Νοθευμένο μέλι: Πώς θα καταλάβουμε τη διαφορά – Το απλό κόλπο

από natasa

Το μέλι είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά τρόφιμα στον κόσμο, γνωστό για τις θρεπτικές του ιδιότητες και τη γλυκιά του γεύση.

Πέρα από την ευχάριστη γεύση που προσφέρει, το μέλι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Έχει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες και θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθώντας στην ανακούφιση από βήχα και κρυολογήματα.

Επιπλέον, χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική ως φυσικό γλυκαντικό και συνοδεύει διάφορα τρόφιμα, όπως τα γιαούρτια, τα δημητριακά και τα φρούτα, προσθέτοντας γεύση και θρεπτική αξία.

Επίσης, βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και θωρακίζει τον οργανισμό, συμβάλλοντας στην πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος ή καρδιακή νόσος. Αλλά, δυστυχώς, λόγω της υψηλής τιμής του, οι άνθρωποι συχνά αγοράζουν το φθηνότερο που βρίσκουν στα σουπερμάρκετ, ή αυτό που έχει διαφημιστεί περισσότερο. Και μερικές φορές αυτό που φαίνεται καλύτερο και πιο «γυαλιστερό» μέσα απ’ τη συσκευασία, είναι το χειρότερο.

Γιατί πολύ πιθανόν αυτό να μην είναι αγνό μέλι αλλά αλλοιωμένο. Πως γίνεται αυτό; Για να χαμηλώσει η τιμή, αυτός ο τύπος μελιού έχει υποστεί διάφορες επεξεργασίες. Μία πρόσφατη μελέτη, που δημοσίευσε μία ομάδα ειδικών στο Food Safety News, ανακάλυψε ότι πάνω από το 76% όλων των τύπων μελιού είχε υποβληθεί σε μία διαδικασία που λέγεται υπερδιήθηση. Τι σημαίνει αυτό;

Αυτή η διαδικασία φιλτραρίσματος αφαιρεί τις προσμίξεις όπως ίχνη κεριού αλλά και τη γύρη, και είναι πολύ κακό αυτό. Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι ειδικοί στο μέλι λένε πως η διαδικασία αυτή είναι «σημαντική» προκειμένου να αποφευχθεί η «κρυοταλλοποίηση» και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων τους. Το κακό είναι ότι πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν το γεγονός ότι η γύρη είναι εξαιρετικά σημαντική και επωφελής για το σώμα μας. Και το αλλοιωμένο μέλι δεν την περιέχει!

Οι ειδικοί λένε ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο πρέπει να αποφεύγετε να αγοράζετε μέλι που έχει υποστεί αυτή τη διαδικασία, είναι αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε τη χώρα προέλευσής του.
Για παράδειγμα το κινέζικο αλλοιωμένο μέλι, είναι συνήθως αναμειγμένο με παράνομα αντιβιοτικά και μέταλλα. Επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν τύποι μελιού που έχουν αναμειχθεί με γλυκόζη, και όπως και τα άλλα θεωρείται κακής ποιότητας. Το νοθευμένο μέλι συχνά πωλείται και στα σούπερμαρκετ, κι έτσι θα πρέπει να ξέρετε πώς να το ξεχωρίζετε:

Αν το μέλι δεν «κρυσταλλώσει» μετά από λίγο καιρό, τότε είναι μία καλή ένδειξη νοθείας, αφού το γνήσιο μέλι θα «κρυσταλλώσει» αν τοποθετηθεί στο ψυγείο. (Αν και δεν κρυσταλλώνουν όλα τα μέλια, ειδικά τα μέλια του δάσους και του ελάτου) Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες. Αν περιέχει σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, να το αποφύγετε.
Προσθέστε μερικές σταγόνες ιώδιο σε ένα ποτήρι νερό και στη συνέχεια προσθέστε λίγο μέλι. Αν το μέλι σας γίνει λίγο μπλε, τότε έχει συνδυαστεί με άμυλο καλαμποκιού.

Προσθέστε μερικές σταγόνες ξύδι σε μείγμα νερού – μελιού. Αν δείτε αφρό, το μέλι σας έχει νοθευτεί. Μπορείτε να κάψετε το μέλι με φώσφορο ή με ένα σπίρτο, κι αν αυτό αναφλέγει, τότε είναι γνήσιο μέλι. Τοποθετήστε μία κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι νερό. Σε περίπτωση που το μέλι δεν διαλυθεί, είναι γνήσιο. Το νοθευμένο ή αλλοιωμένο μέλι διαλύεται στο νερό.

destora.com

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy