Για την πίτα θα χρειαστούμε
1 ½ φ.τ ζάχαρη
Ξύσμα από 3 μεσαίου μεγέθους λεμόνια
1 φ.τ. βούτυρο (250γραμμάρια) σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε φέτες
1 βανιλέτα
5 κρόκους αβγών (Κρατάμε τα ασπράδια για αργότερα)
3 φ.τ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κεσεδάκια γιαούρτι των 200γραμ.
3 κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ
5 ασπράδια αβγών
1 κ.γ. νερό βρύσης
Λίγο αλάτι
Για το σιρόπι
2 φ.τ. ζάχαρη
1 ½ φ.τ. νερό
3/4 φ.τ. χυμό λεμονιού
Βανίλια
Για τη σαντιγί
330ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. Ξύσμα λεμονιού και λίγο επιπλέον για το στόλισμα
Πως θα φτιάξουμε την πίτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180ο C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μεσαίου μεγέθους Sanitas ταψί (Βάση 28,5 X17,5εκ
Χείλος 6 X 20.5εκ). - Χτυπάμε στο μίξερ το ξύσμα των λεμονιών με τη ζάχαρη, μέχρι να υγρανθεί η ζάχαρη.
- Ρίχνουμε τη βανιλέτα.
- Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους
- Όταν το μίγμα έχει γίνει αφράτο, ρίχνουμε αλληλοδιαδόχως το αλεύρι με γιαούρτια και τέλος το μπέικιν-πάουντερ.
- Χτυπάμε τα ασπράδια με το νερό και το αλάτι, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
- Τα προσθέτουμε στο μίγμα του αλευριού και τα αναμιγνύουμε απαλά, μέχρι να ενσωματωθούν.
- Φουρνίζουμε την λεμονόπιτα για 60 λεπτά περίπου.
- Τη ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρή.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε να βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα, ξαφρίζοντας το.
- Τρυπάμε διάσπαρτα τη λεμονόπιτα με ένα ξυλάκι σουβλακιού, την περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Βάζουμε τον κάδο του μίξερ στο ψυγείο να παγώσει. Ρίχνουμε την κρέμα κατευθείαν από το ψυγείο, τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια, το ξύσμα και τα χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να γίνουν μια ωραία αφράτη σαντιγί.
Καλύπτουμε με τη σαντιγί όλη την επιφάνεια της λεμονόπιτας, την πασπαλίζουμε με ξύσμα λεμονιού και τη βάζουμε στο ψυγείο να δροσίσει, μέχρι να τη σερβίρουμε.
Κέικ πορτοκάλι με λευκή σοκολάτα