Τι είναι το ταπεραμέντο στο παιδί

από natasa

Μπορείτε να καταλάβετε πώς αντιδρά το δικό σας παιδί μέσα από τις τρεις παρακάτω ποιότητες: το πόσο έντονα αντιδρούν σε πράγματα που προκαλούν ενθουσιασμό, το πόσο μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους και αν γίνονται επίμονα αλλά και πώς τα πηγαίνουν με την κοινωνικοποίηση. Γι’ αυτό και οι περισσότερες μαμάδες λένε για το μωρό ότι από μικρό ήταν πολύ βολικό ή ότι του αρέσουν οι ρουτίνες.

Επομένως, δεν μπορείτε να αλλάξετε το ταπεραμέντο του παιδιού γιατί αυτή είναι η προσωπικότητά του. Μπορείτε να προσαρμόσετε όμως το πώς το μεγαλώνετε και να συμβάλετε σωστά στην ανάπτυξή του. Έτσι διακρίνετε και ποιες καταστάσεις το δυσκολεύουν περισσότερο ώστε να το βοηθήστε στο να τις χειρίζεται.
Πιο αντιδραστικό: αν έχετε ένα παιδί που αντιδρά συνέχεια, μάλλον δέχεται με πολλή χαρά τα καλά πράγματα που του συμβαίνουν. Αλλά μπορεί να γίνει αρκετά δραματικό ή έντονο όταν συμβεί κάτι αρνητικό. Μάλλον χρειάζεται να μάθει πώς να απαντά πιο ήρεμα όταν νιώθει θυμό ή δεν περνάει το δικό του. Αυτά τα παιδιά θέλουν να περνούν πολύ χρόνο έξω και είναι ενεργά σε σωματικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να έχει δραστηριότητες αλλά να χαλαρώνει και στο σπίτι, ειδικά την ώρα του ύπνου. Αντιθέτως, το παιδί που αντιδρά λιγότερο δεν φωνάζει και δεν τσακώνεται αλλά δυσκολεύεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Δεν πρέπει να το αφήνετε εκτός των οικογενειακών συζητήσεων και είναι καλό να το ενθαρρύνετε να κάνει περισσότερα πράγματα εκτός σπιτιού.

Ρυθμίζει καλύτερα τη συμπεριφορά του: μπορεί να διαχειριστεί τον εκνευρισμό, είναι λιγότερο παρορμητικό και ηρεμεί εύκολα. Αυτά τα παιδιά τα καταφέρνουν μόνα τους στο σχολείο αλλά τείνουν να γίνονται τελειομανή και χρειάζονται να ξέρουν από εσάς ότι δεν πειράζει αν κάνουν λάθος. Αν, από την άλλη, δεν μπορεί να ρυθμίσει τη συμπεριφορά του, χρειάζεται ενθάρρυνση από εσάς και να κάνετε τις δραστηριότητες λίγο πιο ευχάριστες.

Κοινωνικό παιδί: θέλει να είναι συνέχεια με κόσμο και να καταπιάνεται με αρκετές δραστηριότητες. Προσαρμόζεται εύκολα και αντιμετωπίζει καλά τις αλλαγές. Μην ξεχνάτε όμως ότι είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο μόνο οι δυο σας κάποιες στιγμές. Όταν δεν είναι κοινωνικό, δυσκολεύεται με τα άλλα παιδιά και με τις αλλαγές. Χρειάζεται τη βοήθειά σας και την ενθάρρυνση να συμμετέχει σε δραστηριότητες αλλά και να μην φοβάται όταν έρχεται κάτι καινούριο.

Μυστικά για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού σας

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy