569
Τα παιδιά ακόμα και αν δεν «λατρεύουν» τον ύπνο, θα πρέπει να κοιμούνται τις σωστές ώρες, καθώς ευνοεί την υγιή τους ανάπτυξη. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας που να ορίζει τις ώρες που θα πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους, ορισμένες γενικές οδηγίες περιλαμβάνουν:
Ύπνος ανά ηλικία
- Γέννηση έως και έξι μηνών: Τα βρέφη χρειάζονται περίπου 14-18 ώρες ύπνου την ημέρα. Τα νεαρά βρέφη τείνουν να κοιμούνται συνεχώς όλο το εικοσιτετράωρο, ξυπνούν όμως ανά μία έως και τρεις ώρες για φαγητό. Καθώς πλησιάζουν την ηλικία των 4 μηνών, οι ρυθμοί του ύπνου γίνονται πιο ομαλοί. Τα περισσότερα μωρά κοιμούνται 9-12 ώρες το βράδυ, συνήθως με.. «διάλειμμα» για φαγητό ενώ μπορεί να κοιμηθούν και το μεσημέρι για περίπου τριάντα λεπτά έως και δύο ώρες.
- Έξι έως και δώδεκα μηνών: Σε αυτήν την ηλικία, τα μωρά κοιμούνται περίπου 14 ώρες την ημέρα. Αυτό συνήθως μπορεί να περιλαμβάνει δύο «υπνάκους» που μπορεί να διαρκέσουν 20 λεπτά για μερικά μωρά ενώ για άλλα μερικές ώρες. Σε αυτήν την ηλικία, τα βρέφη μπορεί να μην χρειάζεται να ξυπνήσουν τη νύχτα για να φάνε, αλλά μπορεί να αρχίσουν να αρχίσουν να εκδηλώνουν άγχος χωρισμού, το οποίο μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο.
- Νήπια (1 έως 3 ετών): Τα μικρά παιδιά χρειάζονται 12-14 ώρες ύπνου, συμπεριλαμβανομένου ενός απογευματινού ύπνου 1-3 ωρών. Τα μικρά νήπια μπορεί ακόμα να χρειάζονται δύο υπνάκους μέσα στην μέρα αλλά είναι σημαντικό να μην κοιμάται λίγο πριν το βραδινό του ύπνο, καθώς μπορεί να δυσκολέψει το παιδί να αποκοιμηθεί.
- Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3 έως 5 ετών): Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας κατά μέσο όρο χρειάζονται περίπου 11-12 ώρες ύπνου τη νύχτα, συν έναν απογευματινό υπνάκο ενώ όταν πλησιάζουν τα πέντε έτη μπορεί να μην χρειάζονται να κοιμούνται και το απόγευμα.
- Σχολική ηλικία (5 έως 12 ετών): Τα παιδιά σχολικής ηλικίας χρειάζονται περίπου 10-11 ώρες τη νύχτα.
Μήπως το παιδί δεν κοιμάται αρκετά;
Αν δεν είστε σίγουροι για τις ώρες ύπνου του παιδιού, τότε παρατηρήστε την συμπεριφορά του και αναζητήστε σημάδια έλλειψης ύπνου, τα οποία μπορεί να κυμαίνονται από τα προφανή, όπως το να είναι κουρασμένο ή και πιο ήπια ζητήματα, όπως:
- Το παιδί είναι νυσταγμένο συχνά κατά την διάρκεια της ημέρας.
- Αργά το απόγευμα μπορεί το παιδί να εκδηλώσει ευερεθιστότητα.
- Παρατηρείτε ότι το παιδί δυσκολεύεται να ξυπνήσει το πρωί.
- Το παιδί μπορεί να είναι ασυνήθιστα απρόσεκτο, ανυπόμονο, υπερκινητικό.