Μελομακάρονα: Τα 7 μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

από natasa

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και αν θέλετε να φτιάξετε πολύ αφράτα και μελωμένα μελομακάρονα με το σωστό σιρόπιασμα η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει όλα τα μυστικά.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ζυγίσετε τα υλικά και απλά να τα ανακατέψετε να σχηματιστεί η μυρωδάτη ζύμη.

Υλικά:

1/3 φλ. κονιάκ

1/2 φλ. ζάχαρη

1/2 φλ. χυμός πορτοκάλι

1 φλ. αλεσμένα καρύδια (κρατάμε λίγα για το γαρνίρισμα)

3 φλ. (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω) αλεύρι γ.ο.χ

1/2 κ.γ. γαρίφαλο

1/2 κ.γ. σόδα

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 φλ. ελαιόλαδο

3 φλ. (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω) αλεύρι γ.ο.χ

1/2 κ.γ. γαρίφαλο

1/2 κ.γ. σόδα

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. κανέλα

1 πορτοκάλι (ξύσμα)

Για το σιρόπι

1 φλ. ζάχαρη

1 φλ. μέλι θυμαρίσιο

1 φλ. νερό

Ξύλο κανέλας

Φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση:

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder σε μπολ.
  2. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά στο μίγμα.
  3. Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη.
  4. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο λάδι.
  5. Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεσμένο καρύδι.
  6. Σιγά σιγά προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά.
  7. Αρχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι.
  8. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και αρκετά λαδερή.
  9. Πλάθουμε και τα αραδιάζουμε, με απόσταση μεταξύ τους, σε ένα ταψί.
  10. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά στους 180οC, να ροδίσουν.
  11. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
  12. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
  13. Αφήνουμε το σιρόπι σε πολύ χαμηλή φωτιά και λίγα λίγα ρίχνουμε τα κρύα και τα σιροπιάζουμε.
  14. Aραδιάζουμε σε πιατέλα τα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Τα 7 μυστικά για τα τέλεια μελομακάρονα:

  1. Αλεύρι μπορείτε να βάλετε μαλακό ή για όλες τις χρήσεις για να σας γίνουν αφράτα. Εκτός, αν προτιμάτε πολύ μελωμένα οπότε θα χρησιμοποιήσετε αλεύρι με σιμιγδάλι.
  2. Για τα καλύτερα χρησιμοποιούμε απαλό ελαιόλαδο και ηλιέλαιο. Το μεν πρώτο είναι για τη γεύση και το δεύτερο είναι για την υφή.
  3. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή και να πλάθεται σαν μαλακή πλαστελίνη. Προσοχή γιατί πρέπει να είναι μαλακή και δεν πρέπει να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι. Αν προσθέσετε έξτρα αλεύρι θα έχετε ως αποτέλεσμα σκληρά, ξερά με επίγευση αλευριού.
  4. Αφού ρίξετε το αλεύρι και σχηματιστεί η ζύμη τότε σταματάτε το ζύμωμα. Όσο πιο πολύ ζυμώνετε, τόσο πιο πολύ «βγάζει το λάδι» και στο τέλος θα γίνουν σκληρά και ξερά. Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την για 15-20’. Μετά, το πλάσιμο θα γίνει παιχνίδι..
  5. Όσο πιο πολύ χτυπάτε τη ζάχαρη με τα υγρά, τόσο πιο τραγανά και αφράτα θα γίνουν τα μελομακάρονα στο ψήσιμο. Και θα θα παραμείνουν και μετά το σιρόπιασμα.
  6. Τα μελομακάρονα θέλουν καλό ψήσιμο και πρέπει να ροδίσουν και να ψηθεί η καρδιά τους μέχρι μέσα. Πρέπει δηλαδή να στεγνώσει καλά στην καρδιά του. Αν δεν ψηθούν σωστά και έχει υγρασία μετά δεν θα γίνουν πολύ αφράτα και δεν θα ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.
  7. Το σωστό σιρόπιασμα είναι η μισή επιτυχία. Γι’ αυτό πρέπει να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό. Αν όμως τα φτιάξετε με σιμιγδάλι τότε πρέπει να κάνετε ακριβώς το αντίθετο. Για πολύ μελωμένα σιροπιασμένα, παρατείνετε τον χρόνο παραμονής τους στο σιρόπι. Ή απλώστε τα σε ένα ταψί το ένα πλάι στο άλλο και περιχύστε τα σιγά σιγά με σιρόπι. Εάν όμως αγαπάτε τα πολύ μελωμένα, φτιάξτε τα με σιμιγδάλι.

Τι μπορώ να κάνω με το σιρόπι που περίσσεψε;

Το σιρόπι που περίσσεψε μπορείτε να το φυλάξετε σε ένα βαζάκι για να σιροπιάσετε το επόμενο γλυκό που θα φτιάξετε.

Δείτε όλες τις συνταγές στο argiro.gr

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ