«Θα κρυφτεί ο ήλιος αν εκραγεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης»

από natasa

Μεγάλη ανησυχία και στην Τουρκία για τη δραστηριότητα στο Αιγαίο

Μέγιστο ζήτημα έχει προκληθεί και στη γειτονική Τουρκία με αφορμή τα τεκταινόμενα στο χώρο του Αιγαίου με τις διαρκείς δονήσεις.

Πάνω από 15.300 σεισμοί έχουν καταγραφεί στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.

Ένα σκέλος της ανησυχίας αφορά και στην ηφαιστειακή δραστηριότητα.

«Πιθανή η έκρηξη ηφαιστείου»

Αναφορικά με το τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα και ποια θα είναι η εξέλιξη του φαινομένου, ο κ. Παπαζάχος δήλωσε χθες: «Η διάσταση του ρήγματος που έχει διεγερθεί στην Άνυδρο και η συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας καθιστούν πιθανό έναν ισχυρότερο σεισμό. Όμως ευτυχώς η Άνυδρος βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα νησιά, πράγμα που σημαίνει πως σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού και εφόσον ένα νησί βρίσκεται εκτός της ζώνης του ρήγματος οι ζημιές θα είναι πιο περιορισμένες».

Για τις φήμες περί ενδεχόμενης ηφαιστειακής έκρηξης, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται σε προηφαιστειακή έξαρση από τον Σεπτέμβριο, πολύ πριν από την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα. Πρόσθεσε ότι το ηφαίστειο δεν βρίσκεται πλέον σε ηρεμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσει έκρηξη, καθώς πολλά ηφαίστεια επανέρχονται σε κατάσταση ηρεμίας μετά από έξαρση. Παρ’ όλα αυτά, παρακολουθούνται συνεχώς τα δεδομένα για οποιαδήποτε αλλαγή και, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πιο αρνητική εξέλιξη, αυτή η παρακολούθηση συνεχίζεται ανεξάρτητα.

Νέες δηλώσεις του Τούρκου καθηγητή

Στο θέμα επανήλθε ο Τούρκος ειδικός επί των σεισμών Δρ. Naci Görür και μίλησε σε εκπομπή για την σεισμικότητα του Τσανάκκαλε. «Το έδαφος του Τσανάκκαλε είναι σάπιο», είπε ο καθηγητής. Ο Δρ. Görür δήλωσε ότι κάθε μία από τις γραμμές ρηγμάτων στην πόλη θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμούς μεγέθους 7 Ρίχτερ και άνω. Αναφερόμενος στον συνεχιζόμενο σεισμό τυφώνα στο Αιγαίο Πέλαγος, ο Görür είπε, «Αν όμως προκαλέσει πολύ μεγάλους σεισμούς, θα προκαλέσει την καταστροφή σάπιων κτιρίων και ένα τσουνάμι στις ακτές μας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη συνεχιζόμενη σεισμική “καταιγίδα” στο Αιγαίο Πέλαγος ο Görür δήλωσε ότι η αιτία της καταιγίδας του σεισμού ήταν η αφρικανική πλάκα που βυθίστηκε κάτω από την πλάκα Ανατολίας-Αιγαίου, η πλάκα της Ανατολίας εκτείνεται από πάνω της και χαρακτηριστικά είπε: Έτσι, υπήρξαν σεισμικές καταιγίδες αυτού του είδους, συνεχίζονται για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα σταματήσουν.

Ο Görür επεσήμανε ότι το σύννεφο σκόνης που θα σχηματιζόταν σε περίπτωση ηφαιστειακής έκρηξης θα μπορούσε ακόμη και να μπλοκάρει το ηλιακό φως στην ατμόσφαιρα και θα ήταν επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία λόγω των χημικών του ιδιοτήτων, ωστόσο διευκρίνισε ότι ως αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήχθη, δεν παρατηρήθηκαν σημάδια ηφαιστειακής έκρηξης και ότι αυτή ήταν μια υποθετική δήλωση.

newsbomb.gr

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ