Ντροπαλό παιδί: Πώς να το βοηθήσεις να κοινωνικοποιηθεί

από natasa

Πολλά παιδάκια είναι ντροπαλά. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Αν το παιδί σου όμως είναι πιο συνεσταλμένο ή κλειστό, διάβασε παρακάτω τι μπορείς να κάνεις ώστε να το βοηθήσεις να κοινωνικοποιηθεί…

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά… Αν το μικρό σου είναι ντροπαλό, μην το πιέζεις. Ο στόχος σου είναι να το βοηθήσεις να ανοιχτεί, ενώ πιέζοντάς το θα καταφέρεις ακριβώς το αντίθετο: να κλειστεί περισσότερο. Συνεσταλμένο παιδί σημαίνει εσωτερικευμένο άγχος, άρα το ζητούμενο είναι να το βοηθήσεις να χαλαρώσει. Στρεσάρεται όταν βρίσκεται σε κόσμο, με άλλα παιδάκια που δεν γνωρίζει και θέλει το χρόνο του, θέλει να νιώσει ασφάλεια για να ανοιχτεί… κι εδώ παίζεις εσύ τον ρόλο σου.

Καταρχάς, μην βάζεις ταμπέλες.

Μην το αποκαλείς ντροπαλό μπροστά του. Μην το εντάξεις σε μία κατηγορία, στην οποία δεν θα θέλει να συγκαταλέγεται. Για παράδειγμα, μην πεις μπροστά σε κάποιον οικογενειακό σας φίλο, “Μην το παρεξηγείς. Είναι λίγο παραπάνω ντροπαλός” και άλλες παρεμφερείς εκφράσεις. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι με το να βάζεις ταμπέλες στο παιδί σου πολλές φορές περιορίζεις αυτό που μπορεί να γίνει. Του “κόβεις” τα φτερά. Του ρίχνεις την ψυχολογία. Προσπάθησε να το προσεγγίσεις με πιο ευγενικό τρόπο, όπως μιλάει μία γλυκιά μαμά στο παιδάκι της που λατρεύει.

Κάθισε κοντά του

Στο πλευρό του. Μην το “ρίξεις” κατευθείαν στα βαθιά. Άφησε το ελεύθερο να εξοικειωθεί με το περιβάλλον και τους υπόλοιπους (άγνωστους, προς το παρόν) φίλους του. Σιγά σιγά. Μην βιάζεσαι. Δείξε του ότι είσαι εκεί και έχε υπομονή.

Μην το πιέζεις να είναι κάτι που δεν είναι. Πόσο πιο ελεύθερη νιώθεις, όταν εκφράζεσαι όπως θέλεις; Όταν αισθάνεσαι άνετη να είσαι ο εαυτός σου, χωρίς να έχει κάποιον να σε (λογο)κρίνει. Ρητορικό το ερώτημα.

Συζητήστε, μιλήστε

Πες του να βρει τρεις συμμαθητές, με τους οποίους θεωρεί ότι ταιριάζουν. Κάλεσέ τους στο σπίτι σας. Πρώτα, θα δημιουργήσει τον δικό του “πυρήνα” και μετά θα αναζητήσει νέες παρέες.

Ακόνισε την αυτοπεποίθησή του. Τα παιδιά χρειάζονται ενθάρρυνση, στήριξη. Εξήγησε του ότι είναι μοναδικό. Βρες μερικές περιστάσεις, στις οποίες μπορεί να εξασκήσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, όπως παραδείγματος χάρη ένα ομαδικό άθλημα ή hobby.

Παρότρυνε το να συμμετέχει στην κουβέντα

Μόλις δεις ότι αρχίζει να αισθάνεται άνετα, μην διστάζεις, με μια έξυπνη ατάκα, να του δώσεις τον λόγο. Άλλωστε, ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα μικρό και γλυκό πλασματάκι;

Ζήτησε από τον δάσκαλο του να του αναθέσει μία αρμοδιότητα

Μην του ζητήσεις να το κρατάει μέσα στην τάξη και στα διαλείμματα. Απλά, να του δώσει ένα ρόλο, όπως, για παράδειγμα να είναι το παιδί που θα μαζεύει τα χρήματα για τις σχολικές εκδρομές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy