Μία συνταγή για εύκολα τσουρέκια, χωρίς ζύμωμα, χωρίς μίξερ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Με ένα απλό ανακάτεμα και ξεκούραση της ζύμης, θα έχετε αφράτα, πολύ μαλακά, λαχταριστά τσουρέκια.
Για τα αφράτα και εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα, θα χρειαστείτε 10 λεπτά προετοιμασίας και αρκετές ώρες ξεκούρασης της ζύμης, για να γίνουν φουσκωτά.
Υλικά
600 γρ. αλεύρι για τσουρέκι (κοσκινισμένο)
1 κύβο φρέσκια μαγιά των 25 γρ. (ή 1 φάκελο μαγιά 8 γρ.)
100 γρ. βούτυρο γάλακτος
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. φρέσκο γάλα
50 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
2 μεγάλα αυγά
1 κρόκο αυγού
2 κ.γ. κοφτά μαχλέπι σε σκόνη
1 κ.γ. κοφτό κακουλέ σε σκόνη
1 ακέρωτο πορτοκάλι (το ξύσμα)
3 δάκρυα μαστίχα
1 βανίλια
4+1 «μαγικά» κόλπα για το βάψιμο των αυγών
Για το τελείωμα
1 κρόκο με 1 κ.σ νερό και 2 πρέζες ζάχαρη για το άλειμμα
50 γρ. αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)
50 γρ. βούτυρο λιωμένο για το ζύμωμα
Εκτέλεση
Μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη και να την αφήσετε να ξεκουραστεί μια ολόκληρη νύχτα.
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά, πρέπει να την ενεργοποιήσετε ως εξής: Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μικρό μπολ, προσθέτουμε μια κουταλιά απ’ τη συνολική ζάχαρη της συνταγής και λίγο από το συνολικό γάλα. Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε το μπολάκι και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για περίπου 10 λεπτά.
Αν χρησιμοποιήσετε μαγιά σκόνη θα τη ρίξετε μέσα στο αλεύρι και θα την ανακατέψετε με ένα κουτάλι.
Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο προσθέτοντας το γάλα και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη τελείως αλλά να μην ανέβει πολύ θερμοκρασία.
Αποσύρουμε το υγρό μείγμα από τη φωτιά. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35ºC. Αν καίει πολύ, περιμένουμε λίγα λεπτά να γίνει χλιαρό.
Προσθέτουμε το χυμό από πορτοκάλι και τα αυγά χτυπημένα.
Χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά.
Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι για τσουρέκι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Κάνουμε λακούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα όλα τα υγρά υλικά.
Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή με μία σπάτουλα.
Η ζύμη θα είναι κολλώδης, αφράτη, βουτυράτη και θα κολλάει ελαφρά, δεν πιάνεται στο χέρι.
Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη.
Αφήνουμε τη ζύμη για τα εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα να ξεκουραστεί.