Το πιο μαλακό χταπόδι ξυδάτο που έχετε δοκιμάσει! – Το μυστικό της ταβέρνας

από natasa

Χταπόδι ξυδάτο: Ο απόλυτος μεζές της Σαρακοστής

Το χταπόδι ξυδάτο είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς μεζέδες της ελληνικής κουζίνας, αγαπημένος τόσο στις ταβέρνες όσο και στα σπιτικά τραπέζια. Η μοναδική του γεύση προέρχεται από τον συνδυασμό της θαλασσινής νοστιμιάς με τη δροσερή οξύτητα του ξιδιού, που του χαρίζει ξεχωριστό άρωμα και απαλή υφή. Το μυστικό για να πετύχει κανείς το τέλειο αποτέλεσμα είναι η σωστή προετοιμασία και ο προσεκτικός τρόπος μαγειρέματος, ώστε το χταπόδι να γίνει μαλακό και ζουμερό, χωρίς να σκληρύνει.

Είτε φρέσκο είτε καλά καταψυγμένο, το χταπόδι διατηρεί τη νοστιμιά του όταν μαγειρευτεί σωστά, με αρωματικά όπως δάφνη, πιπέρι και καλό ελαιόλαδο. Το ξίδι προσθέτει μια ιδιαίτερη γευστική ισορροπία, κάνοντας το πιάτο ακόμα πιο απολαυστικό. Σερβίρεται ιδανικά με ουζάκι ή τσίπουρο, αποτελώντας έναν από τους πιο αγαπημένους νηστίσιμους μεζέδες της Σαρακοστής!

Είναι μία συνταγή της Ομάδας Live Kitchen και του σεφ Πάνου Παπαδάκη.

Το πιο μαλακό Χταπόδι Ξυδάτο συνταγή ταβέρνας

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

• 1 κιλό γρ. Χταπόδι (καθαρισμένο)
• 5-6 κόκκους μπαχάρι
• 7-8 κόκκους από μαύρο πιπέρι
• 2 φύλλα Δάφνης
• 100 ml λευκό κρασί
• 120 γρ. Ξίδι από κόκκινο κρασί
• 150 γρ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

• Ρίγανη

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι.

Κόβουμε και χωρίζουμε τη κουκούλα από τα πλοκάμια και πετάμε το κεφάλι το σημείο που είναι τα μάτια.

Σε μια κατσαρόλα 3 λίτρων τοποθετούμε τα πλοκάμια την κουκούλα τεμαχισμένη μαζί με το μπαχάρι, το πιπέρι, τα φύλλα δάφνης, το λευκό κρασί κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.

Προσθέτουμε το ξίδι από κόκκινο κρασί, το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10-15 λεπτά ακόμη με ανοιχτό καπάκι.

Σερβίρουμε με το ζουμάκι, προσθέτουμε λίγη ρίγανη, κόβουμε και απολαμβάνουμε αυτόν τον πεντανόστιμο μεζέ.

Η εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί:

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ