Θρακιώτικο τυρόψωμο, φουλ αφράτο και χρυσαφένιο

από natasa

Το ψωμί και το τυρί (σε κάθε μορφή και εκδοχή) αποτέλεσε βασική τροφή των Ελλήνων όταν ακόμα η ζωή ήταν πολύ δύσκολη.

Γενιές και γενιές μεγάλωσαν με το compo της ζύμης και του τυριού και πιθανότατα μεγαλώνουν ακόμη, αφού παρά την τεράστια ποικιλία σε πίτες και άλλα σνακ, η τυρόπιτα, το τυρόψωμο ή απλά το τυρί με μια ωραία φέτα ψωμί αποτελεί ένα σχεδόν πλήρες γεύμα, είναι πεντανόστιμο και σε κρατά χορτασμένη για ώρα.

Ένα από τα δικά μας αγαπημένα compo είναι αυτό του αφράτου τυρόψωμου με το τραγανό χρυσαφένιο εξωτερικό χρώμα που μυρίζει Ελλάδα. Αυτό που όποια ώρα κι αν το φας το απολαμβάνεις σαν να βγήκε μόλις από το φούρνο. Αυτό λοιπόν το τυρόψωμο το βρήκαμε ξανά μέσα από μια θρακιώτικη συνταγή.

Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη και αν ακολουθήσετε πιστά τα βήματα, το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Υλικά

Ζύμη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
800 γρ. αλεύρι
400 γρ. νερό
Λίγη ρίγανη
1 αυγό για επάλειψη

Γέμιση
400 γρ. φέτα
200 γρ. βιτάμ

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο νερό και στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι σιγά-σιγά, το αλάτι και λίγη ρίγανη. Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί για λίγη ώρα και μόλις γίνει μια ωραία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, το αφήνετε στην άκρη να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Σε περίπτωση που η ζύμη βγει σφιχτή, προσθέτετε λίγο νερό, ενώ αν κολλάει στα χέρια, θα ρίξετε λίγο ακόμα αλεύρι.
Όταν η ζύμη σας είναι έτοιμη, την βγάζετε σε μία επιφάνεια εργασίας και την κόβετε σε τέσσερα ίσα κομμάτια. Με έναν πλάστη ανοίγετε κάθε κομμάτι σε ένα ωραίο χοντρό φύλλο περίπου 30 εκατοστά, το βάζετε στο ταψί και το αλείφετε με αρκετό βούτυρο. Από πάνω τοποθετείτε την τριμμένη φέτα. Συνεχίζετε τη διαδικασία και για τα υπόλοιπα 2 φύλλα, ενώ το τρίτο θα το χρησιμοποιήσετε για να σκεπάσετε το τυρόψωμο. Θα το αλείψετε ωστόσο με αρκετό βούτυρο και αυγό.
Αφήνετε το τυρόψωμο να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και το τοποθετείτε στον φούρνο στους 180-200 βαθμούς για περίπου μία ώρα, μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια. Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο, σκεπάστε το ταψί με μια πετσέτα για λίγο για να παραμείνει μαλακό.
Κόψτε μεγάλα κομμάτια και απολαύστε!

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy