Καλό είναι να προσέχουμε τη διατροφή μας, κυρίως όταν πάσχουμε από χοληστερίνη.
Εάν είστε όπως οι περισσότεροι ενήλικες, τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας είναι υψηλότερα από ό,τι θα έπρεπε.
Οι ειδικοί σε θέματα υγείας συνεχίζουν να μειώνουν τους βέλτιστους αριθμούς χοληστερόλης για την πρόληψη καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Είτε παίρνετε ήδη φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης είτε όχι, κάνοντας μερικές απλές διατροφικές αλλαγές μπορείτε να μειώσετε ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Ποιες τροφές μειώνουν τη χοληστερόλη;
Ορισμένες τροφές βοηθούν να διατηρήσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας υπό έλεγχο. Αυτές οι τροφές μειώνουν τη χοληστερόλη με διάφορους τρόπους:
- βρώμη
- κριθάρι και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως
- Μελιτζάνα και μπάμιες
- ξηροί καρποί
- φυτικά έλαια
- μήλα, σταφύλια, φράουλες
- τρόφιμα εμπλουτισμένα με στερόλες και στανόλες
- σόγια
- λιπαρά ψάρια
- συμπληρώματα φυτικών ινών.
Λάβετε υπόψη ότι δεν είναι όλες οι τροφές με υψηλή χοληστερόλη κακές για εσάς. Για παράδειγμα, τα αυγά έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Αλλά δεν αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης τόσο πολύ όσο τα κορεσμένα λίπη. Και είναι επίσης γεμάτα με πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Ποια τρόφιμα προκαλούν υψηλή χοληστερόλη;
Είναι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά που πρέπει να σας ανησυχούν, επειδή μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας και να σας κάνουν να πάρετε βάρος.
Ποιες είναι οι χειρότερες τροφές για υψηλή χοληστερόλη; Το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά και τα αρτοσκευάσματα είναι διαβόητα για την αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), του κολλώδους είδους που συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών.
Ακολουθούν 4 τροφές που θα πρέπει να αποφύγετε αν έχετε υψηλή χοληστερόλη:
1. Κόκκινο κρέας. Το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Κομμάτια κρέατος όπως το χάμπουργκερ, τα παϊδάκια, οι χοιρινές μπριζόλες και τα ψητά έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε εντελώς το κρέας, απλά να το τρώτε μόνο περιστασιακά. Περιορίστε τον εαυτό σας στο συνιστώμενο μέγεθος μερίδας των 3 ουγγιών και επιμείνετε σε πιο άπαχα κομμάτια όπως το φιλέτο, το χοιρινό φιλέτο ή το φιλέτο μινιόν.
Ακόμα καλύτερα, αντικαταστήστε το κρέας με πρωτεΐνες που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, όπως στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας χωρίς πέτσα, ψάρια και φασόλια.
2. Τηγανητά φαγητά. Τα τρόφιμα που έχουν κάνει βουτιά στη φριτέζα, όπως οι φτερούγες κοτόπουλου, τα μπαστουνάκια μοτσαρέλας και τα onion rings είναι από τα χειρότερα όσον αφορά τη χοληστερόλη. Το τηγάνισμα αυξάνει την ενεργειακή πυκνότητα ή τον αριθμό των θερμίδων των τροφίμων.
Αν σας αρέσει η τραγανή γεύση του τηγανητού φαγητού, χρησιμοποιήστε μια φριτέζα αέρος και ρίξτε το φαγητό σας σε λίγο ελαιόλαδο. Ή ψήστε φαγητά όπως πατατάκια και κοτόπουλο σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να ροδίσουν.
3. Επεξεργασμένα κρέατα. Τα χοτ ντογκ, τα λουκάνικα και το μπέικον χρησιμοποιούν τα πιο λιπαρά κομμάτια κόκκινου κρέατος και, ως εκ τούτου, τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Το μπέικον και τα λουκάνικα που παρασκευάζονται με γαλοπούλα ή κοτόπουλο μπορεί να φαίνονται πιο υγιεινά και να έχουν κάπως χαμηλότερη χοληστερόλη από τις εκδοχές με κόκκινο κρέας, αλλά δεν είναι απαλλαγμένα από χοληστερόλη.
4. Προϊόντα αρτοποιίας. Τα μπισκότα, τα κέικ και η ζαχαροπλαστική συχνά παρασκευάζονται με μεγάλες ποσότητες βουτύρου και λιπαρών ουσιών, γεγονός που τα καθιστά υψηλά σε χοληστερόλη. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε εντελώς το γλυκό, αρκεί να κάνετε μερικές αντικαταστάσεις. Όταν ψήνετε, χρησιμοποιήστε σάλτσα μήλου ή μπανάνες αντί για βούτυρο. Ή φάτε για επιδόρπιο παγωμένο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και μούρα.
www.healthstat.gr