Κορονοϊός: Έχετε αυτά τα συμπτώματα; Τότε έχετε JN.1

από natasa

Κορονοϊός: Μια νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού απειλεί να φέρει παγκόσμιο όλεθρο!

Η παραλλαγή JN.1 covid αυξάνει τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων και σε μικρότερο βαθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα JN.1 αυξάνονται, επίσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, στην Κίνα και την Ινδία, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στη χώρα μας.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο γιατρός Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα. Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Τα μέτρα για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Πότε θα μένουν σπίτι

Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από τη JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, με το CDC να σημειώνει ότι «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».

Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα αυτής της υποπαραλλαγής περιλαμβάνονται:

Βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση «brain fog», δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).

Τα τελευταία δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμβριο του 2023, υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με covid-19 περιλαμβάνουν: Καταρροή (31,1%), βήχας (22,9%), πονοκέφαλος (20,1%), αδυναμία ή κόπωση (19,6%), μυϊκός πόνος (15,8%), πονόλαιμος (13,2%), προβλήματα ύπνου (10,8%), ανησυχία ή άγχος (10,5%).

Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων της καταρροής και του βήχα, έχουν αναφερθεί σε άτομα με covid από το 2020, αν και η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος. Επιπρόσθετα, η απώλεια γεύσης και όσφρησης -κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι της covid- αναφέρεται τώρα μόνο από το 2 έως 3 τοις εκατό των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματός μας (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC.

Τέλος, οι συστάσεις, παγκοσμίως, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της covid-19 παραμένουν οι ίδιες: Μείνετε προσεκτικοί σε εσωτερικούς χώρους και εάν είστε θετικοί είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι, απομονωμένοι από τους άλλους για κάποιες ημέρες. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και κατά της υποπαραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η υποπαραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC».

Κορονοϊός: Εντοπίστηκε νέο σύμπτωμα – Αν το έχετε κάντε αμέσως τεστ

Σε εφιάλτη δίχως τέλος έχει μετατραπεί ο κορονοϊός καθώς δεν λέει να υποχωρήσει.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία διαπίστωσαν ένα νέο σύμπτωμα της μακράς Covid-19. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον κορονοϊό αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες από την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων, ορισμένοι μπορεί να εμφανίσουν πιο μακροχρόνια και πιο επίμονα συμπτώματα.

Οι επιστήμονες έχουν ονομάσει αυτή την κατάσταση, σύνδρομο μακράς Covid-19.

Μέχρι τώρα, τα πιο συχνά συμπτώματα περιλάμβαναν ακραία κόπωση, απώλεια όσφρησης, μυϊκούς πόνους και δύσπνοια.

Άλλα περιλαμβάνουν προβλήματα μνήμης, πόνο στο στήθος, αϋπνία, αίσθημα παλμών της καρδιάς, ζάλη, πόνο στις αρθρώσεις, εμβοές, κατάθλιψη και άγχος.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», oι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λιντς, περιγράφουν λεπτομερώς ένα νέο σύμπτωμα της πάθησης που εμφάνισε ένας 33χρονος άνδρας στη Βρετανία.

Ο ασθενής υπέφερε για διάστημα έξι μηνών από ξαφνικό μελάνιασμα των ποδιών του.

Όταν στεκόταν όρθιος, τα ένιωθε σταδιακά να γίνονται πιο βαριά και αισθανόταν μυρμήγκιασμα και φαγούρα.

Ορισμένες φορές εμφανιζόταν ένα εξάνθημα στα πόδια του, αλλά τα μυστηριώδη συμπτώματα εξαφανίζονταν όταν ξάπλωνε.

Η διαταραχή είναι γνωστή ως ακροκυάνωση.

Συνήθως εμφανίζεται στα χέρια και τα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στη μύτη και τα αυτιά.

«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή περίπτωση ακροκυάνωσης ενός ασθενούς που δεν την είχε πριν από τη μόλυνση με Covid-19», δήλωσε στη Metro ο συν-συγγραφέας δρ Μάνοτζ Σιβάν, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής και επίτιμος σύμβουλος στην ιατρική αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

«Οι ασθενείς που το βιώνουν αυτό μπορεί να μην γνωρίζουν ότι μπορεί να είναι σύμπτωμα μακράς Covid και μπορεί να ανησυχούν. Παρομοίως, οι κλινικοί γιατροί μπορεί να μην γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της ακροκυάνωσης και μακράς Covid. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δυσαυτονομία [δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος] στη μακρά COVID, έτσι ώστε οι κλινικοί γιατροί να έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για την κατάλληλη διαχείριση των ασθενών», τόνισε.

Κορονοϊός: Έφτασε η μετάλλαξη Eris και σαρώνει – Αυτά είναι τα νέα συμπτώματα

Μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού με το όνομα Eris εξαπλώνεται ήδη, με τις εισαγωγές μάλιστα στα νοσοκομεία να καταγράφουν αυξητική πορεία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Είναι πλέον η δεύτερη πιο συχνή παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Eris ή αλλιώς EG.5.1 είναι “απόγονος” της Omicron και ταξινομήθηκε για πρώτη φορά ως παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 31 Ιουλίου.

Η μετάδοσή της όπως δείχνουν τα στοιχεία είναι ραγδαία. Την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου αφορούσε ένα στα εννέα κρούσματα, ενώ πλέον αντιπροσωπεύει 1 στα 7.

Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προσθέσει την EG.5.1 στη λίστα των παραλλαγών που βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της νέας παραλλαγής είναι τα εξής:

-Καταρροή
-Πονοκέφαλος
-Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
-Φτάρνισμα
-Πονόλαιμος

“Καταγράφεται μια μικρή αύξηση στα ποσοστά εισαγωγής στο νοσοκομείο στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων”, σημείωνε εντωμεταξύ η Dr Mary Ramsay, επικεφαλής του τμήματος ανοσοποίησης στο UKHSA.

Οι ειδικοί μάλιστα εκτιμούν πως η νέα παραλλαγή Eris είναι πιθανό να κυριαρχήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, με το άνοιγμα των σχολείων και το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, ενώ θα αρχίσουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους.

πηγή

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy