σκουπίδι και όχι φαγητό και έχει απαγορευτεί στα περισσότερα σημεία της Ιταλίας. Η παρασκευή του όμως είναι αυτή που συγκλονιζει. Τα βασικά του συστατικά είναι ξινισμένο τυρί και αυγά που γεννάει μέσα ένα είδος μύγας, τα οποία όταν επωαστούν, ξεκινούν να τρώνε το τυρί μέχρι να το μαλακώσουν αρκετά για να φαγωθεί.
7. Cassava
Το Cassava, είναι ένα φυτό, του οποίου τα φύλλα και οι ρίζες είναι εξαιρετικά πλούσια σε κυάνιο. Η παραγωγή ενός ποτού, του piwarry, γίνεται στην Αφρική.
8. Εlderberries
Τα Εlderberries, είναι ένας καρπός ο οποίος προτού ωριμάσει, είναι ακατάλληλος για κατανάλωση, δεν είναι όμως επικίνδυνα όταν ωριμάσουν!
9. Blood Clams
Τα Blood Clams, ένα είδος μυδιών τα οποία βράζονται τόσο γρήγορα που διατηρούν ζωντανούς αρκετούς ιούς και βακτήρια, όπως τύφο και ηπατίτιδα Α που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους ανθρώπους!