Πρέπει τελικά να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγείρεμα; Η επιστήμη δίνει την απάντηση!
Το πλύσιμο του ρυζιού πριν από το μαγείρεμα είναι μια πρακτική που διχάζει τους λάτρεις της μαγειρικής. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο για να απομακρυνθούν οι ακαθαρσίες, ενώ άλλοι θεωρούν ότι αφαιρεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Τι λέει, όμως, η επιστήμη για αυτή τη συνήθεια;
Γιατί να πλένουμε το ρύζι;
Απομάκρυνση αμύλου
Το ρύζι περιέχει επιφανειακό άμυλο, το οποίο, αν δεν ξεπλυθεί, μπορεί να κάνει το μαγειρεμένο ρύζι πιο κολλώδες. Αν θέλετε σπυρωτό αποτέλεσμα, το ξέπλυμα είναι απαραίτητο.
Μείωση βαρέων μετάλλων
Μελέτες έχουν δείξει ότι το ρύζι μπορεί να περιέχει ίχνη αρσενικού, που απορροφάται από το έδαφος. Το ξέπλυμα πριν το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδά του, κάνοντάς το πιο ασφαλές για κατανάλωση.
Απομάκρυνση ακαθαρσιών
Κατά τη συσκευασία και μεταφορά, το ρύζι μπορεί να περιέχει σκόνη ή ακόμα και μικρά υπολείμματα. Ένα καλό πλύσιμο βοηθά στην καθαριότητα και την καλύτερη γεύση.
Γιατί να μην πλένουμε το ρύζι;
Απώλεια θρεπτικών συστατικών
Ορισμένες ποικιλίες ρυζιού, όπως το εμπλουτισμένο ή το καστανό ρύζι, περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο και φυλλικό οξύ. Το πλύσιμο μπορεί να απομακρύνει μέρος αυτών.
Δεν είναι πάντα απαραίτητο
Αν αγοράζετε καλά επεξεργασμένο και καθαρό ρύζι, όπως το μπασμάτι ή το γιασεμί, το πλύσιμο μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικό, ειδικά αν δεν σας ενοχλεί η ελαφρώς κολλώδης υφή.
Η απάντηση στο αν πρέπει να πλένουμε το ρύζι εξαρτάται από την ποικιλία και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν θέλετε σπυρωτό ρύζι και θέλετε να μειώσετε πιθανές προσμείξεις, το ξέπλυμα είναι καλή επιλογή. Αν προτιμάτε να διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να το παραλείψετε, ειδικά αν πρόκειται για εμπλουτισμένο ρύζι.
Εσείς, πλένετε το ρύζι πριν το μαγειρέψετε;