Γνωστό γλυκαντικό σε τσίχλες και οδοντόκρεμες, συνδέεται με κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

από natasa

Ένα γλυκαντικό με λίγες θερμίδες που χρησιμοποιείται σε πολλά κοινά προϊόντα, όπως τσίχλες και οδοντόκρεμες, συνδέεται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και θανάτου όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, διαπιστώνει μελέτη.

Το γλυκαντικό αυτό είναι η ξυλιτόλη, μια φυσική αλκοόλη ζάχαρης που βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Έχει χημική δομή παρόμοια με τη ζάχαρη αλλά περιέχει λιγότερες θερμίδες. Την τελευταία δεκαετία, η χρήση ξυλιτόλης και άλλων υποκατάστατων ζάχαρης έχει εκτοξευθεί καθώς οι καταναλωτές αναζητούν πιο υγιεινές επιλογές.

«Δώσαμε σε υγιείς εθελοντές ένα τυπικό ρόφημα με ξυλιτόλη για να δούμε πόσο υψηλά θα έφταναν τα επίπεδα και διαπιστώσαμε ότι αυξήθηκαν 1.000 φορές», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Στάνλεϊ Χέιζεν, διευθυντής του Κέντρου Καρδιαγγειακής Διαγνωστικής και Πρόληψης στην Κλινική Κλίβελαντ, Λέρνερ.

Διαβάστε επίσης: Μυαλό: Τι να τρώμε για να μη γεράσει ποτέ

Το 2023, η ίδια ερευνητική ομάδα κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα σχετικά με ένα άλλο γλυκαντικό που ονομάζεται ερυθριτόλη. Περαιτέρω έρευνα σε ζώα αποκάλυψε ότι η ερυθριτόλη και η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσουν πήξη των αιμοπεταλίων. Οι θρόμβοι μπορεί να φτάσουν στην καρδιά, προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 1.157 δείγματα αίματος από άτομα που είχαν υποβληθεί σε αξιολόγηση για καρδιακές παθήσεις μεταξύ 2004 και 2011. Εξέτασαν επίσης μια άλλη παρτίδα δειγμάτων αίματος από περισσότερα από 2.100 άτομα τα οποία πιθανώς διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο. Διαπίστωσαν ότι γλυκαντικά όπως η ξυλιτόλη και η ερυθριτόλη είχαν αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή λειτουργία.

Τι έδειξε η νέα μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 3.000 ασθενείς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ανακάλυψαν ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα ξυλιτόλης στο αίμα τους έχουν 33% περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα σε τρία χρόνια σε σύγκριση με τους ανθρώπους που είχαν χαμηλότερα επίπεδα.

Στη νέα μελέτη για την ξυλιτόλη, «οι διαφορές στη συμπεριφορά των αιμοπεταλίων παρατηρήθηκαν ακόμη και όταν ένα άτομο κατανάλωνε μια μέτρια ποσότητα ξυλιτόλης που περιείχε ένα τυπικό ρόφημα», δήλωσε ο Δρ. Μάθιου Τόμεϊ, καρδιολόγος στο Mount Sinai Fuster Heart, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Αυτά τα πειράματα είναι ενδιαφέροντα, αλλά δεν αποδεικνύουν ότι οι ανωμαλίες των αιμοπεταλίων ευθύνονται για τη συσχέτιση της ξυλιτόλης και των κλινικών συμβάντων», επισήμανε ο Τόμεϊ.

«Αυτή η μελέτη δείχνει και πάλι την άμεση ανάγκη για διερεύνηση των αλκοολών ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών, ειδικά καθώς συνεχίζουν να συνιστώνται για την καταπολέμηση παθήσεων όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης», σημείωσε ο Δρ. Χέιζεν.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξτε την οδοντόκρεμα σας εάν περιέχει ξυλιτόλη, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση ενός προϊόντος που περιέχει υψηλά επίπεδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συμβάντων που σχετίζονται με θρόμβους αίματος» πρόσθεσε ο Χέιζεν.

Το 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σύστησε στους καταναλωτές να αποφεύγουν τα τεχνητά γλυκαντικά για απώλεια βάρους και ζήτησε τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας για τη μακροπρόθεσμη τοξικότητα των γλυκαντικών που περιέχουν λίγες ή και καθόλου θερμίδες.

Ωστόσο, ενώ αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση ξυλιτόλης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα καταδεικνύει μια συσχέτιση και όχι μια άμεση σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας της ξυλιτόλης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal.

 

6 τροφές που σώζουν από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι φραγμένες αρτηρίες αποτελούν σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά και να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη ζωή των ασθενών.

Για να προστατεύσετε την υγεία σας, καλό είναι να εντάξετε στη διατροφή σας συγκεκριμένες τροφές που «καθαρίζουν» τις φραγμένες αρτηρίες και βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Οι φραγμένες αρτηρίες προκαλούνται από τη συσσώρευση λιπών, χοληστερόλης και άλλων ουσιών στα τοιχώματα των αρτηριών, σχηματίζοντας μια πλάκα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η πλάκα σκληραίνει και στενεύει τις αρτηρίες, περιορίζοντας τη ροή του πλούσιου σε οξυγόνο αίματος σε διάφορα μέρη του σώματος. Πρόκειται για μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση.

Διαβάστε επίσης:Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν κόψετε το ψωμί για δύο εβδομάδες

Η αθηροσκλήρωση μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, όπως οι καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η περιφερική αρτηριακή νόσος.

Ωστόσο, η διατροφή και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να «καθαρίσουν» τις φραγμένες αρτηρίες και να σας προστατέψουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Διαβάστε επίσης:Τρία μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη

Ορισμένες τροφές ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και βοηθώντας τους ανθρώπους να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δίαιτες που δίνουν προτεραιότητα στα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά, ενώ περιορίζουν τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τις ζωικές πρωτεΐνες, ενέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων από ό,τι οι δίαιτες που δίνουν προτεραιότητα στα ζωϊκά προϊόντα.

Διαβάστε επίσης:Τα οκτώ γλυκά που δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε μια μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένας τρόπος διατροφής που δίνει προτεραιότητα στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα υγιεινά λίπη και τα δημητριακά ολικής αλέσεως και κάνει καλό και στην καρδιά σας.

Μια μελέτη παρακολούθησε άτομα ηλικίας 55 έως 80 ετών με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο για σχεδόν 5 χρόνια. Οι συμμετέχοντες έτρωγαν είτε χαμηλή σε λιπαρά διατροφή είτε μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς. Οι ομάδες με τη μεσογειακή διατροφή παρουσίασαν λιγότερα καρδιαγγειακά συμβάντα κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης από εκείνες που ακολουθούσαν τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Αν και μια ολοκληρωμένη διατροφική προσέγγιση είναι η καλύτερη για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, παρακάτω παρατίθενται συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Διαβάστε επίσης:Δεν αισθάνεστε πείνα τα πρωινά; – Τι προσπαθεί να σας πει το σώμα σας

Οι 6 τροφές που «ξεβουλώνουν» τις φραγμένες αρτηρίες:

  1. Φρούτα και λαχανικά
  2. Υγιεινά έλαια
  3. Λιπαρά ψάρια
  4. Ξηροί καρποί
  5. Όσπρια
  6. Δημητριακά ολικής αλέσεως

1. Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας είναι: τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα καρότα, τις πιπεριές, τις ντομάτες, τα μήλα, τα πορτοκάλια, τις μπανάνες και τα μούρα. Μια μέτρια πρόσληψη αμυλούχων λαχανικών, όπως οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες, μπορεί επίσης να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

2. Υγιεινά έλαια

Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής και άλλων υγιεινών για την καρδιά διατροφών. Άλλα υγιεινά έλαια περιλαμβάνουν το έλαιο από καλαμπόκι, σουσάμι, ηλίανθο και σόγια.

3. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν μέρος της μεσογειακής διατροφής και είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς και υποστηρίζουν πολλές άλλες κρίσιμες λειτουργίες του σώματος.

Τα λιπαρά ψάρια περιλαμβάνουν τον τόνο, τον σολομό, το σκουμπρί, τη ρέγγα και τις αντσούγιες. Οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν λιπαρά ψάρια στα γεύματά τους έως και δύο φορές την εβδομάδα, αλλά θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση ψαριών με υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου, όπως ο ξιφίας.

4. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας. Είναι συχνά πλούσιοι σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ξηρών καρπών για να διαλέξετε, μεταξύ των οποίων τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια.

5. Όσπρια

Τα όσπρια περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα και αποτελούν κατάλληλη εναλλακτική λύση για το κρέας. Μπορείτε να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας τον αρακά, τις φακές, τη φάβα, τα φασόλια και τα ρεβίθια.

6. Δημητριακά ολικής αλέσεως

Οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε τα δημητριακά στην πλήρη, φυσική τους κατάσταση. Τα ολόκληρα δημητριακά περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από τα επεξεργασμένα δημητριακά και μπορούν να βοηθήσουν να εξισορροπήσει η γλυκόζη στο αίμα.

Οι άνθρωποι που θέλουν να προστατεύσουν τις αρτηρίες τους, μπορούν να καταναλώνουν ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, βρώμη, φαγόπυρο, κριθάρι και κινόα.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy