Γιατί πρέπει να αλλάζουμε ρούχα μόλις μπαίνουμε στο σπίτι

από natasa

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε μόλις μπαίνουμε στο σπίτι; Σίγουρα αυτό που έρχεται στο μυαλό όλων είναι το πλύσιμο των χεριών αλλά ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να αμελούμε να αλλάζουμε απευθείας τα ρούχα που φοράγαμε στη βόλτα ή τη δουλειά στην οποία βρισκόμασταν.

Το να φοράμε τα ίδια ρούχα εντός και εκτός σπιτιού, ελλοχεύει πολλούς κινδύνους καθώς στα υφάσματα μένουν μικρόβια και αρκετές ώρες.

«Καθώς περνούν οι ώρες εκτός σπιτιού, τα ρούχα γεμίζουν μικρόβια. Αυτό συμβαίνει ακόμα κι αν φαίνονται καθαρά και δεν βρίσκεστε σε χώρους όπου ευδοκιμούν τα μικρόβια, όπως τα νοσοκομεία», λέει  ο Dr. Nikhil Kiran Bhayani, λοιμωξιολόγος στον νοσηλευτικό όμιλο Texas Health Resources, στο Μπέντφορντ του Τέξας.

Όπως εξηγεί, στα μικρόβια αυτά μπορεί να συμπεριλαμβάνονται μερικά πολύ επικίνδυνα. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

Το e.coli (κολοβακτηρίδιο)
Ο σταφυλόκοκκος
Η σαλμονέλα

Τα μικρόβια «εισβάλουν» στο σπίτι

Όλ’ αυτά εύκολα περνούν σε οποιαδήποτε υφασμάτινη επιφάνεια του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένου του καναπέ και του κρεβατιού σας. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2020 στην ιατρική επιθεώρηση ‌GMS Hygiene and Infection Control‌ είχε δείξει ότι τα μικρόβια μπορεί να επιζήσουν στα υφάσματα επί έως και 206 ημέρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, όπως αναφέρει το iatropedia, η διάρκεια της επιβίωσης εξαρτάται από το είδος του υφάσματος και από το είδος του μικροβίου. Η μεγαλύτερη επιβίωση (έως 206 ημέρες) παρατηρείται στα συνθετικά υφάσματα. Στα βαμβακερά και στα ανάμεικτα υφάσματα φθάνει τις 90 ημέρες.

Όσον αφορά το είδος των βακτηρίων, τη μικρότερη επιβίωση από τα προαναφερθέντα έχει η σαλμονέλα (επιζεί στα βαμβακερά υφάσματα έως 5 ώρες). Το e.coli, όμως, μπορεί να επιβιώσει:

Έως 45 ημέρες στα βαμβακερά και στα ανάμεικτα υφάσματα
Έως 206 ημέρες στα συνθετικά
Η διάρκεια της έκθεσης
Η επιμόλυνση των υφασμάτων από τα ρούχα σας, δεν είναι διόλου καλή ιδέα. Και αυτό διότι υπάρχει αληθινή πιθανότητα να περάσουν λ.χ. από τον καναπέ στον οργανισμό σας και να σας αρρωστήσουν. Όσο, δε, αυξάνεται η διάρκεια της έκθεσής σας στα μολυσμένα υφάσματα, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος αυτός.

Με απλά λόγια, αν αποκοιμηθείτε στον καναπέ σας ή πέσετε για ύπνο στο κρεβάτι με τα ρούχα της δουλειάς, μπορεί κάλλιστα να αρρωστήσετε. Ο κίνδυνος αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό, προειδοποιεί ο Dr. Bhayani.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy