Αν γυρίσουμε στις παλαιότερες εποχές θα δούμε ότι τα πασχαλινά αυγά τα βάφανε αποκλειστικά και μόνο κόκκινα, κάποιοι μάλιστα τα διακοσμούσανε και με σχέδια από μικρά φύλλα φυτών ή λουλουδιών, αλλά μέχρι εκεί!
Σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγματα και βλέπουμε βαμμένα πασχαλινά αυγά σε διάφορες αποχρώσεις και με διάφορα σχέδια.
Αν είστε από αυτούς που σας αρέσουν οι παραδόσεις δείτε την διαδικασία:
-Αφού βράσετε τα αυγά, ακουμπήστε στην επιφάνειά τους φυλλαράκια, λουλούδια ή ολόκληρα κλαδάκια φυτών και στερεώστε τα καλά στη θέση τους, τυλίγοντας ολόκληρο το αυγό μ΄ ένα κομμάτι από καλσόν καλά τεντωμένο. Δέστε σφιχτά την άκρη και βάψτε τα αυγά με την κανονική διαδικασία.
– Όταν τα βγάλετε από την κατσαρόλα, αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς, κόψτε μ΄ ένα ψαλίδι το καλσόν και τραβήξτε απαλά το φυλλαράκι, που θα έχει αφήσει το λευκό αποτύπωμά του πάνω στο αυγό.
Γυαλίστε τα με ένα πανάκι ή χαρτί κουζίνας βουτηγμένο σε λίγο λάδι.
Αν το προτιμάτε, αντί για φυσικά φύλλα, μπορείτε και να κόψετε πάνω σε διαφανές αυτοκόλλητο φυλλαράκια ή και όποιο άλλο σχέδιο θέλετε, να τα κολλήσετε πάνω στα αυγά πριν τα τοποθετήσετε μέσα στην κάλτσα και να τα αφαιρέσετε μετά την ολοκλήρωση του βαψίματος.
Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες βαφές μπορείτε να τα βάψετε με ζωμό από λαχανικά, μπαχαρικά και βότανα
Αν δεν προτιμάτε τις έτοιμες βαφές, μπορείτε να βάψετε τα πασχαλινά αυγά σας με τρόπο φυσικό και οικολογικό, μέσα σε ζωμό που έχει προκύψει από το δυνατό βράσιμο νερού και διάφορων λαχανικών ή μπαχαρικών, ανάλογα με την απόχρωση που θέλετε να έχουν.
Οι αναλογίες για να δημιουργήσετε τον ζωμό – χρώμα είναι:
2 1/2 λίτρα νερό, 2-3 κουταλιές ξύδι και 3-4 φλυτζάνια από το αντίστοιχο λαχανικό κομμένο σε κομμάτια ή 3-4 κουταλιές μπαχαρικού.
Οι ποσότητες είναι για βάψετε περίπου 15-20 αυγά.
Βράζετε το νερό με τα λαχανικά ή το μπαχαρικό που θα χρησιμοποιήσετε για 10-15 λεπτά. Σουρώνετε και αφού κρυώσει ελαφρά, βουτάτε τα βρασμένα αυγά και τα αφήνετε για αρκετές ώρες ή και μια ολόκληρη νύχτα.
Ένας εναλλακτικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τον ζωμό και ως το “νερό” που σε αυτό θα βράσετε τα αυγά και αφού βράσουν επίσης να τα αφήσετε μέσα σε αυτόν για αρκετές ώρες.
Kαι τα αυγά που θα βάψετε με αυτόν τον οικολογικό τρόπο αποκτούν πολύ όμορφη εμφάνιση αν χρησιμοποιήσετε φυλλαράκια φυτών για να αποτυπώσετε σχέδια στην επιφάνειά τους.
Ανάλογα με το είδος λαχανικού-μπαχαρικού που θα χρησιμοποιήσετε τα αυγά θα πάρουν αντίστοιχη απόχρωση:
– Παντζάρια για ΚΟΚΚΙΝΟ χρώμα
– Φλούδες ξερών κρεμμυδιών για ΚΑΦΕ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
– Κόκκινο λάχανο για ΜΠΛΕ-ΜΩΒ χρώμα
– Σκόνη τσίλι ή πάπρικας ή κουρκουμά ή φύλλα ξερών κρεμμυδιών για ΚΙΤΡΙΝΟ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
– Άνθη βιολέτας ή φραγκοστάφυλα για ΜΩΒ χρώμα
– Φλούδες από φρέσκα καρύδια, σπανάκι ή μαϊντανό ή πράσινο τσάϊ για ΠΡΑΣΙΝΟ χρώμα
– Για ΚΑΦΕ-ΧΡΥΣΑΦΙ απόχρωση βουτήξτε τα αυγά για αρκετές ώρες σε έτοιμο (βρασμένο) καφέ φίλτρου ή τσάϊ
Ένας τρόπος για να διευκολυνθείτε εάν θέλετε να βάψετε με οικολογικό τρόπο αυγά σε διάφορα χρώματα και για να μην χρειαστείτε πολλά σκεύη-κατσαρόλες κλπ. είναι να τοποθετήσετε τον έτοιμο ζωμό από λαχανικά-μπαχαρικά μέσα σε σακουλάκια από χοντρό πλαστικό. Βάλτε μέσα και τα αυγά και αφήστε τα για μια ολόκληρη νύχτα.
Φυσικά το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για να βάψετε εύκολα αυγά σε πολλές διαφορετικές αποχρώσεις με κανονική βαφή αυγών.
Γενικά, για να μην απογοητευτείτε από το αποτέλεσμα της βαφής με λαχανικά-μπαχαρικά, καλό είναι να ξέρετε από πριν ότι τα αυγά συνήθως δεν αποκτούν έντονο χρώμα, αντίστοιχο με εκείνο της βαφής με χρωστικές, ανάλογα βεβαίως και με το είδος του λαχανικού ή του μπαχαρικού που θα χρησιμοποιήσετε. Για αυτό, ειδικά για το οικολογικό βάψιμο, είναι απαραίτητο τα αυγά να είναι άσπρα γιατί στα πιο σκουρόχρωμα η απόχρωση μπορεί και να είναι σχεδόν “αόρατη”.