Τέμπη: «Ξέρετε τι είναι να παρακαλάς να έχεις το παιδί σου τραυματισμένο από το να το έχεις νεκρό;» -Η συγκλονιστική κατάθεση της μητέρας της Μάρθης

από natasa

Στην εξεταστική για τα Τέμπη κατέθεσε η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας – Η 20χρονη κόρη της ήταν στο μοιραίο τρένο.

Βαριά φορτισμένο ήταν το κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με την κατάθεση της Μαρίας Καρυστιανού, πρόεδρου του Συλλόγου Θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας να συγκλονίζει. Η κ. Καρυστιανού- που έχασε στο δυστύχημα την 20χρονη κόρη της Μάρθη Ψαροπούλου- ξεκίνησε την κατάθεσή της εκφράζοντας την οργή της για το γεγονός ότι δεν καταθέτει στη Δικαιοσύνη αλλά σε επιτροπή της Βουλής:

“Πώς θα σας φαινόταν, είπε απευθυνόμενη στους βουλευτές, αν ένας γιατρός κατηγορούνταν για ιατρικό λάθς ή για αμέλεια με συνέπεια τον θάνατο του ασθενούς και αντί να καταθέσει στη Δικαιοσύνη οδηγούνταν ενώπιον του Ιατρικού Συλλόγου;”

Η μάρτυρας έκανε λόγο για κρατικό έγκλημα στα Τέμπη και για πρόσωπα που θα έπρεπε να είναι από την πρώτη στιγμή στη φυλακή, ενώ κατηγόρησε τους βουλευτές ότι προσφέρουν ασυλία και προστατεύουν τον τότε υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή…Ξεκίνησε την κατάθεσή της όρθια, λέγοντας πως δεν βρίσκεται εκεί μόνη της, καθώς δίπλα της στέκονται οι 57 νεκροί και οι 180 τραυματίες που επέβαιναν στα δύο τρένα.

Η Μαρία Καρυστιανού διέκοψε πολλές φορές την ομιλία της λόγω της συγκινησιακής φόρτισής της, με την ίδια να προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

“Μόλις έναν μήνα μετά το συμβάν και ενώ η κοινωνία δεν έχει ακόμη συνέλθει δίνει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία του. Τα παιδιά της όμως, όπως καταλάβαμε δεν θα τα έβαζε μέσα στο τρένο. Και εμείς το ίδιο κ. Τσιαπαρίκου. Δεν θα τα βάζαμε τα παιδιά μας στο τρένο, αν ξέραμε το χάλι που επικρατούσε. Αλλά δεν ξέραμε”, είπε με φωνή που έτρεμε, αναφερόμενη στην πρόεδρος της ΡΑΣ, Ιωάννα Τσιαπαρίκου.

“Εσείς όμως γνωρίζατε, όπως γνώριζε πολύ καλά και όλη η πολιτική ηγεσία και ο ΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ και η Hellenic. Ξέρατε αλλά ρισκάρατε με τα δικά μας παιδιά κα. Τσιαπαρίκου. Και χρόνια ολόκληρα επιτρέπατε να ταξιδεύει τόσος κόσμος παίρνοντας εσείς το ρίσκο και αφήνοντας τους επιβάτες στον κίνδυνο. Ξέρατε αλλά ρισκάρατε ελαφρά τη καρδία, με δόλο, με τις ζωές των επιβατών” πρόσθεσε.

Η μητέρα της Μάρθης περιέγραψε τις στιγμές μετά το δυστύχημα:

“Να πάμε στο σημείο μηδέν. Να δούμε τα βαγόνια τα οποία ακόμη κάπνιζαν. Να τρέχουμε στα νοσοκομεία και να περιμένουμε να ακούσουμε το όνομα στη λίστα των τραυματιών. Ξέρετε τι είναι να παρακαλάς να έχεις το παιδί σου τραυματισμένο από το να το έχεις νεκρό; Κανένας σας να μη το ζήσει ποτέ αυτό. Να περιμένουμε για την ταυτοποίηση μετά. Και μετά το χάος. Η ταυτοποίηση σε μένα έκανε περίπου δύο μέρες. Δεν περνούσαν τα δευτερόλεπτα. Πώς μπορεί να μην περνούν τα δευτερόλεπτα; Και όμως…” συνέχισε, καταβάλλοντας προσπάθεια για να μιλήσει.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η μάρτυρας μίλησε για παραβάσεις και παραλείψεις. “Έπρεπε από τις 10 πρώτες μέρες να μπούνε φυλακή και ερχόμαστε ένα χρόνο μετά να δούμε αν υπάρχουν ευθύνες;”, πρόσθεσε, αφού πρώτα μίλησε για “κρατικό έγκλημα και προσπάθεια συγκάλυψης και υποβίβασης των ευθυνών”.

Χαρακτήρισε δε υβριστικό να κατηγορείται για το έγκλημα ο νεκρός μηχανοδηγός.

Η αναφορά στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή

Αναφερόμενη στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, είπε: “Εσείς την συντηρείτε την ασυλία. Είναι συνάδελφός σας, αλλά δεν μπορείτε να προασπίζεστε το κακό. Θα θέλατε εγώ στο γιατρό που έκανε κακό στο παιδί σας να πάω και να τον στηρίξω;”

Ενώ αναρωτήθηκε: “είναι αλλιώτικοι οι νόμοι για τους πολίτες; Είναι αλλιώτικοι για τους υπουργούς; Τι γίνεται τελικά σε αυτό το κράτος;”.

Παράλληλα ανέφερε ότι αλλοιώθηκε ο χώρος του δυστυχήματος, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα στοιχεία.

Μάλιστα κατέθεσε ότι οι δικαστικοί που ερευνούσαν το δυστύχημα δεν είχαν πάει στην περιοχή. “Θεωρώ ότι γινόταν μία παράνομη μεταφορά. Και γι’ αυτό έγινε αλλοίωση του τόπου του συμβάντος”, ανέφερε, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη και κενά στην έρευνα (π.χ. δεν έγινε κατάσχεση στοιχείων στη Θεσσαλονίκη αναφορικά με το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία).

πηγή

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy