Εύκολη και αγαπημένη νηστίσιμη συνταγή για ελαιόψωμο! Ιδανικό για παιδικό κολατσιό και όχι μόνο!
Μαγειρεύει η Μαρία Τσιβρανίδου
Υλικά
για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι για ψωμί (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλεύρι γ.ο.χ.)
500 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι μαγιά ξερή ή 1 κύβο μαγιά φρέσκια
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Για τη γέμιση
πράσινες και μαύρες ελιές κομμένες
κόκκινη πιπεριά φλωρίνης
ρίγανη
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο τα ανακατεύουμε και σιγά σιγά αρχίζουμε να ρίχνουμε το νερό ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει μια η ζύμη ομοιόμορφη και να μην κολλάει στα χέρια.
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη μας, ρίχνουμε μέσα τις ελιές, την κόκκινη πιπεριά και τη ρίγανη. Ξαναζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια ενιαία ζύμη.
Οι «θεραπευτικές» ιδιότητες της νηστείας την Σαρακοστή
Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).
Λαδώνουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί και απλώνουμε τη ζύμη. Εάν θέλουμε μπορούμε αντί να απλώσουμε τη ζύμη στο ταψί, να την πλάσουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε.
Αφήνουμε στο ταψί να φουσκώσει για περίπου μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ψήνουμε για περίπου 40-50 λεπτά.