25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;

από natasa

Η 25η Μαρτίου αποτελεί μια σημαντική ημέρα για την ελληνική ιστορία και παράδοση.

Την ημέρα αυτή ιορτάζουμε την εθνική επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αλλά και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Η 25η Μαρτίου γιορτάζεται με ένα παραδοσιακό γεύμα: τον μπακαλιάρο σκορδαλιά. Αλλά γιατί ακριβώς αυτό το φαγητό είναι τόσο συνδεδεμένο με αυτήν την επετειακή ημέρα;

Μια από τις πιο διαδεδομένες εξηγήσεις αναφέρεται στις συνθήκες της επανάστασης του 1821.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Έλληνες είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα και πρέπει να επινόησαν τρόπους για να επιβιώσουν.

Στην ηπειρωτική χώρα, που δεν βρεχόταν από θάλασσα, οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να προμηθεύονται φρέσκα ψάρια με την ευκολία που μπορούσαν τα νησιά και οι παράκτιες περιοχές.

Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, ήταν η καλύτερη λύση και, επιπλέον ήταν πολύ φθηνός, γεγονός που τον έκανε ιδιαίτερα προσιτό σε όλους και που ανέβασε τη δημοφιλία του. Επομένως, ο παστός μπακαλιάρος ήταν η πιο εύκολη και οικονομική λύση, ενώ τον έβρισκαν ακόμα και στα πιο μικρά

Μια άλλη θεωρία συνδέει το έθιμο του μπακαλιάρου με τη νηστεία της Σαρακοστής.

H Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, το ψάρι θεωρείται καθαρό και επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της νηστείας. Επιπλέον, η σκορδαλιά χωρίς λάδι ή ζυμαρικά είναι κατάλληλη για νηστεία.

Εκτός από τα νησιά, όπου το φρέσκο ψάρι ήταν πάντα εύκολα διαθέσιμο, στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας ο παστός μπακαλιάρος ήταν η προφανής επιλογή, γι’ αυτό και έγινε μέρος της παράδοσης και του εθνικού τραπεζιού της 25ης Μαρτίου.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy