Τρεις φράσεις που δεν πρέπει να λες στο παιδί σου την ώρα του φαγητού

από natasa

Πρόκειται για γνωστές φράσεις που όλοι έχουμε ακούσει τουλάχιστον μία φορά.

Η στιγμή που τα παιδιά κάθονται στο τραπέζι και καλούνται να φάνε το φαγητό που τους έχει σερβιριστεί, είναι για πολλούς γονείς μια πρόκληση. Κάποια παιδιά έχουν πάντα όρεξη και απολαμβάνουν κάθε γεύση, αλλά υπάρχουν κι εκείνα που έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις, κάνουν επιλογές, και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους όταν το φαγητό δεν τους ικανοποιεί.

Πώς αντιδρούν όμως οι γονείς σε αυτή την κατάσταση; Πολλοί προσπαθούν αρχικά να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους ευγενικά να φάνε όλο το φαγητό τους. Ωστόσο, όταν η υπομονή εξαντλείται, η κούραση της ημέρας βαραίνει και το πιάτο παραμένει ανέγγιχτο, οι γονείς καταφεύγουν σε κάποιες γνωστές και ευρέως χρησιμοποιούμενες φράσεις. Αν και συνηθισμένες, αυτές οι φράσεις μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον ψυχικό κόσμο των παιδιών.

Τι δεν πρέπει να λες στο παιδί σου την ώρα του φαγητού

1.Φάε το φαγητό σου, γιατί στον κόσμο υπάρχουν παιδιά που λιμοκτονούν

Όταν ήμασταν εμείς παιδιά η φράση «τα παιδάκια στην Αφρική πεινάνε» επαναλαμβάνονταν σχεδόν καθημερινά από τους γονείς μας. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όμως, αυτός δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να πείσουμε ένα παιδί να φάει το φαγητό του. Οι σκληρές συνθήκες ζωής πολλών ανθρώπων στον πλανήτη, δεν θα μεγαλώσουν την όρεξη που έχει το παιδί, συνεπώς είναι μάταιο να χρησιμοποιείς αυτή τη φράση. Αντίθετα, θα του προκαλέσεις θλίψη και θα φτιάξει με το μυαλό του λυπηρές εικόνες, οι οποίες θα επιβαρύνουν την ψυχολογία του.

2.Ξέρεις πόσες ώρες αφιέρωσα στη μαγειρική; Θα το φας

Χρησιμοποιώντας αυτή τη φράση, δημιουργείς ενοχές στο παιδί σου, που δεν θέλει να φάει το φαγητό που έφτιαξες. Είναι φυσικό αυτή η απόρριψη να σου προκαλεί θλίψη, απογοήτευση και εκνευρισμό, όμως η παραπάνω φράση δεν θα αλλάξει τα συναισθήματά σου ούτε θα κάνει το παιδί σου να αναθεωρήσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία μελετών, η τάση να δημιουργούμε ενοχές στο παιδί μας έχει συνέπειες στην προσωπικότητά του. Γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε προσεχτικοί.

3.Αν δεν φας όλα τα λαχανικά, δεν θα ‘χεις γλυκό

Η απειλή και η χρήση του γλυκού ως ανταμοιβή θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται. Αν και πρόκειται για μια εύκολη τακτική, που ενδεχομένως να έχει και αποτέλεσμα, επηρεάζει αρνητικά το παιδί. Αρχικά, μετά από κάθε γεύμα θα αναμένει το γλυκό, γεγονός που βλάπτει την υγεία του κι έπειτα θα συνδέσει το φαγητό με το δώρο και κάθε φορά θα περιμένει κάτι.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy