Πώς να μεγαλώσουμε παιδιά που αγαπούν το διάβασμα

από natasa

Μπορείτε να θυμηθείτε πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που διαβάσατε κάτι; Όχι, δεν εννοούμε αναρτήσεις στα social media ή ετικέτες τροφίμων, αλλά βιβλίο. Σε έναν κόσμο που οι οθόνες είναι κυρίαρχες, είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς την ευχαρίστηση που μπορεί να του προσφέρει ένα καλό βιβλίο.

Ειδικά τα παιδιά μας που έχουν γεννηθεί σε μια κοινωνία που η τεχνολογία είναι τόσο διαδεδομένη, ήδη από μικρή ηλικία έχουν εξοικειωθεί με τις ηλεκτρονικές συσκευές. Κάπως έτσι μας φαίνεται ακόμη πιο δύσκολο να κάνουμε τα μικρά μας να αγαπήσουν τα βιβλία. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να μεγαλώσουμε παιδιά που αγαπούν το διάβασμα.

*Το αφήνουμε να διαβάσει ό,τι θέλει

Αντί να πιέζουμε το παιδί να διαβάσει εκείνο το βιβλίο που του αγοράσαμε το καλοκαίρι, το αφήνουμε να διαβάσει ό,τι κερδίζει το ενδιαφέρον του και πυροδοτεί τη φαντασία του. Αν το μικρό μας φαίνεται να προτιμά τα κόμικς, είναι εντάξει αν ξεκινά με τα λιγότερα σημαντικά. Μετά από λίγο καιρό, μπορούμε να του γνωρίσουμε τα εκπληκτικά, κλασικά κόμικς που υπάρχουν, από τον Tintin μέχρι τον Asterix, καθώς και τα κλασικά παιδικά μυθιστορήματα.

Πρόταση βιβλίου: “Το μυστικό ταξίδι μου… χωρίς την πιπίλα”

*Βιβλία παντού

Ακόμη κι αν είμαστε λάτρεις της τάξης και της οργάνωσης, μια καλή ιδέα είναι να μη μαζεύουμε όλα τα βιβλία, αλλά να αφήνουμε μερικά στον χώρο, σε όποιο σημείο το παιδί μπορεί να τα δει. Μπορούμε να αφήσουμε μερικά στο κομοδίνο του ή ακόμη και δίπλα στα παιχνίδια του.

*Το βοηθάμε να βρει τους αγαπημένους του συγγραφείς

Ενθαρρύνουμε το παιδί να αναζητά συγγραφείς αντί για τίτλους. Ανάλογα με την ηλικία του, το παιδί μπορεί να εντοπίσει ένα συγγραφέα που του αρέσει και έτσι να έχει πολλές επιλογές σε τίτλους και μεγαλύτερες πιθανότητες να διαβάσει κάτι που θα το ευχαριστεί.

*Παιδικά βιβλία για όλους

Μπορεί να μιλάμε στο παιδί για βιβλία που μας φαίνονται ωραία, αλλά αυτό που θα κινήσει την περιέργειά του και είναι πιθανότερο να το κάνει να διαβάσει, είναι να μας δει να διαβάζουμε οι ίδιοι παιδικά βιβλία. Διαλέγουμε λοιπόν μερικά και μιλάμε στο παιδί για αυτά που ξεχωρίσαμε. Πιθανότατα θα ακολουθήσει το παράδειγμά μας.

*Πρώτα το βιβλίο, μετά η ταινία

Επιλέγουμε ένα κλασικό παιδικό βιβλίο, που έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο και είτε το διαβάζουμε με το παιδί είτε το αφήνουμε να το διαβάσει μόνο του. Αφού συζητήσουμε για το βιβλίο (π.χ. ποιο σημείο μας άρεσε, πώς μας φάνηκαν οι χαρακτήρες, αν περιμέναμε αυτό το τέλος), βλέπουμε και την ταινία. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να κινητοποιήσουμε τα παιδί που δεν αγαπάει και τόσο το διάβασμα.

*Παράδειγμα προς μίμηση

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ενθαρρύνουμε το παιδί να διαβάζει βιβλία, είναι να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα ανάγνωσης στο σπίτι μας. Αν απλά λέμε στο παιδί ότι το διάβασμα είναι σημαντικό, αλλά εκείνο μας βλέπει συνεχώς να καθόμαστε μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, δεν πρόκειται να το πείσουμε. Αντιθέτως, αν βλέπει ότι περιμένουμε με ανυπομονησία να διαβάσουμε το βιβλίο μας, θα μάθει να περνάει κι εκείνο έτσι τον ελεύθερο χρόνο του. Άλλωστε, αποτελούμε πρότυπα συμπεριφοράς για τα μικρά μας. Έτσι, αν θέλουμε να κάνουμε το παιδί μας να διαβάσει, αυτό είναι το μεγάλο μυστικό: αφιερώνουμε λίγη ώρα για να διαβάσουμε εμείς.

*Γωνιά ανάγνωσης

Μια ωραία ιδέα είναι να επιλέξουμε μαζί με το παιδί μια γωνία στο δωμάτιό του και να τη μετατρέψουμε στο χώρο όπου θα μπορεί να διαβάζει τα βιβλία του. Δεν χρειάζονται τρομερές ή δαπανηρές αλλαγές: ένα μικρό χαλάκι, μερικά μαξιλάρια και ένα σεντόνι είναι αρκετά για να δημιουργήσουμε μια ζεστή γωνιά ανάγνωσης.

Ξύλινο Παιχνίδι Κοπής Gerardos Toys Vegetables

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy