501
Είσαι σε δίαιτα; Αλήθεια γίνεται να απολαύσεις ένα κέικ, χωρίς ζάχαρη, χωρίς αυτά, χωρίς βούτυρο και παρόλα αυτά να είναι πεντανόστιμο; Ναι γίνεται, γιατί αυτό το κέικ περιέχει αντιοξειδωτικά και super foods. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μέσα από το argiro.gr φρόντισε να ικανοποιηθεί ο ουρανίσκος των vegan και όσων ξεκίνησαν την προσπάθειά τους για απώλεια κιλών.
Υλικά Συνταγής
- 2 φλ. αλεύρι χ.γλ. που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γλ baking χ.γλ.
- 1/2 φλ. κρυσταλλική στέβια
- 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
- 1/2 φλ. λάδι καρύδας (ή σπορέλαιο)
- 1 ½ φλ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας (χωρίς ζάχαρη)
Για την αντικατάσταση αυγού
- 1 κ.σ αλεσμένο λιναρόσπορο
- 3 κ.σ νερό
- Για το μείγμα σοκολάτας
- 3 κ.σ κακάο άγλυκο (βιολογικό και χωρίς λιπαρά)
- 2 κ.σ κοφτές στέβια κρυσταλλική
- 1/4 φλ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας
Εκτέλεση
- Για το υγιεινό κέικ χωρίς ζάχαρη, αυγά και βούτυρο, βάζουμε πρώτα σε μπολ τον αλεσμένο λιναρόσπορο και το νερό, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 15′ μέχρι να γίνει η υφή του σαν το ασπράδι του αυγού.
- Σε μικρο μπολ, βάζουμε το κακάο, τη στέβια και το γάλα, για το μείγμα σοκολάτας. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. (Η χαμηλή θερμοκρασία είναι απαραίτητη γι’αυτό το κέικ).
- Λαδώνουμε κι αλευρώνουμε μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ 22×10 εκ. Το κέικ πρέπει να καλύπτει τη φόρμα κατά τα 3/4 του ύψους της για να πάρει σωστό όγκο και να γίνει φουσκωτό κι αφράτο.
- Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν. Προσθέτουμε την κρυσταλλική στέβια. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Προσθέτουμε τη βανίλια ή εσάνς αμυγδάλου, το λάδι καρύδας (ή σπορέλαιο), το γάλα καρύδας (ή αμυγδάλου) και το μουλιασμένο λιναρόσπορο. Με κουτάλι ανακατεύουμε λίγο τα υλικά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Χωρίζουμε το μείγμα του κέικ σε δυο μπολ. Το ένα μένει όπως είναι λευκό, με γεύση βανίλιας. Στο άλλο μπολ ρίχνουμε το λιωμένο κακάο κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.
- Στην έτοιμη φόρμα ρίχνουμε εναλλάξ κουταλιές από το μείγμα με γεύση βανίλια και το μείγμα με γεύση κακάο.
- Με ένα μαχαίρι κάνουμε σχέδια ενώνοντας τα δυο μείγματα απαλά.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20′ λεπτά. Μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας. Πάντα ελέγχουμε με λάμα μαχαιριού αν ψήθηκε το κέικ. Αλλιώς αν δεν έχει ψηθεί σωστά, θα κάνει βαθούλωμα στη μέση και η υφή του θα είναι μαστιχωτή αφού δεν θα έχει ψηθεί όπως πρέπει.
- Αν το βάλετε σε μεγαλύτερη φόρμα, θέλει λιγότερη ώρα ψήσιμο γιατί έχει μεγαλύτερη επιφάνεια το κέικ.
- Αφήνουμε για 10′ να σταθεί στον πάγκο. Ξεφορμάρουμε κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.