Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου σήμερα, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Αγία Αικατερίνη τη Μεγαλομάρτυρα.
Σύμφωνα με το εορτολόγιο, γιορτάζουν επίσης ο Άγιος Μερκούριος ο Μεγαλομάρτυρας, ο Όσιος Πέτρος ο Ησυχαστής, οι Άγιοι Εκατόν πενήντα Ρήτορες οι Μάρτυρες, η Αγία Βασίλισσα η Μάρτυς.
Είναι επίσης η Απόδοση της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Αγία Αικατερίνη
Η Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς ή Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας (Αλεξάνδρεια, 287 – 305) και κατά τους υμνολόγους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αικατερίνα, μαρτύρησε στις αρχές του 4ου αιώνα στα χέρια του αυτοκράτορα Μαξέντιου.
Σύμφωνα με την αγιογραφία της, ήταν και πριγκίπισσα και διακεκριμένη λόγιος που έγινε χριστιανή γύρω στα 14 και μαζί της ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό εκατοντάδες άνθρωποι.
Κατά την Ορθοδοξία, έγινε αγία επειδή έμεινε ακλόνητη στα πιστεύω της, παρά τις πιέσεις και τα βασανιστήρια που υπέστη, σε ηλικία 18 ετών, κατά τον πρώιμο 4ο αιώνα.
Λέγεται ότι στην ηλικία των 18 ετών επισκέφθηκε τον Ρωμαίο αυτοκράτορα, ο οποίος ήταν πιθανόν ο Μαξιμίνος Β΄ ή ο Μαξέντιος, και προσπάθησε να τον πείσει για το ότι ήταν εσφαλμένοι οι διωγμοί που διεξήγε κατά των Χριστιανών. Πέτυχε όμως να μεταστρέψει στον Χριστιανισμό τη γυναίκα του αυτοκράτορα.
Τούτο προήλθε από μία σύγχυση με μια ωραιότατη αριστοκράτισσα της Αλεξάνδρειας που είχε αποκρούσει τις ακόλαστες προτάσεις του Μαξιμίνου και εξ αυτού τιμωρήθηκε με δήμευση όλης της περιουσίας της από αυτόν, της οποίας την ιστορία είχε γράψει ο εκκλησιαστικός συγγραφέας του 4ου αιώνα, Ευσέβιος. Η σύγχυση όμως αυτή διαλύθηκε πρώτα από τη διαπίστωση ότι ουδεμία τέτοια λεπτομέρεια του βίου της Αγίας δεν αναφέρεται στη βιογραφία εκείνης και ούτε του μαρτυρικού της θανάτου, αλλά και από στοιχεία (σχόλια) από άλλο συγγραφέα βεβαιώνεται ότι η Αλεξανδρινή αριστοκράτισσα λεγόταν Δωροθέα.
Πάντως η Αγία Αικατερίνη από νεαρότατη ηλικία είχε δείξει ασυνήθη ευσέβεια και προσήλωση στα Θεία όπου και ο θρύλος ότι δέχθηκε το «δακτυλίδι πνευματικής μνηστείας» από μέρους του Χριστού που της προσκόμισε η αειπάρθενος Μητέρα Του ή κατ’ άλλους από τον Ίδιον.
Περισσότερα από 1.100 χρόνια μετά το μαρτύριο της Αικατερίνης, η Ιωάννα της Λωρραίνης την αναγνώρισε ως μια από τις αγίες που εμφανίστηκαν και τη συμβούλεψαν.
Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»
- Αικατερίνη, Αικατερίνα, Κατερίνα, Κατίνα, Καίτη, Ρίνα
- Μερκούριος, Μερκούρης, Μερκουρία