Τα πλεονεκτήματα για τα παιδιά που έχουν κατοικίδιο

από natasa

Εάν πράγματι το σκέφτεστε (και όχι επειδή είναι μόδα) να υποδεχτείτε ένα ζωάκι στο σπίτι σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν, ίσως ήδη το ξέρετε, πολλά πλεονεκτήματα για τα παιδιά σας. 

Εάν θέλετε τα παιδιά να μάθουν για την αξία της ζωής και των ευθυνών, καθώς και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό, αναπνευστικό και κυκλοφορικό τους σύστημα, είναι υπέροχο να χαρίσετε  στο παιδί σας ένα φιλικό κατοικίδιο.

Τα κατοικίδια θα γεμίσουν το σπίτι σας με αγάπη, γέλιο και χαρά. Ζώα όπως τα σκυλιά είναι σημαντικοί φύλακες και σύντροφοι των παιδιών.

Το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τα ζώα. 

Οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ένιωθαν πάντα την ανάγκη να είναι κοντά στα ζώα και να μοιράζονται πράγματα μαζί τους. Σε όλο τον κόσμο περίπου το 40% του πληθυσμού έχει κατοικίδια ζώα. Περιλαμβάνουν σκύλους, γάτες, πουλιά και άλλα.

Πολλές οικογένειες έχουν ένα ζωάκι πριν αποκτήσουν παιδιά. Και όταν το μωρό φτάσει συνηθίζουν να ζουν όλοι μαζί πολύ εύκολα. Πράγματι όταν αυτό συμβαίνει τα παιδιά εξοικειώνονται αμέσως με τα ζώα. Σαν αποτέλεσμα, μεγαλώνουν με σεβασμό, αλληλεγγύη και ευαισθησία έναντι όλων των ζωντανών όντων.

Αν και είναι σαφές ότι τα κατοικία ζώα προσφέρουν συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη για τα παιδιά, πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να βλάψουν την υγεία τους.

Όμως, εκτός από τα παιδιά που έχουν αλλεργία σε κάποιο ζώο, η κατοχή ενός κατοικίδιου μπορεί να βοηθήσει το σώμα να λειτουργεί καλύτερα, όπως το αναπνευστικό σύστημα.

Πλεονεκτήματα. 

1. Προστασία από αναπνευστικές ασθένειες.

Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν τακτική επαφή με σκύλους αναπτύσσουν λιγότερες αναπνευστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μικροοργανισμοί στο δέρμα και τη γούνα των σκύλων δημιουργούν μία ανοσοαπόκριση όταν τα παιδιά εισπνέουν. Έτσι προστατεύουν το παιδί από ορισμένα παθογόνα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 35% των παιδιών που ζουν με σκύλους έχουν λιγότερες ασθένειες όπως βήχα ή ρινίτιδα.

2. Ανθεκτικότητα.  Όπως στον πόνο στο αυτί και στον πυρετό. 

Δηλώνουν επίσης ότι οι λοιμώξεις στο αυτί μειώνονται κατά 50%. Όσον αφορά τα νεογέννητα και τα μωρά κάτω του 1 έτους το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι καλύτερο από τα μωρά που δεν έχουν κατοικίδιο. Επομένως χρησιμοποιούν λιγότερα αντιβιοτικά.

3. Τα παιδιά μαθαίνουν να έχουν ευθύνη.

Τείνουν να είναι πιο έτοιμα να κάνουν τα μαθήματά τους και διάφορες δουλειές. Αυτό συμβαίνει γιατί μαθαίνουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη ζωή ενός άλλου όντος. Επιπλέον μαθαίνουν τις αρνητικές συνέπειες που θα προκύψουν αν δεν το κάνουν αυτό.

Μερικές από τις ευθύνες περιλαμβάνουν, την καθαριότητα, τη βόλτα , το φαγητό και τη διδασκαλία να ακολουθούν εντολές και να κάνουν διάφορα «κόλπα». Ανάλογα με την ηλικία τους, τα παιδιά μπορούν να κάνουν πολλές από αυτές τις εργασίες.

4. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να είναι δραστήρια.

Τα παιδιά με σκύλο είναι σωματικά πιο δραστήρια και περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Τρέχουν στο πάρκο ή σε ανοιχτό μέρος που επιτρέπεται. Το σκυλί είναι ο καλύτερος σύντροφος για τις περιπέτειες αυτές!

5. Τα κατοικίδια φροντίζουν και προστατεύουν τα παιδιά.

Τα ζώα αναγνωρίζουν αμέσως τα πιο αδύναμα μέλη της οικογένειας. Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες για σκύλους που έχουν ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες τους όταν ένα παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα. Επίσης, έχουν σώσει παιδιά σε καταστάσεις σοβαρού κινδύνου.

Σε διάφορα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, φιλικά σκυλιά όπως τα Golden Retrievers, «επιβλέπουν» στην τάξη των μαθητών! Έτσι λειτουργούν τόσο ως σύντροφοι όσο και ως προστάτες.

Βέβαια, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όταν πρόκειται για κατοικίδια ζώα, οι ενήλικες θα έχουν τη μεγαλύτερη και τελική ευθύνη της φροντίδας τους.

Ωστόσο, με την καθοδήγηση του γονέα και την καλή εκπαίδευση, τα παιδιά θα μπορούν να έχουν ένα σύντροφο για παιχνίδια και περιπέτειες! Το ζωάκι σας θα είναι σίγουρα ένα εξαιρετικό μέλος της οικογένειας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy