Ξεφλούδισμα αυγών: Το κόλπο που αφαιρεί το κέλυφος σε δευτερόλεπτα

από natasa

Το ξεφλούδισμα των αυγών μπορεί να γίνει μια πραγματική ταλαιπωρία, ειδικά όταν το κέλυφος κολλάει στο ασπράδι και το αυγό καταστρέφεται.

Ευτυχώς, υπάρχει ένα απλό και δοκιμασμένο κόλπο που υπόσχεται να αφαιρεί το κέλυφος σε δευτερόλεπτα, χωρίς κόπο και εκνευρισμό!

Το μυστικό ξεκινάει από το σωστό βράσιμο

Πριν καν φτάσετε στο ξεφλούδισμα, είναι σημαντικό να ξέρετε ότι ο τρόπος που βράζετε τα αυγά παίζει τεράστιο ρόλο. Ιδανικά:

  • Χρησιμοποιήστε αυγά που δεν είναι εντελώς φρέσκα (λίγων ημερών είναι καλύτερα).

  • Τοποθετήστε τα αυγά σε ήδη βραστό νερό και όχι σε κρύο.

  • Προσθέστε λίγο αλάτι ή μια κουταλιά ξύδι στο νερό για να διευκολύνετε το ξεφλούδισμα.

 

Μετά το βράσιμο, βυθίστε τα αμέσως σε παγωμένο νερό για να σταματήσει η διαδικασία ψησίματος και να συρρικνωθεί ελαφρώς το ασπράδι από το κέλυφος.

Το κόλπο για αστραπιαίο ξεφλούδισμα

Αφού τα αυγά κρυώσουν, δοκιμάστε το εξής:

  1. Βάλτε το αυγό μέσα σε ένα μικρό δοχείο ή βαζάκι με λίγο νερό (περίπου μέχρι τη μέση του αυγού).

  2. Κλείστε το δοχείο καλά και κουνήστε το δυνατά για λίγα δευτερόλεπτα.

  3. Το κέλυφος θα αρχίσει να ραγίζει και να αποκολλάται από μόνο του.

  4. Βγάλτε το αυγό και αφαιρέστε τα υπολείμματα του κελύφους πανεύκολα.

Το κούνημα δημιουργεί μικρά ραγίσματα παντού, το νερό περνάει ανάμεσα στο κέλυφος και στο ασπράδι, και το ξεφλούδισμα γίνεται παιχνίδι!

Εναλλακτική μέθοδος: Χτύπημα και κύλιση

Αν δεν έχετε δοχείο, μπορείτε απλά να:

  • Χτυπήσετε ελαφρά το αυγό πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια για να το ραγίσετε παντού.

  • Κυλήσετε το αυγό με την παλάμη σας μέχρι να «χαλαρώσει» το κέλυφος.

  • Τραβήξετε το κέλυφος με τα δάχτυλά σας – θα φύγει σχεδόν μόνο του.

Μικρές επιπλέον συμβουλές

  • Ξεκινάτε πάντα από το φαρδύτερο άκρο του αυγού, όπου υπάρχει και μια μικρή θήκη αέρα.

  • Αν κάποιο κομμάτι κελύφους κολλήσει, βουτήξτε το αυγό ξανά στο νερό και συνεχίστε το ξεφλούδισμα εκεί.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ