Γράφει ο Σπύρος Σταθάτος
Δεν πέφτουμε βέβαια από τα σύννεφα όταν ακούμε τη φράση «χώρισαν , γιατί δεν τον/την ήθελαν οι γονείς του/της». Επίσης πολλοί άντρες παραπονιούνται ότι αν δεν είναι αρεστοί στις φίλες της κοπέλας τους , τότε αυτές θα κάνουν τα πάντα για τους δουν χώρια.
Η κοινή συνισταμένη στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι μία, τα τρίτα πρόσωπα που υπονομεύουν τη σχέση ενός ζευγαριού . Θα μου πει κανείς «μα καλά, πόσο ανώριμο πρέπει να είναι ένα ζευγάρι ώστε να ακούσει τις γνώμες τρίτων;». Δεν είναι όμως μόνο θέμα ανωριμότητας φίλοι μου. Πολλές φορές η δουλειά των τρίτων είναι αργή αλλά μεθοδική και με ένα συγκεκριμένο στόχο, να διαλύσουν ένα ζευγάρι.
Για ποιο λόγο όμως να θέλουν κάποιοι ένα ζευγάρι χωρισμένο; Ας πάρουμε την περίπτωση του οικογενειακού περιβάλλοντος. Γονείς εξαρτημένοι από τα παιδιά τους σε βαθμό αρρωστημένο που δεν καλοβλέπουν το ενδεχόμενο να κάνουν και αυτά την δική τους οικογένεια.
Αυτό έχει ως συνέπεια να τροφοδοτούν το παιδί τους με αρνητικές πληροφορίες για τον άλλο του μισό , να διογκώνουν τα αρνητικά, τα οποία μόνο εκείνοι βλέπουν (γιατί ως γονείς ξέρετε, θέλουν πάντα το καλό του παιδιού τους κτλ), και να φροντίζουν αυτή η δυσαρέσκεια να φαίνεται και στον/στην σύντροφο του παιδιού τους. Από εκεί και πέρα όλα γίνονται πολύ εύκολα.
Ο “θιγμένος” σύντροφος καταλαβαίνει ότι δεν είναι αρεστός από το οικογενειακό περιβάλλον του/της συντρόφου του και δικαιολογημένα κάνει τα παράπονα του στο έτερον ήμισυ .
Έχει δημιουργηθεί δηλαδή μια σπίθα αμφισβήτησης και μια σκιά που είναι αδύνατο ο “υποτιμημένος” σύντροφος να βγάλει από πάνω του . Αν το ζευγάρι δεν έχει προλάβει να δεθεί, μπορεί πολύ εύκολα να αρχίσει τους καυγάδες και τελικά να χωρίσει.
Αλλά και οι «φίλοι-φίλες» μπορούν να θέλουν να χωρίσουν ένα ζευγάρι . Ποιος ο λόγος; Μα φυσικά , η ζήλια. Δεν μπορούν να έχουν οι ίδιοι μια αρμονική σχέση και κοιτούν να υπονομεύσουν κάποια που είναι . Προσπαθούν λοιπόν με τον τρόπο τους να σπείρουν αμφιβολίες τους για το πόσο οι φίλοι τους έχουν κάνει σωστή επιλογή .
Ατάκες του στυλ «μα πως θα ζήσεις με αυτόν/την όλη σου τη ζωή; δεν βλέπεις ότι δεν ταιριάζετε ;» είναι ικανές να σπείρουν ζιζάνια στο ζευγάρι . Για να είμαστε δίκαιοι δεν φέρονται όλοι οι φίλοι έτσι , αλλά υπάρχουν περιπτώσεις φίλων ιδιαιτέρως παρεμβατικών!
Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους, κανείς εξωγενής παράγων δεν μπορεί να βλάψει ένα ζευγάρι, όσο αυτό είναι δεμένο και ώριμο συναισθηματικά .Αν ξέρεις τι νιώθεις δεν μπορεί κανείς να σε επηρεάσει . Κλείνεις τα αυτιά , βάζεις όρια, κόβεις καλημέρες και σε ακραίες περιπτώσεις απομακρύνεσαι. Αλλιώς γίνεσαι έρμαιο της γνώμης των άλλων και χάνεις ίσως ένα σημαντικό κομμάτι σου. Γιατί κάθε σχέση είναι ιδιαίτερη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Μην αφήνετε λοιπόν κανένα τρίτο να σας λέει τι είναι και ποιος είναι ο /η σύντροφός σας. Αγνοήστε τους. Κάντε αυτό που λέει η καρδιά σας και δεν θα χάσετε. Μόνο μια ζωή έχετε για να ζήσετε και είναι κρίμα να μετανιώσετε για τις επιλογές που κάνατε στηριγμένοι σε λόγια άλλων. Το χρωστάτε στον εαυτό σας πάνω από όλα!
5 συνήθειες που έχουν οι ευτυχισμένες μαμάδες